Θετικά αντέδρασαν οι αμερικανικοί δείκτες, όπως και οι ευρωπαϊκοί νωρίτερα, στα όσα είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ, καθώς σηματοδότησε τη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι μεγαλύτερη των 25 μονάδων βάσης.

Wall Street: Κρατά την… ανάσα της και περιμένει το σήμα Powell

Ειδικότερα, ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1,14% στις 41.175 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,15% στις 5.634 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,47% στις 17.877 μονάδες.

Με τα σημαντικά κέρδη, οι τρεις κύριοι δείκτες έκλεισαν μια ανοδική εβδομάδα παρά τις μικρές αναταράξεις που είχαν. Ο S&P 500 και ο Nasdaq κέρδισαν περίπου 1,4% έκαστος, ενώ ο Dow σημείωσε άνοδο 1,3%.

Νωρίτερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,32%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,52% στις 8.331 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,76% στις 18.633 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,70% στις 7.577 μονάδες.

Ωστόσο, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν πρόλαβε τις δηλώσεις του Πάουελ, αν και η θετική τάση στις διεθνείς αγορές ήταν εμφανής κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στη Λ. Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να κλείνει ήπια πτωτικά κατά 0,24%.

Έφτασε η ώρα για μείωση επιτοκίων

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε έφτασε η ώρα για τη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, καθώς προειδοποίησε ότι οι «καθοδικοί κίνδυνοι» για την αγορά εργασίας έχουν αυξηθεί. «Έχει έρθει η ώρα για την προσαρμογή της πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στην πολυαναμενόμενη ομιλία στο Τζάκσον Χόλ.

«Η κατεύθυνση της κίνησης είναι σαφής και ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων», δήλωσε ο Πάουελ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια μείωση επιτοκίων της μεγαλύτερης από 25 μονάδες βάσης.

Αυτό ευχαρίστησε τους επενδυτές, οι οποίοι στοιχηματίζουν ομόφωνα σε μείωση επιτοκίου στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το FedWatch του Ομίλου CME. Αλλά υπάρχει λιγότερη συναίνεση σχετικά με το πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η μείωση.

Ράλι για τους ωφελημένους της μείωσης

Οι τεχνολογικές μετοχές σημείωσαν άνοδο με ιδιαίτερη ισχύ, με τον κλάδο να επωφελείται σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων. Συγκεκριμένα, η Tesla
και Nvidia σημείωσαν άλμα άνω του 4% και 3%, αντίστοιχα.

Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης κέρδισαν επίσης με αυτήν την προοπτική, με τον Russell 2000, να κερδίζει περίπου 3%.

Στον S&P 500, η Keysight Technologies και η Albemarle σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη, καθώς ενισχύθηκαν περίπου 14% η καθεμία. Οι κατασκευαστές κατοικιών συμμετείχαν σε μεγάλο βαθμό στο ράλι του δείκτη με την Builders FirstSource και την PulteGroup να αυξάνονται κατά 10%.

«Η αγορά αναπνέει με ανακούφιση» μετά τον Πάουελ και άλλους ομιλητές της Fed, δήλωσε ο Skyler Weinand, επικεφαλής επενδύσεων στη Regan Capital. «Η αγορά βλέπει ότι ο κύκλος έχει αλλάξει», πρόσθεσε. «Δεν έχουμε πάρει στροφή 180 μοιρών, αλλά έχουμε κάνει τη σωστή στροφή προς έναν κύκλο χαλάρωσης», ανέφερε ο Weinand.

Μειώθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Στο άλλο άκρο της επίδρασης των όσων είπε  Πάουελ ήταν οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, οι οποίες υποχώρησαν καθώς επιβεβαιώθηκε ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να ξεκινήσει σύντομα.

«Σε γενικές γραμμές, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι τώρα λιγότερο αυστηρές από ό,τι λίγο πριν την πανδημία το 2019», σημείωσε ο Πάουελ, τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν «επιδιώκει» ούτε «καλωσορίζει» περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ.

Η απόδοση του διετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 10,3 μονάδες βάσης στο 3,907%. Ταυτόχρονα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 5,9 μονάδες βάσης στο 3,803%, ενώ η απόδοση του 30ετούς ομολόγου υποχώρησε 3,5 μονάδες βάσης στο 4,100%.

Στα μάκρο της ημέρας, οι πωλήσεις νέων κατοικιών επιταχύνθηκαν τον Ιούλιο, φτάνοντας στο προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 739.000, που είναι ο υψηλότερος αριθμός από τον Μάιο του 2023, αλλά και υψηλότερα από τις 620.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street