Στους παράγοντες που θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές στο β’ εξάμηνο αναφέρεται σε έκθεσή της η UBS, έχοντας ως σημαντικότερους παράγοντες τις πιθανότητες να κερδίσει η Κάμαλα Χάρις τις αμερικανικές εκλογές, αλλά και την πιθανή μείωση επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο.

Ο Αύγουστος ήταν ένας πολύ ασταθής μήνες για τις μετοχές. Οι επενδυτές όμως που επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να μην παρατηρήσουν πολλές αλλαγές στις χρηματοπιστωτικές αγορές τον τελευταίο μήνα. Σε σύγκριση με την τελευταία μηνιαία έκθεση της UBS, οι παγκόσμιες αγορές μετοχών είναι περίπου αμετάβλητες, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά περίπου 35 μονάδες βάσης και το δολάριο ΗΠΑ έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 2% έναντι του ευρώ.

Citigroup: Βρισκόμαστε στην αρχή ενός παγκόσμιου κύκλου μείωσης των επιτοκίων

Ωστόσο, τον Αύγουστο σημειώθηκε τόσο η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση μονάδων στην ιστορία της ιαπωνικής αγοράς όσο και η εκτόξευση του δείκτη μεταβλητότητας VIX στο υψηλότερο επίπεδό του από την έναρξη της πανδημίας. Αυτόν τον μήνα παρατηρήθηκε επίσης μια αλλαγή στις δημοσκοπήσεις γύρω από τις αμερικανικές εκλογές.

UBS: Αυξάνονται οι πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές η Χάρις

Η απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ και να υποστηρίξει την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια των Δημοκρατικών έχει μεταβάλει την εκλογική κούρσα στις ΗΠΑ. Αν και οι «υποθετικές» δημοσκοπήσεις πριν από την αποχώρηση του Μπάιντεν φάνηκε να δείχνουν μικρό πλεονέκτημα από την αλλαγή υποψηφίου, οι εθνικές δημοσκοπήσεις δίνουν τώρα στη Χάρις προβάδισμα τριών μονάδων έναντι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η Χάρις έχει επίσης βελτιώσει τη θέση του Μπάιντεν σε ορισμένες από τις κρίσιμες πολιτείες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η UBS σημειώνει πως παρόλο που συνεχίζει να προειδοποιεί να μην ερμηνεύουμε πολλά από τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων σε αυτό το στάδιο, προσάρμοσε τις πιθανότητές της ώστε να αντικατοπτρίζουν την πρόσφατη αλλαγή της δυναμικής. Αποδίδει 40% πιθανότητα σε μια νίκη της Χάρις με διαιρεμένο Κογκρέσο (Ρεπουμπλικανική Γερουσία, Δημοκρατική Βουλή) και 15% πιθανότητα σε μια «σαρωτική» νίκη των Δημοκρατικών στην οποία κερδίζουν την προεδρία και ελέγχουν τόσο τη Βουλή όσο και τη Γερουσία (και οι δύο αυξημένες κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις μας). Η UBS βλέπει επίσης μια πιθανότητα 35% για μια σαρωτική νίκη των Ρεπουμπλικανών και μια πιθανότητα 10% για μια νίκη του Τραμπ με διαιρεμένο Κογκρέσο (και οι δύο μειωμένες κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες).

Οι πρόσφατες αλλαγές στην κούρσα ενισχύουν τον λόγο για τον οποίο οι επενδυτές θα πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν υπερβολικές κινήσεις χαρτοφυλακίου εν αναμονή συγκεκριμένων εκλογικών αποτελεσμάτων, προσθέτει η UBS. Όμως οι επενδυτές που αναζητούν τρόπους να μονώσουν τα χαρτοφυλάκια τους από τη μεταβλητότητα που σχετίζεται με τις εκλογές μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν έκθεση στον χρυσό και το ελβετικό φράγκο, καθώς και τα δύο θεωρούνται από την αγορά ως τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια».

Τα επιτόκια της FED

Οι προοπτικές για μειώσεις των επιτοκίων της Fed έχουν επίσης μετατοπιστεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η Fed έχει πλέον τόσο την επιτακτική ανάγκη όσο και το περιθώριο να μειώσει τα επιτόκια. Η ανεργία στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 4,3% τον Ιούλιο, από 3,7% μόλις πριν από έξι μήνες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Fed ίσως χρειαστεί να δράσει για να στηρίξει την απασχόληση. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε στο 2,9% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021, γεγονός που θα πρέπει να βελτιώσει την εμπιστοσύνη της Fed ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε βιώσιμη πορεία επιστροφής στον στόχο του 2,0%.

