Ανοδικά κινήθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα ο βασικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα, ωστόσο η επιβράδυνση της αύξησης των τιμών λόγω της ζήτησης θα μπορούσε να περιπλέξει την απόφαση της κεντρικής τράπεζας για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI), ο οποίος εξαιρεί τα φρέσκα τρόφιμα, αυξήθηκε 2,7% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, ο δομικός δείκτης, ο οποίος αποκλείει τόσο το κόστος των φρέσκων τροφίμων όσιο και της ενέργειας και παρακολουθείται στενά από την Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) ως βασικός δείκτης για τις ευρύτερες τάσεις του πληθωρισμού, αυξήθηκε 1,9% μετά την άνοδο 2,2% τον Ιούνιο. Βυθίστηκε κάτω από τη βασική γραμμή του 2% για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2022.

«Η αύξηση του βασικού ΔΤΚ αντανακλούσε τη σταδιακή κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων για τον περιορισμό των λογαριασμών κοινής ωφελείας των νοικοκυριών και με εξαίρεση αυτόν τον παράγοντα, ο συνολικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε», δήλωσε ο Masato Koike, ανώτερος οικονομολόγος στο Sompo Institute Plus.

Υπερτουρισμός και «εισαγωγή» εργαζομένων – Τα διδάγματα από την Ιαπωνία

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θεωρούνται βασικά για περαιτέρω αποφάσεις σχετικά με αυξήσεις επιτοκίων από την BOJ, η οποία εξέπληξε τις αγορές τον Ιούλιο, ανεβάζοντας τα επιτόκια σε υψηλό 15 ετών και σηματοδοτώντας την ετοιμότητά της να αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού με τις αυξανόμενες προοπτικές ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στον στόχο.

Ο Ουέντα τόνισε ότι η BOJ θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η αστάθεια της αγοράς και η απόφασή της να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο επηρεάζουν τις οικονομικές προοπτικές και τις προοπτικές των τιμών

Σε ετοιμότητα η BoJ στην Ιαπωνία

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Καζούο Ουέντα επιβεβαίωσε την Παρασκευή την αποφασιστικότητά του να αυξήσει τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε τροχιά για να φτάσει σταθερά τον στόχο του 2%, αλλά προειδοποίησε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν ασταθείς.

Ο Ουέντα είπε ότι η αστάθεια της αγοράς που παρατηρήθηκε στις αρχές Αυγούστου οφειλόταν στους αυξανόμενους φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ, που υποκινούνται από τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία της χώρας, ενώ η αύξηση των επιτοκίων της BOJ τον Ιούλιο οδήγησε σε απότομη αντιστροφή της «μονόπλευρης πτώσης του γιεν».

«Οι αγορές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό παραμένουν ασταθείς, επομένως θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις εξελίξεις της αγοράς προς το παρόν», δήλωσε ο Ουέντα στο κοινοβούλιο, όπου κλήθηκε να εξηγήσει την απόφαση της BOJ τον Ιούλιο να αυξήσει τα επιτόκια.

Ο Ουέντα τόνισε ότι η BOJ θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η αστάθεια της αγοράς και η απόφασή της να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο επηρεάζουν τις οικονομικές προοπτικές και τις προοπτικές των τιμών.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει «καμία αλλαγή στη βασική στάση της BOJ για την προσαρμογή του βαθμού νομισματικής χαλάρωσης, εάν πειστεί ότι οι οικονομικές εξελίξεις και οι εξελίξεις των τιμών κινούνται σύμφωνα με τις προβλέψεις».

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι παρατηρήσεις υποδηλώνουν ότι η BOJ μπορεί να αφιερώσει περισσότερο χρόνο από ό,τι αρχικά αναμενόταν για να εξετάσει την επόμενη αύξηση των επιτοκίων της, αλλά να παραμείνει σε τροχιά για να αυξήσει σταδιακά το κόστος δανεισμού από τα τρέχοντα ακόμη εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Η BOJ τερμάτισε τα αρνητικά επιτόκια τον Μάρτιο και αύξησε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο πολιτικής της στο 0,25% τον Ιούλιο, σε ορόσημα βήματα μακριά από ένα δεκαετές ριζικό πρόγραμμα τόνωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις