Η κλιματική αλλαγή λόδω της ανόδου της θερμοκρασίας είναι αμείλικτη. Στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου το βιώνουμε με σκληρό τρόπο, κάθε χρόνο όλο και πιο έντονα. Και οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο το φυσικό περιβάλλον, αλλά απειλούν άμεσα ανθρώπινες ζωές, κυρίως σε πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet Public Health κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι θάνατοι από θερμότητα στην Ευρώπη θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος του αιώνα, με τους αριθμούς να αυξάνονται δυσανάλογα σε χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία ιδίως καθώς άνθρωποι μεγαλώνουν και είναι πιο ευάλωτοι σε επικίνδυνες θερμοκρασίες.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος: Οι θερμοκρασίες στο νερό έσπασαν ρεκόρ 400 χρόνων

Πρωτοφανείς προκλήσεις

Εάν η παγκόσμια θέρμανση φτάσει τους καταστροφικούς 3 ή 4 βαθμούς Κελσίου, η αύξηση των θανάτων λόγω θερμότητας θα ξεπεράσει κατά πολύ την πτώση των θανάτων από το κρύο, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Τα συμπεράσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να δημιουργήσει «πρωτοφανείς προκλήσεις» στα δημόσια συστήματα υγείας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των καύσωνα.

«Πολύ περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη αναμένονται καθώς το κλίμα θερμαίνεται και οι πληθυσμοί γερνούν, ενώ οι θάνατοι από το κρύο μειώνονται ελάχιστα», δήλωσε ο David García-León από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκ των συγγραφέων της μελέτης, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι θάνατοι από υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να σκοτώσουν 129.000 ανθρώπους τον χρόνο, εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Σήμερα, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ευρώπη ανέρχονται σε 44.000. Ωστόσο, ο ετήσιος αριθμός θανάτων από το κρύο και τη ζέστη στην Ευρώπη μπορεί να αυξηθεί από 407.000 ανθρώπους σήμερα σε 450.000 το 2100, ακόμη κι αν οι παγκόσμιοι ηγέτες επιτύχουν τον στόχο τους για την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, προβλέπουν οι ερευνητές.

Ακραία ζέστη και έντονο κρύο

Ακόμη και στην Ευρώπη, την πιο δροσερή κατοικημένη ήπειρο, οι ζωές που χάνονται από την ισχυρότερη ζέστη θα αντισταθμίσουν αυτές που σώθηκαν από το πιο ήπιο κρύο, διαπίστωσε η μελέτη, διαψεύδοντας όσους επιχειρηματολογούν ότι η παγκόσμια θέρμανση είναι καλή για την κοινωνία επειδή λιγότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν από το κρύο.

Χώρες σε όλη την Ασία, στην Αφρική, στην Ωκεανία και στην Αμερική «ψήνονται» σε ακόμη πιο θανατηφόρες θερμοκρασίες.

«Αυτή η έρευνα είναι μια έντονη υπενθύμιση του αριθμού των ζωών που θέτουμε σε κίνδυνο εάν αποτύχουμε να δράσουμε αρκετά γρήγορα κατά της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Madeleine Thomson, επικεφαλής των κλιματικών επιπτώσεων και προσαρμογής στο φιλανθρωπικό ίδρυμα έρευνας για την υγεία Wellcome. δεν συμμετέχουν στη μελέτη.

Ο προβλεπόμενος τριπλασιασμός των άμεσων θανάτων λόγω θερμότητας στην Ευρώπη «δεν ήταν καν η πλήρης εικόνα», προσθέτει, μάλιστα, σχολιάζοντας σχετικά, η Madeleine Thomson, επικεφαλής των κλιματικών επιπτώσεων και προσαρμογής στο φιλανθρωπικό ίδρυμα έρευνας για την υγεία Wellcome. «Και μετά υπάρχουν οι έμμεσες επιπτώσεις. Έχουμε ήδη δει πώς τα ακραία φαινόμενα καύσωνα μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στις καλλιέργειες, καταστροφές από τις πυρκαγιές, να βλάψουν κρίσιμες υποδομές και να πλήξουν την οικονομία – όλα αυτά θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή μας».

Οι ερευνητές μοντελοποίησαν δεδομένα σε 854 πόλεις για να εκτιμήσουν τους θανάτους από τις υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την ήπειρο. Διαπίστωσαν ότι η ζέστη θα σκότωνε περισσότερους ανθρώπους σε όλα τα μέρη της Ευρώπης, αλλά ότι το μεγαλύτερο βάρος θα έπεφτε στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, καθώς και περιοχές της Γαλλίας.

Προέβλεψαν ότι ο αριθμός των θανάτων από τις δυσάρεστες θερμοκρασίες θα αυξηθεί κατά 13,5% εάν ο πλανήτης θερμανθεί 3 βαθμούς Κελσίου. Οι περισσότεροι από αυτούς που θα πεθάνουν θα είναι άνω των 85 ετών.

«Πάρτε μέτρα»

Οι ερευνητές ενθάρρυναν τις κυβερνήσεις να εξετάσουν πολιτικές για τη μείωση του αριθμού των θανάτων, όπως οι επενδύσεις σε νοσοκομεία, η δημιουργία σχεδίων δράσης και η μόνωση κτιρίων. Τόνισαν ότι η προβλεπόμενη αύξηση των θανάτων οφείλεται σε αλλαγές στη πληθυσμιακή δομή και το κλίμα της Ευρώπης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες προσαρμογής πρέπει να επικεντρωθούν σε περιοχές με υψηλή ανεργία, φτώχεια, διαρθρωτικές οικονομικές αλλαγές, μετανάστευση και γήρανση του πληθυσμού.

Είπαν ότι τέτοιες περιοχές ήταν λιγότερο ικανές να προσαρμοστούν στις κλιματικές ζημιές και επίσης επλήγησαν περισσότερο από την αύξηση των θανάτων λόγω ζέστης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα