Παλιά είχαμε vacation… Τις καλοκαιρινές -κυρίως- διακοπές σε μέρη που δεν υπήρχαν τηλέφωνα, ή δεν έπιαναν τα κινητά μας.

Και ακόμα παλαιότερα, γεμίζαμε τρεις ολόκληρους μήνες μετρώντας παγωτά, μπάνια και βραδιές στα θερινά σινεμά, με «αγιόκλημα και γιασεμιά».

Πλέον πολλά έχουν αλλάξει. Τα κινητά τηλέφωνα διατηρούν τη σύνδεσή μας με τον υπόλοιπο κόσμο «ενεργή», ενώ το laptop καταλαμβάνει μια θέση στις αποσκευές μας.

Η πανδημία έφερε νέες συνήθειες και η παγκόσμια οικονομική και πληθωριστική κρίση άλλαξε τα δεδομένα στην αγορά απασχόλησης, βάζοντας νέες λέξεις στην ορολογία των διακοπών.

Κι έτσι ήρθε το staycation, η τάση κατά την οποία περνούμε στο σπίτι μας τις ημέρες της θερινής άδειας. Ο όρος περιγράφεται και με τη λέξη holistay, που ερμηνεύεται ως «Stay at Home for Holiday» (δηλαδή μένουμε στο σπίτι για τις διακοπές). Πολλοί το συνδυάζουν με το daycation, με μικρές μόνο ημερήσιες και συνήθως κοντινές αποδράσεις, όσο το επιτρέπει  το πορτοφόλι μας,  καθώς οι τιμές στους δημοφιλής προορισμούς έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Για πολλούς το workcation είναι επίσης αναπόφευκτο. Είναι όλοι εκείνοι που λόγω θέσης, ή ανάγκης, συνεχίζουν να εργάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, αντί να περιορίζονται στους τέσσερις τοίχους του γραφείου τους, επιλέγουν ένα όμορφο προορισμό και με τη βοήθεια της τεχνολογίας συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους εξ αποστάσεως και συχνά από την παραλία. Η υβριδική εργασία κέρδισε έδαφος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιτρέποντας σε χιλιάδες ανθρώπους να δουλεύουν από μακριά.

Αμέσως επόμενο στάδιο είναι το microcation, μια μορφή σύντομου ταξιδιού, που είναι χονδρικά, ένα τετραήμερο ταξίδι για κάπου…

Επίσης, υπάρχει και το selfcation. Άνθρωποι πιεσμένοι από την καθημερινότητα επιλέγουν να περάσουν κάποιες ημέρες αποκλειστικά με τον εαυτό τους. Ο όρος αυτός έχει διττή σημασία, καθώς για κάποιους άλλους σημαίνει όσους αναλαμβάνουν να ετοιμάζουν μόνοι τους τα γεύματά τους και να κάνουν όλες τις δουλειές, όπως και στην καθημερινότητά τους. Και δεν αποκλείεται να υπάρχουν κι άλλα…

Ο Αύγουστος μετρά μερικές ημέρες ακόμα, και όποιο -cation κι αν επιλέξατε δεν παύει να περιέχει μια μορφή «διακοπής» από την καθημερινότητα.

Σιγοτραγουδώντας τους στίχους του Λουκιανού Κηλαηδόνη:

Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι
μες τα θερινά τα σινεμά
νύχτες που περνούν
που δε θα ξαναρθούν
μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Το δυτικό δωράκι σε Πούτιν και Ερντογάν!
Opinion |

Το δυτικό δωράκι σε Πούτιν και Ερντογάν!

Οι δισεκατομμυριούχοι αυταρχικοί ηγέτες της Ρωσίας και της Τουρκίας είναι οι κερδισμένοι της πρόσφατης ανταλλαγής κατασκόπων και Ρώσων εκτελεστών συμβολαίων με δυτικούς δημοσιογράφους και αντιφρονούντες, του καθεστώτος Πούτιν στη Ρωσία