Η UBS αναμένει τώρα ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια σε κάθε μία από τις τρεις εναπομείνασες συνεδριάσεις της το 2024, με το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, αν αυτό δικαιολογείται από την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας ή των καταναλωτικών δαπανών.

Πράγματι, στα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC του Ιουλίου, «αρκετοί» συμμετέχοντες σημείωσαν ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας «παρείχαν μια εύλογη υπόθεση για τη μείωση του εύρους-στόχου κατά 25 μονάδες βάσης» ήδη στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Αυτό υποδηλώνει ότι ο πήχης για τη Fed είναι χαμηλός για να δράσει επιθετικά σε πρόσθετες ενδείξεις οικονομικής αδυναμίας.

Καθώς οι αποδόσεις των μετρητών διαβρώνονται σε όλο τον κόσμο, οι επενδυτές θα πρέπει να δράσουν για να επενδύσουν τα πλεονάζοντα μετρητά και τα χαρτοφυλάκια της χρηματαγοράς. Η UBS θεωρεί ότι οι διαφοροποιημένες στρατηγικές σταθερού εισοδήματος και οι στρατηγικές εισοδήματος από μετοχές -συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών μερισμάτων και των στρατηγικών πώλησης μεταβλητότητας- αποτελούν όλο και πιο ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις έναντι των μετρητών.

Να σημειωθεί ότι ενώ οι προοπτικές της UBS για τη Fed έχουν αλλάξει, δεν έχει προβεί σε σημαντικές αναθεωρήσεις των προβλέψεών για την οικονομική ανάπτυξη. Αν και η άνοδος των νέων θέσεων εργασίας ήταν αδύναμη, άλλα στοιχεία -συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων ανεργίας, των λιανικών πωλήσεων, των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων και η εικόνα από τις υπηρεσίες- υποδηλώνουν ότι οι κίνδυνοι ύφεσης εξακολουθούν να είναι χαμηλοί.

Το βασικό σενάριο της UBS προβλέπει μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, με την ανάπτυξη να βρίσκεται λίγο κάτω από το 2% του ρυθμού τάσης και τον πληθωρισμό να μετριάζεται περαιτέρω. Το βασικό της σενάριο προβλέπει ότι ο S&P 500 θα κλείσει το έτος γύρω στις 5.900 μονάδες και θα φθάσει τις 6.200 μονάδες μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Πού να εστιάσουν οι επενδυτές

Στις μετοχές, συνιστά στους επενδυτές να εστιάσουν σε ποιοτικές εταιρείες. Αυτές με ισχυρούς ισολογισμούς, ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και έκθεση σε δομικά αυξανόμενες ροές εσόδων θα  είναι πιθανότατα σε καλή θέση για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές αβεβαιότητες. Τους επόμενους μήνες, οι πιθανοί κυκλικοί και γεωπολιτικοί αντίξοοι άνεμοι θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μεταβλητότητα στον τομέα της τεχνολογίας και μπορεί να παρουσιάσουν μια ευκαιρία για τους επενδυτές να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμη έκθεση στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) σε πιο ευνοϊκές τιμές.

Σε άλλα σημεία, βλέπει άνοδο για τις τιμές του χρυσού και του ελβετικού φράγκου, τα οποία μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου και να απομονώσουν τους κινδύνους. Εν τω μεταξύ, αλλάζει τη σύσταση για το δολάριο ΗΠΑ σε «Λιγότερο Προτιμώμενο» και αναβαθμίζει το ευρώ, τη βρετανική λίρα και το δολάριο Αυστραλίας σε «Περισσότερο Προτιμώμενο».

Οι διακυμάνσεις της αγοράς τον τελευταίο μήνα έδειξαν πόσο γρήγορα η εστίαση μπορεί να μετατοπιστεί μακριά από τα θεμελιώδη μεγέθη, προσθέτει η UBS. Οι επενδυτές που διαφοροποιούνται, έχουν μια μακροπρόθεσμη προοπτική και μια σαφή ιδέα για το τι σκοπεύουν να αγοράσουν και να πουλήσουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να πλοηγηθούν και να επωφεληθούν από τέτοιες περιόδους μεταβλητότητας στο μέλλον, καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές