Εν μέσω αντίρροπων ανέμων, από τα πεδία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Federal Reserve συγκεντρώνονται εκ νέου τον επόμενο μήνα, μετά τη μικρή θερινή ανάπαυλα, προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις στα επιτόκια. Και μία πρώτη γεύση για τις προθέσεις τους, αποτυπώθηκε στα πρακτικά των προηγούμενων συνεδριάσεων που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Την αυλαία θα ανοίξει στις 12 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ, και θα ακολουθήσει στις 17-18 του ίδιου μήνα η αμερικανική Fed.

Τα minutes από τη συνεδρίαση του Ιουλίου της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας δείχνουν ότι η τράπεζα είναι πιθανό να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, καθώς αποτυπώθηκε μια σαφής αλλαγή στη στάση των μελών της, σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. τα τελευταία στοιχήματα των αγορών δίνουν πιθανότητα 62% για μείωση κατά 25 μονάδες βάση και 38% για 50 μ.β..  Σημειώνεται ωστόσο, ότι η πιο επιθετική χαλάρωση κερδίζει έδαφος τα τελευταία 24ωρα.

ΕΚΤ και FED: Πού θα κάτσει η «μπίλια» για επιτόκια και ανάπτυξη – Οι προβλέψεις

Τα επιτόκια της ΕΚΤ

Αν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη βεβαιότητα για την επόμενη κίνηση, τα πρακτικά, που δημοσιεύτηκαν χθες, φαίνεται ότι ξεκαθαρίζουν κάπως το τοπίο: οι ευρωπαίοι τραπεζίτες εμφανίζονται λιγότερο ανήσυχοι για τον πληθωρισμό, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για μείωση του κόστους δανεισμού.

Η ΕΚΤ ήταν μεταξύ των πρώτων κεντρικών τραπεζών που ξεκίνησε μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο. Σταμάτησε τον Ιούλιο χωρίς να δώσει σαφή μηνύματα για την επόμενη κίνησή της

«Η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θεωρήθηκε ευρέως ως μια καλή στιγμή για να επανεκτιμηθεί το επίπεδο του περιορισμού της νομισματικής πολιτικής», αναφέρουν τα πρακτικά. «Αυτή η συνάντηση πρέπει να προσεγγιστεί με ανοιχτό μυαλό». Προστίθεται επίσης ότι η εξάρτηση από δεδομένα για τη στήριξη της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής δεν σημαίνει «υπερβολική εστίαση σε συγκεκριμένα, μεμονωμένα σημεία δεδομένων».

Η ΕΚΤ, η οποία στοχεύει σε πληθωρισμό 2%, μείωσε τα επιτόκια καταθέσεων τον Ιούνιο, και  τα άφησε αμετάβλητα τον Ιούλιο. Και πλέον οι traders στοιχηματίζουν σε μία ακόμα περικοπή κατά 25 μ.β όταν το διοικητικό συμβούλιο συνεδριάσει σε τρεις εβδομάδες. ΕΚΤ

«Δεν πιστεύουμε ότι τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου δικαιολογούν αλλαγή της εκτίμησή μας μας για δύο ακόμη περικοπές της ΕΚΤ φέτος τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο», σχολιάζει στους Financial Times, ο Mateusz Urban, ανώτερος οικονομολόγος στην Oxford Economics.

«Τα πρακτικά παρέχουν κάποιες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία σκέψης του διοικητικού συμβουλίου και ο Σεπτέμβριος θεωρείται ως μια καλή περίοδος για την αναθεώρηση της πολιτικής», δήλωσε από την πλευρά της η Σίλβια Μέρλερ, επικεφαλής της έρευνας πολιτικής στην Algebris.

Η ΕΚΤ ήταν μεταξύ των πρώτων κεντρικών τραπεζών που ξεκίνησε μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο. Σταμάτησε τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο χωρίς να δώσει σαφή μηνύματα για την επόμενη κίνησή της.

Με το βλέμμα στα επιτόκια της Fed

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η βασική ανησυχία για την ΕΚΤ είναι ότι μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσει βαθύτερες περικοπές εάν η Fed υιοθετήσει μια μια επιθετική προσέγγιση για χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.  Μια πρώτη γεύση των προθέσεών του αναμένεται να δώσει αργότερα σήμερα ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ μιλώντας στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ.

Η Fed μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσει περαιτέρω περικοπές, καθώς οι αγορές πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να βρίσκεται ήδη πίσω από την καμπύλη, κυρίως σε ό,τι αφορά την απασχόληση.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης ανέφεραν ότι «η πλειοψηφία των συμμετεχόντων παρατήρησε ότι οι κίνδυνοι για τον στόχο για την απασχόληση είχαν αυξηθεί και πολλοί συμμετέχοντες σημείωσαν ότι οι κίνδυνοι για τον στόχο για τον πληθωρισμό είχαν μειωθεί…».

Πίεση στο ευρώ

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης στο υπόλοιπο του έτους, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να εφαρμόσει επιπλέον περικοπές κατά 50 μονάδες βάσης φέτος, σημαντικά λιγότερες από τη Fed. Αυτή η αντίθεση θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ανοδική πίεση στο ευρώ έναντι του δολαρίου. Η άνοδος του ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα, καθώς ένα ισχυρότερο νόμισμα κάνει τα αγαθά και τις υπηρεσίες πιο ακριβά για τους ξένους καταναλωτές, επηρεάζοντας έτσι τις εξαγωγές.

Οι δηλώσεις Στουρνάρα

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα, ο διοικητής της Τράπεζας τη Ελλάδας και μέλος του δ.σ της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας, υπογράμμισε ότι δύο ακόμα μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανές το 2024.

«Εξακολουθώ να αναμένω δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, εάν ο αποπληθωρισμός συνεχιστεί όπως αναμένεται» είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Platow «Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Η ανάπτυξη είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που επίσης συνηγορεί υπέρ της μείωσης των επιτοκίων»

Οι αξιωματούχοι σημειώνουν πρόοδο στον αγώνα τους κατά του πληθωρισμού και η εξασθένηση της οικονομικής δυναμικής που αποκαλύπτεται από τα πρόσφατα στοιχεία θα μειώσει πιθανώς τις πιέσεις στις τιμές περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, σημειώνει ο κ. Στουρνάρας  και προσθέτει ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού είναι πλέον ισορροπημένοι.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο της μείωσης στα επιτόκια τον Σεπτέμβριο είπε  ότι η απόφαση θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη «όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες» Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα δίνουν μικτά σήματα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Με τη Γερμανία να επιστρέφει απροσδόκητα σε συρρίκνωση, η ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου ήταν ελαφρώς ασθενέστερη από ό,τι είχε προβλέψει η ΕΚΤ τον Ιούνιο. Ο πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα ενώ ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός.

«Οι προβλέψεις μας υποθέτουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί ομαλά και γρήγορα  αλλά η πορεία παραμένει ανώμαλη σε ένα περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας» εξηγεί ο Έλληνας κεντρικός  τραπεζίτης . «Η μέτρηση του 2,6% τον Ιούλιο εντάσσεται σε αυτή την εικόνα και είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή