Αποκλεισμένοι από τις ΗΠΑ λόγω των δασμών, οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων έψαξαν αλλού για να πουλήσουν τα υψηλής τεχνολογίας αυτοκίνητά τους. Καθώς όμως το Μεξικό έχει αναδειχθεί σε ένα καυτό σημείο για τα κινεζικά αυτοκίνητα, αξιωματούχοι της Ουάσινγκτον ανησυχούν ότι η χώρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «κερκόπορτα» για την αγορά των ΗΠΑ.

Κίνα: Περνάει στην αντεπίθεση για τους δασμούς της ΕΕ στα EV – Ετοιμάζει αντίποινα

Πέρυσι, η Κίνα ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής αυτοκινήτων στο Μεξικό, εξάγοντας οχήματα αξίας 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα, σύμφωνα με το μεξικανικό υπουργείο Οικονομίας. Ακόμη και οι πελάτες που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν κερδηθεί από τις προσιτές τιμές.

H ανταγωνίστρια της Tesla, η κινέζικη BYD πωλεί το Dolphin Mini στο Μεξικό για περίπου 398.800 πέσος, ή περίπου 21.300 δολάρια, λίγο περισσότερο από το μισό της τιμής του φθηνότερου Tesla.

«Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες ήρθαν στη χώρα πολύ επιθετικά», δήλωσε ο Χουάν Κάρλος Μπέικερ, πρώην αναπληρωτής υπουργός διεθνούς εμπορίου του Μεξικού. «Έχουν πολύ καλές προωθητικές ενέργειες. Είναι ένα καλό προϊόν που πωλείται σε πολύ λογική τιμή».

Εργοστάσια στο Μεξικό

Ορισμένοι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της BYD, αναζητούν περαιτέρω ερείσματα στη Βόρεια Αμερική, διερευνώντας εργοστασιακές εγκαταστάσεις στις μεξικανικές πολιτείες Ντουράνγκο, Τζαλίσκο και Νουέβο Λεόν.

Η ξένη επένδυση θα αποτελούσε οικονομική ώθηση για το Μεξικό. Η BYD έχει υποστηρίξει ότι ένα εργοστάσιο εκεί θα δημιουργούσε περίπου 10.000 θέσεις εργασίας.

Αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών για να παρακάμψουν τους εμπορικούς περιορισμούς και να εισέλθουν στην αμερικανική αγορά.

«Κερκόπορτα»

«Το Μεξικό είναι μια ελκυστική πλατφόρμα παραγωγής, όχι μόνο για τις κινεζικές εταιρείες, αλλά και για άλλες εταιρείες, εν μέρει λόγω αυτής της ελεύθερης εμπορικής πρόσβασης που έχει στην αμερικανική αγορά», δήλωσε ο Scott Paul, πρόεδρος της Alliance for American Manufacturing. «Και μπορεί να κάνει κάτι που με εμπορικούς όρους ονομάζεται καταστρατήγηση».

Αυτή η ελεύθερη εμπορική πρόσβαση αποτελεί μέρος της Συμφωνίας Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού-Καναδά (USMCA), μιας αναθεωρημένης επανάληψης της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA), η οποία καταργεί τους δασμούς σε πολλά αγαθά που διακινούνται μεταξύ των χωρών της Βόρειας Αμερικής από το 2018.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, εάν μια ξένη αυτοκινητοβιομηχανία κατασκευάζει είτε στον Καναδά είτε στο Μεξικό και μπορεί να αποδείξει ότι τα δομικά υλικά προέρχονται από την τοπική αγορά, τα αγαθά μπορούν να εξαχθούν στις ΗΠΑ σχεδόν αφορολόγητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Johnson & Johnson: Σε διακανονισμό 6,5 δισ. δολαρίων για την υπόθεση του ταλκ
Επικαιρότητα |

Κοντά σε διακανονισμό 6,5 δισ. δολαρίων για την υπόθεση του ταλκ η Johnson & Johnson

Ο διακανονισμός επιδιώκει να τερματίσει όλες τις αγωγές για την υπόθεση του ταλκ της Johnson & Johnson, που οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι προκαλεί καρκίνο, και να αποτρέψει την κατάθεση παρόμοιων υποθέσεων στο μέλλον

Καρκίνος του πνεύμονα: Άρχισαν οι πρώτες δοκιμές σε ασθενείς εμβολίου mRNA
Επικαιρότητα |

Καρκίνος του πνεύμονα: Άρχισαν οι πρώτες δοκιμές σε ασθενείς εμβολίου mRNA

Το εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα εκτός απο την επίθεσή του στα καρκινικά κύτταρα «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει αυτά τα κύτταρα για να τα εξαλείψει