Νωπή είναι η μνήμη του σφοδρού sell off που σάρωσε τις αγορές παγκοσμίως στις 5 Αυγούστου, ανεβάζοντας την αγωνία των επενδυτών στα ύψη για αυτά που θα πει σήμερα ο επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell, στο συμπόσιο της μεγαλύτερης τράπεζας του πλανήτη στο Jackson Hole, στο Wyoming.

Για τις επόμενες τρεις ημέρες, κορυφαίοι οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο θα έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και θα συναναστραφούν με δημοσιογράφους και επενδυτές που διψούν για ενδείξεις για τις οικονομικές προοπτικές.

Στα «πράσινα» ο Γενικός Δείκτης με ώθηση από Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο

Και φυσικά, η κεντρική ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή, θα είναι το talk of the… valley, του ορεινού θερέτρου δηλαδή.

Διότι η ομιλία του έρχεται σε μια κομβική στιγμή όχι μόνο για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο των αγορών, με το ελληνικό χρηματιστήριο να μην εξαιρείται.

Δεν ξεχνά άλλωστε κανείς την μαύρη Δευτέρα της 5ης Αυγούστου, όταν το ΧΑ έκλεισε στο -6,27%, καθώς είχε πατηθεί ένα γενικευμένο risk off παγκοσμίως. Federal Reserve

Τα στοιχεία που έδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε απροσδόκητα στο 4,3%, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο του 2021, με τους εργοδότες να έχουν σταματήσει τις προσλήψεις, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα φόβου και ανησυχιών ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε σύντομα να εισέλθει σε ύφεση — ή, ακόμη χειρότερα, να βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

Αν και στο μεταξύ υπήρξαν κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία, το μεγαλύτερο μερίδιο επενδυτών πιστεύει τώρα ότι η Fed θα μπορούσε να επιλέξει μια περικοπή κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον επόμενο μήνα αντί για την πιο τυπική περικοπή κατά 25 μονάδες βάσης.

Εάν επιβεβαιωθεί μάλιστα η μεγάλη περικοπή, θα δοθεί το σήμα ότι η Federal Reserve θα στηρίξει την οικονομία και κατ’ επέκταση τη main street της… Wall Street.

Επιπτώσεις στις αγορές

Το Συμπόσιο του Jackson Hole είναι γνωστό για την επιρροή του στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Πληροφορίες ή ανακοινώσεις πολιτικής, ειδικά από την Federal Reserve, μπορούν να διαμορφώσουν προσδοκίες για τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική, οδηγώντας συχνά σε αυξημένη αστάθεια της αγοράς.

Ένας επιθετικός τόνος, που δείχνει εστίαση στον έλεγχο του πληθωρισμού, μπορεί να προκαλέσει sell off σε μετοχές και ομόλογα.

Από την άλλη πλευρά, ένας ήπιος τόνος, που υποδηλώνει εστίαση στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, μπορεί να τονώσει αυτά τα assets.

To συμπόσιο στο Τζάκσον Χολ παρακολουθείται στενά από επενδυτές και φορείς χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας το ένα κομβικό γεγονός στο οικονομικό ημερολόγιο

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επιρροή της εκδήλωσης επεκτείνεται παγκοσμίως, επηρεάζοντας τα νομίσματα, τα εμπορεύματα και τις μετοχές, καθώς παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για τις οικονομικές προοπτικές και τις μελλοντικές κατευθύνσεις πολιτικής.

Δεδομένου του χρόνου και των υψηλών προφίλ των συμμετεχόντων, το συμπόσιο παρακολουθείται στενά από επενδυτές και φορείς χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας το ένα κομβικό γεγονός στο οικονομικό ημερολόγιο».

Βεβαίως, ενώ ο αμερικάνικος S&P-500 επέστρεψε «με συνοπτικές διαδικασίες» στα ιστορικά υψηλά του, ο ΓΔ κινείται εδώ και 7 μήνες σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών (με χαμηλό τις 1.320 μονάδες) και δεν αποτολμά (ακόμη) την ανάκτηση του υψηλού 13 ετών που… περιμένει στις 1.505.

Ένα επίπεδο όμως που απέχει μόλις 5% από τα τρέχοντα επίπεδα, ήτοι είναι εφικτό σε περίπτωση που υπάρξει ένα κύμα risk on στις διεθνές αγορές.

Τι δείχνει η ιστορία

Το 2010, ο τότε πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, σηματοδότησε ότι η κεντρική τράπεζα ήταν πιθανό να χαλαρώσει περαιτέρω τις χρηματοοικονομικές συνθήκες καθώς η οικονομία ανέκαμψε από την ύφεση, λέγοντας ότι «οι επιλογές πολιτικής είναι διαθέσιμες για την παροχή πρόσθετων κινήτρων».

Μήνες μετά την ομιλία του Jackson Hole, ο Bernanke αποκάλυψε μια εντελώς νέα φάση αγοράς ομολόγων σε μια προσπάθεια να μειώσει τα επιτόκια για να δώσει ώθηση στην οικονομία μετά την οικονομική κρίση. Αυτή η ενέργεια έχει γίνει πλέον γνωστή ως QE2, συντομογραφία της ποσοτικής χαλάρωσης.

Το 2016, η τότε πρόεδρος της Fed Janet Yellen, η σημερινή υπουργός Οικονομικών, χρησιμοποίησε το βήμα της στο Jackson Hole για να προετοιμάσει τις αγορές για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων

Στη συνέχεια, στην ομιλία του στο Jackson Hole το 2012, ο Bernanke είπε ότι η στασιμότητα στην αγορά εργασίας ήταν μια «σοβαρή ανησυχία». Οι αγορές αρχικά σημείωσαν πτώση μετά τις δηλώσεις του Bernanke, αλλά έκλεισαν την ημέρα υψηλότερα. Λίγο μετά τη συνάντηση του Jackson Hole, η Fed ξεκίνησε το QE3.

Το 2016, η τότε πρόεδρος της Fed Janet Yellen, η σημερινή υπουργός Οικονομικών, χρησιμοποίησε το βήμα της στο Jackson Hole για να προετοιμάσει τις αγορές για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, λέγοντας ότι πίστευε ότι «η περίπτωση για αύξηση του επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες».

Από τον Δεκέμβριο του 2016, η Fed αύξησε τα επιτόκια περίπου κάθε τρεις συνεδριάσεις μέχρι το 2018.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών