Τα υπερπολυτελή ακίνητα δεν είναι μόνο επίδειξη πλούτου. Ταυτόχρονα είναι μια πολύ προσοδοφόρα επενδυτική ευκαιρία για όσους διαθέτουν τα ανάλογα κεφάλαια. Και μάλιστα από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία, αυτήν τη στιγμή η συγκεκριμένη αγορά στις ΗΠΑ αναθερμαίνεται και ετοιμάζεται να απογειωθεί, καθώς οι απανταχού κροίσοι έχουν γίνει ακόμη πλουσιότεροι.

Χαρακτηριστικά, ένα διόροφο διαμέρισμα πάνω από το Central Park της Νέας Υόρκης πωλήθηκε για 115 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο δίνοντας τέλος σε μια σχεδόν διετή ατονία για την αγορά υπερπολυτελών ακινήτων της πόλης. Λιγότερο από έναν μήνα αργότερα, ένα κοντινό πενταόροφο ρετιρέ πωλήθηκε 135 εκατομμύρια δολάρια.

Γιατί «ξεπουλάνε» οι πολυτελείς κατοικίες στην ελληνική αγορά

Με περισσότερους από τέσσερις μήνες να απομένουν μέχρι το τέλος του χρόνου, οι πωλήσεις κατοικιών ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων και πάνω ποδεύουν προς νέο ρεκόρ στην πόλη. Οι δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως έχουν δει τον πλούτο τους να εκτινάσσεται, τονώνοντας τις αγορές πανάκριβων ακινήτων. Ο ρυθμός εμπνέει αισιοδοξία στους μεσίτες που ψάχνουν αγοραστές για άλλες κορυφαίες τοποθεσίες στις ΗΠΑ.

Σε εθνικό επίπεδο, υπήρξαν έξι συμφωνίες ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων και πάνω φέτος έως τα τέλη Ιουλίου, μόλις τρεις λιγότερες από το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2021.

Η αγορά καλπάζει

Ο ρυθμός των υπερπολυτελών αγορών δεν αναμένεται να υποχωρήσει σύντομα. Στο Μαλιμπού, ένας μεσίτης ετοιμάζεται να διαθέσει μια έπαυλη προς πώληση για 300 εκατομμύρια δολάρια, η οποία θα είναι ρεκόρ, αν επιτευχθεί.

Ένας άλλος μεσίτης στην περιοχή, ο Ααρών Κίρμαν, είπε στο Bloomberg ότι συνεργάζεται με μερικούς αγοραστές που αναζητούν mega αρχοντικά στο Λος Άντζελες ή στο Μαλιμπού, και έχει επίσης δύο εννιαψήφιες καταχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας βίλας ευρωπαϊκού στιλ 115 εκατομμυρίων δολαρίων στο Bel Air.

«Μέχρι στιγμής μου τηλεφώνησαν περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι φέτος για σπίτια 100 εκατομμυρίων δολαρίων από ό,τι είχα ολόκληρο τον περασμένο χρόνο», είπε ο Κίρμαν, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της Christie’s International Real Estate Southern California. «Θέλουν αυτό που θέλουν τη στιγμή που το θέλουν, και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για αυτό».

Ενώ οι δυνητικοί αγοραστές είναι ακόμα λίγοι, οι τοπ δισεκατομμυριούχοι έχουν δει τον πλούτο τους να διογκώνεται τα τελευταία χρόνια. Στις αρχές Ιανουαρίου, η μέση καθαρή περιουσία των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου ήταν 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Μέχρι τον Αύγουστο, ήταν σχεδόν 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια, που σημαίνει ότι μια αγορά κατοικίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων θα αντιπροσώπευε μόλις το 1% περίπου του πλούτου τους.

Τώρα, υπάρχουν ακόμη περισσότερα σπίτια για αυτούς. Καθώς ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων μεγάλωνε, ξεκίνησε η κατασκευή διαφόρων έργων που τους εξυπηρετούσαν. Επιπλέον, οι τιτάνες των επιχειρήσεων γίνονται ακόμη πιο στρατηγικοί όσον αφορά τα τεράστια χαρτοφυλάκια ακινήτων τους, βρίσκοντας τρόπους να εξαγοράζουν οικόπεδα στη Φλόριντα για να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερα ακίνητα για τις οικογένειές τους.

«Σαφώς υπάρχει ζήτηση, η οποία φαίνεται να αυξάνεται», δήλωσε στο Bloomberg ο Τζον Γκόμες, συνιδρυτής της Eklund Gomes Team στην Douglas Elliman Real Estate.

Μεσίτες που κυνηγούν δισεκατομμυριούχους

Οι υψηλές τιμές καταχώρισης δεν σημαίνουν ότι το ακίνητο πωλείται πάντα τόσο. Και οι δύο πωλήσεις στη Νέα Υόρκη τελικά πήραν λιγότερο από αυτό που ζήτησαν οι πωλητές αρχικά.

Η συναλλαγή στο Central Park Tower έκλεισε τον Ιούνιο για περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια λιγότερο από τα 175 εκατομμύρια δολάρια που ζητούσε η Extell Development πέρυσι.

Τον Ιούλιο, ο Βλαντισλάβ Ντρορονίν πλήρωσε 135 εκατομμύρια δολάρια για τους τελευταίους ορόφους στο Aman New York. Αυτό το ποσό ήταν χαμηλότερο από τα 180 εκατομμύρια δολάρια που ένας διαφορετικός αγοραστής συμφώνησε να πληρώσει για τη μονάδα το 2018.

Ενώ ορισμένοι δισεκατομμυριούχοι αναζητούν σχετικές ευκαιρίες, άλλοι έχουν πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για να πάρουν αυτό που θέλουν, είπε ο Φρέντρικ Έκλουντ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Γκόμες και τον Κεντ Γου για να φέρει έναν άγνωστο αγοραστή στο Central Park Tower.

Μερικοί από τους πλουσιότερους ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν ενώσει τεράστια κτήματα μέσω πολλαπλών ακριβών πωλήσεων.

Οι πιο πλούσιοι αγοραστές ενδιαφέρονται συχνά για νέα σπίτια, σύμφωνα με τον Χέρτζμπεργκ. Αλλά αν δεν μπορούν να βρουν κάποιο προς πώληση, κάποιοι είναι πιο πρόθυμοι να ανακαινίσουν παλιά ακίνητα, είπε.

Ο Χερτζμπεργκ αναμένει ότι η λίστα με τα $132 εκατομμύρια των τεσσάρων παρακείμενων κατοικιών στο νησί La Gorce στον κόλπο Biscayne θα κλείσει τις επόμενες εβδομάδες, με έναν αγοραστή να αγοράζει τρία και έναν άλλον να αποκτά το τέταρτο.

Για αγοραστές που αναζητούν νεόδμητα ακίνητα, υπάρχουν περισσότερες επιλογές υπό κατασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή