Ήπια πτωτικά έκλεισε εν τέλει μια «οριακά θετική» εβδομάδα το χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία χαρακτηρίστηκε από μικρές διακυμάνσεις, χαμηλό τζίρο και αναμονή του σήματος της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα του κόσμου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,24% στις 1.432,60 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.432,26 μονάδων (-0,27%) και 1.441,39 μονάδων (+0,37%). Ο τζίρος ανήλθε στα 73,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1 εκατ. τεμάχια αξίας 6,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,13% στις 3.492,30 μονάδες, ενώ στο +0,93% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap έκλεισε στο -0,01% και στις 2.265,64 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,01% στις 1.281,77 μονάδες.

Η αγορά έκλεισε θετικά την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει άνοδο μόλις 0,05%. Ο FTSE 25 έχασε μόλις 0,01% και ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 0,37%.

Βασικός οδηγός η… αναμονή

Το ΧΑ έκλεισε μια εβδομάδα «ουδετερότητας», αφού έκλεισε πριν γίνει αισθητός ο αντίκτυπος των λεγομένων του  επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell στις αγορές. Στη μεγάλη εικόνα όμως, κατάφερε, παρά τις ήπιες πιέσεις που δέχτηκε όχι μόνο να κρατήσει τα κέρδη από την πρόσφατη ανάκαμψη, αλλά και να πάρει και λίγες μονάδες αποκαθιστώντας την επαφή με την αντίσταση των 1.440 μονάδων.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε τη συνεδρίαση της 2ας Αυγούστου στις 1.430 μονάδες, για να ανοίξει εκείνη την «μαύρη Δευτέρα» με βουτιά και να ολοκληρώσει 90 μονάδες χαμηλότερα. Έκτοτε έκανε μια πολύ καλή ανάκαμψη, και παρά το γεγονός ότι το επίπεδο των 1.430 μονάδων ταλαιπώρησε ελαφρώς τους long, όλα δείχνουν ότι πλέον έχει μπει ο στόχος να διαπεραστεί η αντίσταση στις 1.440 μονάδες.

Τεχνικά λοιπόν, σύμφωνα με την Fast Finance, η γρήγορη πτωτική κίνηση μπέρδεψε την αγορά. Οι 1.440 είναι στην παρούσα αντίσταση και χρειάζεται κατοχύρωση σε κλείσιμο αν θέλει να δοκιμάσει άμεσα συνέχιση, κάτι που είδαμε σήμερα ότι δεν είναι εύκολο. Οι 1.410 μονάδες, είναι ουσιαστική κοντινή στήριξη με τις 1.370 η κύρια και πιο δύσκολη να επιβεβαιωθεί.

Πέραν των παραπάνω όμως, βραχυπρόθεσμα, η ομιλία Powell μετατράπηκε αυτήν την εβδομάδα στο μεγάλο «μάντρα» των αγορών, αν και μπορεί στο τέλος να αποδειχθεί ήσσονος σημασίας για την πορεία τους από την προσεχή Δευτέρα. Διότι η ομιλία του έρχεται σε μια κομβική στιγμή όχι μόνο για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο των αγορών, με τον Powell να μας έχει συνηθίσει σε πιο διακηρυκτικές τοποθετήσεις από το Jackson Hole.

Οι πρώτες ενδείξεις για την «υποδοχή» του Powell θα αποτυπωθούν στη Wall Street το απόγευμα, με το ΧΑ να προλαβαίνει για λίγο να δει τι θα διαμηνυθεί εκεί. Ένας επιθετικός τόνος, που δείχνει εστίαση στον έλεγχο του πληθωρισμού, μπορεί να προκαλέσει sell off σε μετοχές και ομόλογα. Από την άλλη πλευρά, ένας ήπιος τόνος, που υποδηλώνει εστίαση στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, μπορεί να τονώσει αυτά τα assets.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil και η ΕΥΔΑΠ έχασαν 2,58% και 2,48% αντίστοιχα, με τον ΟΤΕ να κλείνει στο τέλος με πτώση 2,14%. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Autohellas και Ελλάκτωρ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Τιτάν, Jumbo, Aegean, Eurobank, Σαράντης, ΔΑΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Cenergy, Εθνική, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, Πειραιώς, Μυτιληναίος και Βιοχάλκο ξεχώρισαν με τα άνω του 1% κέρδη τους, ενώ θετικά έκλεισαν οι Coca Cola, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών