Στα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και σχεδόν δύο χρόνια έχουν φθάσει οι στενά παρακολουθούμενοι δείκτες των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη, σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια χωρίς να διακινδυνεύσουν μια αναζωπύρωση των πιέσεων στις τιμές.

Ο αποκαλούμενος και ως 5ετής μεσοπρόθεσμος πληθωρισμός της ευρωζώνης – ένα μέτρο της εκτίμησης των αγορών για την αύξηση των τιμών κατά το δεύτερο μισό της επόμενης δεκαετίας – υποχώρησε κάτω από το 2,1% αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2022, από πάνω από 2,3% τον περασμένο μήνα.

«Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση» δήλωσε ο Tomasz Wieladek, επικεφαλής οικονομολόγος στην Ευρώπη της T Rowe Price, προσθέτοντας ότι «Νομίζω ότι οι επενδυτές απομακρύνονται από τους φόβους για στασιμοπληθωρισμό και μετακινούνται στις προσδοκίες για επιβράδυνση λόγω της ζήτησης», σύμφωνα με δημοσίευμα των FT.

Κόστος ζωής: Πού πληρώνουν περισσότερα για στέγη, ρεύμα και νερό στην ΕΕ

Υποχώρησε η ανησυχία

Η ανησυχία σχετικά με τον πληθωρισμό έχει υποχωρήσει, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στους παγκόσμιους κινδύνους ύφεσης, ιδίως μετά την αδύναμη έκθεση για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ στις αρχές Αυγούστου, η οποία προκάλεσε μια μεγάλη επανεξέταση των προοπτικών μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έχουν επίσης μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες – με τις αγορές να τιμολογούν το μέσο μακροπρόθεσμο ποσοστό πληθωρισμού στο 2,4% από 2,6% τον Ιούλιο – ενισχυμένες από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που πρόσφατα περιέγραψε τα δεδομένα που φθάνουν ως «ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους» ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2%.

«Τα στοιχεία για την ανάπτυξη ήταν αδύναμα και η τάση αποπληθωρισμού φαίνεται να παραμένει άθικτη», δήλωσε ο Mohit Kumar, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Jefferies στην Ευρώπη, προσθέτοντας πως «Και τα δύο υποδηλώνουν λιγότερες πληθωριστικές πιέσεις».

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τους μισθούς

Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν επίσης ότι η αύξηση των μισθών της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε απότομα το δεύτερο τρίμηνο, ενισχύοντας την υπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προβεί στη δεύτερη μείωση των επιτοκίων για το έτος τον επόμενο μήνα.

Οι μισθοί που αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 3,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, μειωμένοι από τον ετήσιο ρυθμό αύξησης κατά 4,7% το προηγούμενο τρίμηνο.

«Στην Ευρώπη τα στοιχεία για τους μισθούς κατόπιν διαπραγμάτευσης ήταν ένας παράγοντας που μετρίασε τυχόν προηγούμενες ανησυχίες σχετικά με τις επίμονες μισθολογικές πιέσεις», δήλωσε ο Richard McGuire, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της Rabobank.

Η αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία συνέβαλε στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών, έδειξε επίσης σημάδια επιβράδυνσης, με την ετήσια αύξηση να υποχωρεί στο 5,4% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο από 5,8% τον προηγούμενο μήνα.

Πτώση των προσδοκιών

Η πτώση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό ακολουθεί επίσης την πτώση των παγκόσμιων τιμών των βασικών εμπορευμάτων, με αιχμή το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και τα βασικά μέταλλα, όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, η οποία έχει συμπαρασύρει τον δείκτη βασικών εμπορευμάτων του Bloomberg σε πτώση άνω του 10% από τον Μάιο.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι η επιβράδυνση της ζήτησης από την Κίνα για βασικά εμπορεύματα συμβάλλει στη μείωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο.

«Η Κίνα όχι μόνο κατασκευάζει πράγματα όπως τα αυτοκίνητα πολύ πιο φθηνά, αλλά η οικονομία επιβραδύνεται και αυτό δημιουργεί πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε προϊόντα όπως ο χάλυβας, τα οποία στη συνέχεια προσπαθούν να εξάγουν», δήλωσε ο Wieladek, προσθέτοντας ότι η ζήτηση για ευρωπαϊκά είδη πολυτελείας ήταν επίσης χαμηλότερη.

Οι προσδοκίες

Ωστόσο, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί, οι αναλυτές προειδοποιούν επίσης ότι είναι πιθανό να παραμείνουν ευμετάβλητες. Η γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη και η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού θα μπορούσαν να προσθέσουν μακροπρόθεσμα μισθολογικές πιέσεις, ενώ η πιθανότητα έλλειψης εργατικού δυναμικού στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι «πιο σημαντική», σύμφωνα με τον McGuire της Rabobank, λόγω των περιορισμών στη μετανάστευση που επιβλήθηκαν από το Brexit.

Οι δημοσιονομικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για υψηλότερες αμυντικές δαπάνες και των μαζικών επενδύσεων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της κλιματικής μετάβασης, θα μπορούσαν να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες και να προσθέσουν πληθωριστικές πιέσεις, λένε οι αναλυτές.

«Πιστεύω ότι ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά … ένα πράγμα που με ανησυχεί είναι η δημοσιονομική πολιτική», δήλωσε ο Kumar της Jefferies, προσθέτοντας ότι το «Κάτω από το 2%» είναι ίσως κάτι που θα συμβεί τις αρχές του 2026.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή