Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν, ο Lucas Ntsipe υποσχέθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλό του William Lamb ότι θα παράγει κάτι ιδιαίτερο από το ορυχείο Karowe σε ένα απομακρυσμένο μέρος της Μποτσουάνα, σύμφωνα με τους FT.

Μποτσουάνα: Ανακαλύφθηκε διαμάντι 2.492 καρατίων, το δεύτερο μεγαλύτερο του κόσμου

Τη Δευτέρα το πρωί, ο 52χρονος βοηθός γενικός διευθυντής της καναδικής εταιρείας εξόρυξης διαμαντιών Lucara ανέφερε. «Έλαβα ένα τηλεφώνημα από έναν από τους μηχανικούς μου, ο οποίος είπε: “Ανακαλύψαμε κάτι”», δήλωσε ο Ntsipe.

«Είπα: “Είσαι τρελός και δεν μου λες την αλήθεια. Ίσως είναι ένα σπασμένο μπουκάλι».

Ο Ntsipe έσπευσε στην περιοχή διαλογής όπου ο επικεφαλής ταξινομητής αποκάλυψε την ανακάλυψη: Το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο, αξίας πολύτιμων λίθων, βάρους 2.492 καρατίων.

Το μεγαλύτερο διαμάντι που ανακαλύφθηκε ποτέ ήταν το διαμάντι Cullinan των 3.106 καρατίων, το οποίο εξορύχθηκε στη Νότια Αφρική το 1905 όταν ήταν ακόμη βρετανική αποικία και χαρίστηκε στον βασιλιά Εδουάρδο Ζ’. Κόπηκε σε πολλά πετράδια, μερικά από τα οποία αποτελούν πλέον μέρος των κοσμημάτων του στέμματος.

Αφού άγγιξε την πέτρα μέσα από το ντουλαπάκι του συνοδηγού, ο Ntsipe ανακοίνωσε τα νέα στον τοπικό διευθύνοντα σύμβουλο Naseem Lahri. «Ο αετός προσγειώθηκε», φώναξε στο τηλέφωνο. «Αυτός ο αετός είναι μεγάλος και αυτός ο αετός έχει προσγειωθεί». Στη συνέχεια, ο Λάχρι μετέφερε το μήνυμα στον Αμνό.

«Όταν η εταιρεία έκανε την ανάλυση, δεν υπέθεσε ότι θα έκανε μεγάλες ανακαλύψεις», δήλωσε ο Adam Lundin, γιος του Lukas Lundin, ενός από τους ιδρυτές της Lucara. «Αλλά αυτό που έχει βρεθεί είναι εξαιρετικά ξεχωριστό».

Στη συνέχεια, η Lucara εξαγόρασε τον εταίρο μειοψηφίας και επένδυσε 120 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη ενός ανοιχτού ορυχείου και μιας μονάδας επεξεργασίας, η οποία ξεκίνησε την παραγωγή το 2012.

«Είχαμε κατανοήσει τις δυνατότητες που είχε ο πόρος», δήλωσε ο Lamb, ο οποίος ήταν και διευθύνων σύμβουλος της Lucara για μια δεκαετία. Επέστρεψε πέρυσι αφού η πενταετής ηγεσία του Eira Thomas επισκιάστηκε από έναν προϋπολογισμό που είχε διογκωθεί λόγω της υπόγειας επέκτασης του Karowe ύψους 683 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Γεμολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής στη Μποτσουάνα δεν διαθέτει εξοπλισμό αρκετά μεγάλο για να αναλύσει τις ιδιότητες της πέτρας, καθιστώντας αβέβαιο πού θα πάει το διαμάντι στη συνέχεια. Ο Lamb είπε ότι οι diamantaires – τεχνίτες υπεύθυνοι για την κοπή, τη στίλβωση και τη μετατροπή ενός ακατέργαστου διαμαντιού – με συμβατικό εξοπλισμό για ανάλυση μπορούν να δουν μόνο 2 εκατοστά μέσα στο διαμάντι, το οποίο έχει διαστάσεις 11cm x 6cm x 6,5cm και ζυγίζει 500g.

Οι αγοραστές

Η Lucara θα διερευνήσει μάρκες πολυτελείας, μουσεία, συλλέκτες και βασιλικές οικογένειες ως πιθανούς αγοραστές, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος.

Ο Graff, ο βρετανικός πολυτελής οίκος που αγόρασε το Lesedi La Rona – που σημαίνει “το φως μας” στη Σετσουάνα, την πιο ευρέως ομιλούμενη γλώσσα στη Μποτσουάνα – αξιοποίησε την πέτρα για να δημιουργήσει αρώματα που πήραν το όνομά τους από το στολίδι.

Η βιομηχανία διαμαντιών της Μποτσουάνα αποτελεί υπόδειγμα για το πώς η εξόρυξη πόρων μπορεί να ωφελήσει τις τοπικές οικονομίες, αποτελώντας το 80% των εξαγωγών και το ένα τρίτο των φορολογικών εσόδων, αποφεύγοντας παράλληλα τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση που συχνά αποκαλείται «κατάρα των πόρων».

«Η Μποτσουάνα έχει δείξει ότι, με σαφή ηγεσία και πνεύμα εταιρικής σχέσης μεταξύ κυβέρνησης και βιομηχανίας, είναι δυνατό να μετατραπεί ο πλούτος των φυσικών πόρων μιας χώρας σε κοινωνική και οικονομική πρόοδο για τους πολίτες», δήλωσε ο Rohitesh Dhawan, διευθύνων σύμβουλος του ICMM, του παγκόσμιου οργανισμού εμπορίου για την εξόρυξη.

Ο Ntsipe, ο οποίος περπατούσε 7 χιλιόμετρα μέχρι το σχολείο και του οποίου η υποτροφία στον Καναδά χρηματοδοτήθηκε από τη βιομηχανία, ελπίζει ότι το εύρημα θα βοηθήσει τα διαμάντια να ανακτήσουν κάποια λάμψη.

«Ξέρω ότι τα παιδιά εκεί έξω θα επωφεληθούν από τα έσοδα», είπε, προσθέτοντας ότι «δείχνει στους ανθρώπους ότι υπάρχει μια ιστορία να πουν γύρω από τα διαμάντια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή