Παλιά είχαμε vacation… Τις καλοκαιρινές -κυρίως- διακοπές σε μέρη που δεν υπήρχαν τηλέφωνα, ή δεν έπιαναν τα κινητά μας.
Και ακόμα παλαιότερα, γεμίζαμε τρεις ολόκληρους μήνες μετρώντας παγωτά, μπάνια και βραδιές στα θερινά σινεμά, με «αγιόκλημα και γιασεμιά».
Πλέον πολλά έχουν αλλάξει. Τα κινητά τηλέφωνα διατηρούν τη σύνδεσή μας με τον υπόλοιπο κόσμο «ενεργή», ενώ το laptop καταλαμβάνει μια θέση στις αποσκευές μας.
Η πανδημία έφερε νέες συνήθειες και η παγκόσμια οικονομική και πληθωριστική κρίση άλλαξε τα δεδομένα στην αγορά απασχόλησης, βάζοντας νέες λέξεις στην ορολογία των διακοπών.
Κι έτσι ήρθε το staycation, η τάση κατά την οποία περνούμε στο σπίτι μας τις ημέρες της θερινής άδειας. Ο όρος περιγράφεται και με τη λέξη holistay, που ερμηνεύεται ως «Stay at Home for Holiday» (δηλαδή μένουμε στο σπίτι για τις διακοπές). Πολλοί το συνδυάζουν με το daycation, με μικρές μόνο ημερήσιες και συνήθως κοντινές αποδράσεις, όσο το επιτρέπει το πορτοφόλι μας, καθώς οι τιμές στους δημοφιλής προορισμούς έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.
Για πολλούς το workcation είναι επίσης αναπόφευκτο. Είναι όλοι εκείνοι που λόγω θέσης, ή ανάγκης, συνεχίζουν να εργάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, αντί να περιορίζονται στους τέσσερις τοίχους του γραφείου τους, επιλέγουν ένα όμορφο προορισμό και με τη βοήθεια της τεχνολογίας συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους εξ αποστάσεως και συχνά από την παραλία. Η υβριδική εργασία κέρδισε έδαφος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιτρέποντας σε χιλιάδες ανθρώπους να δουλεύουν από μακριά.
Αμέσως επόμενο στάδιο είναι το microcation, μια μορφή σύντομου ταξιδιού, που είναι χονδρικά, ένα τετραήμερο ταξίδι για κάπου…
Επίσης, υπάρχει και το selfcation. Άνθρωποι πιεσμένοι από την καθημερινότητα επιλέγουν να περάσουν κάποιες ημέρες αποκλειστικά με τον εαυτό τους. Ο όρος αυτός έχει διττή σημασία, καθώς για κάποιους άλλους σημαίνει όσους αναλαμβάνουν να ετοιμάζουν μόνοι τους τα γεύματά τους και να κάνουν όλες τις δουλειές, όπως και στην καθημερινότητά τους. Και δεν αποκλείεται να υπάρχουν κι άλλα…
Ο Αύγουστος μετρά μερικές ημέρες ακόμα, και όποιο -cation κι αν επιλέξατε δεν παύει να περιέχει μια μορφή «διακοπής» από την καθημερινότητα.
Σιγοτραγουδώντας τους στίχους του Λουκιανού Κηλαηδόνη:
Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι
μες τα θερινά τα σινεμά
νύχτες που περνούν
που δε θα ξαναρθούν
μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση