Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει περιθώρια να μειώσει τα επιτόκια πιθανώς άλλες δύο φορές φέτος, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε γενικές γραμμές στην πτωτική πορεία που οραματίζονται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, δήλωσε το μέλος της, Μάρτινς Καζάκς.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια τον Ιούνιο και οι αγορές αναμένουν μια δεύτερη κίνηση στις 12 Σεπτεμβρίου καθώς η οικονομική ανάπτυξη παραμένει αναιμική και οι μισθολογικές πιέσεις αμβλύνονται, υποστηρίζοντας το επιχείρημα ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ξανά στον στόχο του 2% εντός έτους.

Ερωτηθείς αν τάσσεται υπέρ της μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα, ο Καζάκς επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός είναι σε μεγάλο βαθμό εκεί που περίμενε η ΕΚΤ: «Βρισκόμαστε σε γενικές γραμμές στη βασική γραμμή των προβλέψεών μας και αυτό είναι σύμφωνο με μια σταδιακή πτώση των επιτοκίων», δήλωσε στο Reuters ο Καζάκς, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, στο περιθώριο του οικονομικού συμποσίου Τζάκσον Χολ.

«Οι προβλέψεις μας για τον Ιούνιο προέβλεπαν δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος και αυτή τη στιγμή δεν βλέπω κανένα λόγο να μην ακολουθήσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι θα αποφασίσει για τον Σεπτέμβριο μόνο μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, και τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, o εκ των γερακιών της ΕΚΤ, τόνισε ότι «δεδομένων των στοιχείων που έχουμε αυτή τη στιγμή, θα ήμουν πολύ ανοιχτός σε μια συζήτηση για μια ακόμη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο». Και πρόσθεσε: «Αλλά θα δούμε – πρέπει ακόμη να δούμε τις νέες προβλέψεις, πρέπει ακόμη να δούμε τα στοιχεία του Αυγούστου για τον πληθωρισμό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή