Αν είστε από εκείνους που απολαμβάνουν να βλέπουν τον Ιλον Μασκ να «τρώει τα μούτρα του», το γεγονός ότι η συμφωνία του Μασκ για την αγορά του Twitter έχει πλέον τον τίτλο της χειρότερης εξαγοράς της Wall Street από την οικονομική κρίση του 2008, μπορεί να σας δώσει μια κάποια χαρά.
Για τους… χαιρέκακους είναι καλά τα νέα: οι τράπεζες που του δάνεισαν 13 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει το Twitter (κάποια από τα υπόλοιπα 30 δισεκατομμύρια δολάρια τα έβαλε μόνος του, αλλά και παρέα άλλους μεγιστάνες όπως ο ιδρυτής της Oracle, Λάρι Έλισον, και ο πρόσφατα «προσηλυτισθείς» θαυμαστής του Τραμπ, Μαρκ Αντρέσεν, έχουν σοβαρές αμφιβολίες για αυτή τους την απερισκεψία, σημειώνει το Business Insider.
Wall Street Journal: Η εξαγορά του Twitter από τον Μασκ «ρήμαξε» τις τράπεζες
Θα ήθελαν να μεταπωλήσουν το χρέος σε κάποιον άλλο. Αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει όταν τα έσοδα του Twitter είναι σε ελεύθερη πτώση και ο Μασκ άλλοτε βρίζει αγοραία τους διαφημιστές και άλλοτε τους μηνύει.
Το πρόβλημα για τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Morgan Stanley και Bank of America, είναι τόσο οξύ που επηρέασε ακόμη και τα μπόνους των τραπεζιτών τους.
Είναι αλλιώς για τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο
Αλλά, εδώ φαίνεται η διαφορά μεταξύ του Ίλον Μασκ, του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, και όλων των άλλων.
Γιατί αν οποιοσδήποτε άλλος έκανε μια τεράστια επένδυση και στη συνέχεια μείωνε τα έσοδα της επιχείρησης που αγόρασε κατά 50%, ίσως δυσκολευόταν πολύ να καλύψει τους τόκους του χρέους για αυτή την τρομερή επένδυση.
Και αυτό θα σήμαινε κατάσχεση από τις τράπεζες. Αλλά ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, δεν χάνει τις πληρωμές του, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με την Wall Street Journal, η οποία επεσήμανε για πρώτη φορά το θέμα, οι τράπεζες που δάνεισαν στον Ιλον Μασκ 13 δισεκατομμύρια δολάρια για να μπορέσει να σκορπίσει αυτά τα χρήματα θέλουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί του.
Όλοι θέλουν να κάνουν δουλειές με τον Μασκ
Οι τραπεζίτες είναι πρόθυμοι και θέλουν να είναι σε θέση για να συνεργαστούν με τον Μασκ και τις έξι εταιρείες του. Πολλοί βλέπουν μια πιθανή αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας πυραύλων SpaceX του Μασκ ή της δορυφορικής του επιχείρησης Starlink ως ένα γεγονός που δημιουργεί κέρδη και δεν θέλουν να χάσουν.
Ο λόγος που δάνεισαν στον Μασκ 13 δισεκατομμύρια δολάρια αρχικά δεν ήταν επειδή πίστευαν ότι ο Μασκ είχε ένα υπέροχο σχέδιο για το Twitter (αν και κάποιοι σίγουρα κάποιοι έτσι θεωρούσαν). Είναι ότι ήθελαν να κάνουν δουλειές μαζί του.
Και ακόμη και τώρα, αφού είδαν με τα μάτια τους πόσο ασταθής και αυτοκαταστροφικός μπορεί να είναι, εξακολουθούν να θέλουν να επιδιώκουν τη συνεργασία.
Και αυτό έχει κάποια ψυχρή σκληρή λογική: η SpaceX, για παράδειγμα, αξίζει θεωρητικά 175 δισεκατομμύρια δολάρια. Μπορεί να σηκώνει συζήτηση εάν αυτή είναι μια πραγματική αποτίμηση ή όχι, αλλά αν ποτέ ο Μασκ αποφασίσει να την εισάγει στο χρηματιστήριο, θα είναι μια γιγάντια δημόσια εγγραφή και οι τράπεζες θα διαγκωνίζονται για να πάρουν ένα κομμάτι της.
Οπότε, οι χαιρέκακοι μπορεί να γελάτε όσο θέλετε με τον Ίλον Μασκ, αλλά οι τραπεζίτες του λένε με πάσα σοβαρότητα ότι θα συνεχίσουν να τον στηρίζουν.
Latest News
Κερδισμένοι και χαμένοι στην αγορά πολυτελείας της Ιαπωνίας
Η πολυτέλεια έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για τους Ιάπωνες
Ισπανία: Αγώνας δρόμου για το συμβόλαιο των νέων υποβρυχίων της Ινδίας
Ισπανία , Γερμανία και Γαλλία διεκδικούν μερίδιο από τα 200 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό του ινδικού στρατού
Ο πόλεμος βλάπτει σοβαρά την οικονομία του Ισραήλ
Καμπανάκι από το ΔΝΤ για το αυξανόμενο κόστος και τις επιπτώσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο
Η Blackstone επεκτείνει το ενδιαφέρον της για την Ευρώπη
Ο όμιλος έχει ενεργητικό που φτάνει το 1,1 τρισ. δολάρια
Οδηγίες προς ναυτιλομένους στη Wall Street - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν ανάλογα με τον νικητή
Καθώς οι Αμερικανοί ψηφίζουν δύο υποψηφίους με δραματικά διαφορετικές πολιτικές ατζέντες, οι traders από τη Σιγκαπούρη έως τη Νέα Υόρκη έχουν νέες ευκαιρίες για να κερδίσουν τεράστια κέρδη - ή να έχουν οδυνηρές απώλειες
Μετά την απεργία, ο CEO της Boeing καλείται να γεφυρώσει βαθιά ρήγματα στην εταιρεία
Αίσια έκβαση είχε για 33.000 εργάτες της Boeing η μεγάλη απεργία τους που κράτησε 7 εβδομάδα - Η επόμενη μέρα στον κολοσσό της αεροναυπηγικής
Ποιες χώρες κάθονται (περισσότερο) σε αναμμένα κάρβουνα για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ
Ολος ο κόσμος έχει το βλέμμα προσηλωμένο στις εκλογές των ΗΠΑ - Για κάποιες, όμως, διακυβεύονται περισσότερα από το αποτέλεσμα
Ενώ οι Αμερικανοί βαδίζουν προς τις κάλπες τα social media έρχονται στο προσκήνιο
Οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν πιέσει ήδη από το 2016 τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ανακόψουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης
Πόσα δισ. την ημέρα κοστίζει στις εταιρείες η πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ
Οι εργοδότες των ΗΠΑ προειδοποιούν το προσωπικό του να αποφύγει τις συγκρούσεις - Στα ύψη η πόλωση στις αμερικανικές εκλογές
Έφοδος φορολογικών αρχών στα γραφεία του Netflix σε Γαλλία και Ολλανδία
Το Netflix έχει βρεθεί στο στόχαστρο στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για φορολογική απάτη, δήλωσε γαλλική δικαστική πηγή