Για πιθανή περισσότερη μεταβλητότητα στις αγορές προειδοποιεί ο πρόεδρος του Queens College του Κέιμπριτζ και σύμβουλος των Allianz και Gramercy, Μοχάμεντ Ελ Εριάν με παρέμβασή του στους Financial Times, μετά τα ξεκάθαρα μηνύματα που εξέπεμψε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ για μείωση επιτοκίων στο Τζάκσον Χολ.

Όμως όπως σχολιάζει ο Ελ Εριάν, ο πρόεδρος της Fed, σε έναν πολύ προσεκτικά γραμμένο λόγο δεν έδωσε πληροφορίες ούτε για το μέγεθος της μείωσης των επιτοκίων, αλλά ούτε και ένα χρονοδιάγραμμα για μειώσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Πώς αντιδρούν οι αγορές στο σήμα Πάουελ για μείωση επιτοκίων

«Ενώ υποψιάζομαι ότι η Fed επιθυμεί να εδραιώσει την στροφή της πολιτικής της από μία εννιαία εντολή (να κερδίσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού) σε μια διπλή (σταθερότητα των τιμών και μέγιστη απασχόληση), η αγορά δεν βρίσκεται σε αυτό το σημείο», προσθέτει ο Ελ Εριάν.

Και αναφέρει πως η άμεση αντίδραση της αγοράς ήταν να πιέσει ακόμη περισσότερο την άποψη ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά περίπου 100 μονάδες βάσης τους επόμενους τέσσερις μήνες, με αυξημένη πιθανότητα για μια έναρξη με 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και ότι θα ακολουθήσει με άλλες 100 μονάδες βάσης τους επόμενους έξι μήνες. Οι traders διπλασιάζουν το στοίχημα μιας Fed με ενιαία εντολή που επικεντρώνεται στην απασχόληση και είναι πρόθυμη να εφαρμόσει «περικοπές ασφαλείας» για να μειώσει ουσιαστικά την πιθανότητα ύφεσης.

Καθώς ο Πάουελ προσερχόταν στο Τζάκσον Χολ, οι αγορές είχαν ήδη στο μυαλό τους την ιδέα μιας στροφής πολιτικής που θα είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων τους επόμενους 12 μήνες.

Κατά ειρωνικό τρόπο, προσθέτει ο Ελ Εριάν, η ομιλία του Πάουελ τις ενθάρρυνε να τρέξουν ακόμη πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Κατά τη διαδικασία αυτή, οι αγορές αγνοούν, τουλάχιστον προς το παρόν, τις σημαντικές καταληκτικές παρατηρήσεις του ότι «τα όρια της γνώσης μας … απαιτούν ταπεινότητα και ένα πνεύμα αμφισβήτησης που επικεντρώνεται στην εκμάθηση διδαγμάτων από το παρελθόν και στην ευέλικτη εφαρμογή τους στις τρέχουσες προκλήσεις μας», προσθέτει.

Για αυτό και ο Ελ Εριάν φτάνει στο συμπέρασμα ότι ρισκάρουν πρόσθετη αστάθεια τόσο στις αγορές όσο και στα αφηγήματα τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές