Αν είστε από εκείνους που απολαμβάνουν να βλέπουν τον Ιλον Μασκ να «τρώει τα μούτρα του», το γεγονός ότι η συμφωνία του Μασκ για την αγορά του Twitter έχει πλέον τον τίτλο της χειρότερης εξαγοράς της Wall Street από την οικονομική κρίση του 2008, μπορεί να σας δώσει μια κάποια χαρά.

Για τους… χαιρέκακους είναι καλά τα νέα: οι τράπεζες που του δάνεισαν 13 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει το Twitter (κάποια από τα υπόλοιπα 30 δισεκατομμύρια δολάρια τα έβαλε μόνος του, αλλά και παρέα άλλους μεγιστάνες όπως ο ιδρυτής της Oracle, Λάρι Έλισον, και ο πρόσφατα «προσηλυτισθείς» θαυμαστής του Τραμπ, Μαρκ Αντρέσεν, έχουν σοβαρές αμφιβολίες για αυτή τους την απερισκεψία, σημειώνει το Business Insider.

Wall Street Journal: Η εξαγορά του Twitter από τον Μασκ «ρήμαξε» τις τράπεζες

Θα ήθελαν να μεταπωλήσουν το χρέος σε κάποιον άλλο. Αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει όταν τα έσοδα του Twitter είναι σε ελεύθερη πτώση και ο Μασκ άλλοτε βρίζει αγοραία τους διαφημιστές και άλλοτε τους μηνύει.

Το πρόβλημα για τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Morgan Stanley και Bank of America, είναι τόσο οξύ που επηρέασε ακόμη και τα μπόνους των τραπεζιτών τους.

Είναι αλλιώς για τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο

Αλλά, εδώ φαίνεται η διαφορά μεταξύ του Ίλον Μασκ, του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, και όλων των άλλων.

Γιατί αν οποιοσδήποτε άλλος έκανε μια τεράστια επένδυση και στη συνέχεια μείωνε τα έσοδα της επιχείρησης που αγόρασε κατά 50%, ίσως δυσκολευόταν πολύ να καλύψει τους τόκους του χρέους για  αυτή την τρομερή επένδυση.

Και αυτό θα σήμαινε κατάσχεση από τις τράπεζες. Αλλά ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, δεν χάνει τις πληρωμές του, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με την Wall Street Journal, η οποία επεσήμανε για πρώτη φορά το θέμα, οι τράπεζες που δάνεισαν στον Ιλον Μασκ 13 δισεκατομμύρια δολάρια για να μπορέσει να σκορπίσει αυτά τα χρήματα θέλουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί του.

Όλοι θέλουν να κάνουν δουλειές με τον Μασκ

Οι τραπεζίτες είναι πρόθυμοι και θέλουν να είναι σε θέση για να συνεργαστούν με τον Μασκ και τις έξι εταιρείες του. Πολλοί βλέπουν μια πιθανή αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας πυραύλων SpaceX του Μασκ ή της δορυφορικής του επιχείρησης Starlink ως ένα γεγονός που δημιουργεί κέρδη και δεν θέλουν να χάσουν.

Ο λόγος που δάνεισαν στον Μασκ 13 δισεκατομμύρια δολάρια αρχικά δεν ήταν επειδή πίστευαν ότι ο Μασκ είχε ένα υπέροχο σχέδιο για το Twitter (αν και κάποιοι σίγουρα κάποιοι έτσι θεωρούσαν). Είναι ότι ήθελαν να κάνουν δουλειές μαζί του.

Και ακόμη και τώρα, αφού είδαν με τα μάτια τους πόσο ασταθής και αυτοκαταστροφικός μπορεί να είναι, εξακολουθούν να θέλουν να επιδιώκουν τη συνεργασία.

Και αυτό έχει κάποια ψυχρή σκληρή λογική: η SpaceX, για παράδειγμα, αξίζει θεωρητικά 175 δισεκατομμύρια δολάρια. Μπορεί να σηκώνει συζήτηση εάν αυτή είναι μια πραγματική αποτίμηση ή όχι, αλλά αν ποτέ ο Μασκ αποφασίσει να την εισάγει στο χρηματιστήριο, θα είναι μια γιγάντια δημόσια εγγραφή και οι τράπεζες θα διαγκωνίζονται για να πάρουν ένα κομμάτι της.

Οπότε, οι χαιρέκακοι μπορεί να γελάτε όσο θέλετε με τον Ίλον Μασκ, αλλά οι τραπεζίτες του λένε με πάσα σοβαρότητα ότι θα συνεχίσουν να τον στηρίζουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή