Ρύθμιση για την πλήρη επιστροφή ή τη μείωση εγγυητικών επιστολών στους κατόχους φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων τα οποία, για διάφορους λόγους, έχουν «βαλτώσει», αλλά και σε όσους ωριμάζουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Οι σχετικές ρυθμίσεις μπαινοβγαίνουν σε διάφορα νομοσχέδια εδώ και μήνες ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν βρει τον δρόμο για τη Βουλή, παρότι αποτελούν πάγιο αίτημα της αγοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τον Σεπτέμβριο, θα περιληφθεί ρύθμιση για την πλήρη επιστροφή εγγυητικών επιστολών σε κατόχους σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), οι οποίοι είτε περίμεναν να εξασφαλίσουν “ταρίφα” σε διαγωνισμούς αλλά δεν τα κατάφεραν, είτε επιχείρησαν να βγουν στην αγορά αλλά δεν τους …βγήκε.
Έρχονται (και) οι μικρές ανεμογεννήτριες – Πώς θα μοιραστεί ο ηλεκτρικός χώρος
Ειδικότερα, αφορά όσους έχουν λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (ΟΠΣ) και δεν έχουν επιλεγεί μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών ή συνάπτουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης εκτός διαγωνισμών αλλά και εκείνους που έχουν υποβάλλει αίτηση για όρους σύνδεσης καθώς και εγγυητική επιστολή προτεραιότητας ή και διμερούς σύμβασης αγοραπωλησίας ενέργειας.
Γι’ αυτούς σχεδιάζεται να προβλεφθεί η δυνατότητα, έως τα τέλη του έτους, να υποβάλλουν στον αρμόδιο φορέα αδειοδότησης αίτημα παύσης των βεβαιώσεων, αδειών και εγκρίσεων που τους έχουν χορηγηθεί. Άμεσα θα ενημερώνονται οι αρμόδιοι Διαχειριστές και θα επιστρέφονται στους ενδιαφερόμενους οι εγγυητικές επιστολές εφόσον έχουν υποβληθεί.
Η ίδια ρύθμιση θα προβλέπει για τους κατόχους των σταθμών ΑΠΕ οι οποίοι έχουν υποβάλει σε Διαχειριστή εγγυητική επιστολή προτεραιότητας ή διμερούς σύμβασης να μπορούν, έως και τρεις μήνες μετά την έκδοση της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, να ζητούν επιστροφή των σχετικών εγγυητικών επιστολών. Αφού επιστραφούν ο αρμόδιος Διαχειριστής θα κατατάσσει την αίτηση εκ νέου. Δηλαδή από τις τρεις εγγυητικές που είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν οι κάτοχοι της συγκεκριμένης κατηγορίας έργων θα τους επιστρέφονται οι δύο ενώ παράλληλα θα χάνουν την προτεραιότητα για όρους σύνδεσης με το σύστημα που είχαν στον ΑΔΜΗΕ (από την κατηγορία “Β” θα πάνε στη “ΣΤ”).
«Ψαλίδι» στις εγγυητικές για τα 400άρια φωτοβολταϊκά στην Κρήτη
Όσον αφορά στους κατόχους σταθμών ΑΠΕ και υβριδικών σταθμών στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά και στην Κρήτη οι οποίοι έχουν υποβάλλει στον αρμόδιο Διαχειριστή εγγυητική επιστολή αναμένεται ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα να την αντικαταστήσουν και να υποβάλλουν νέα σημαντικά μειωμένη. Η ρύθμιση αυτή αφορά και όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό του 2022 με τα φωτοβοταλταϊκά των 400 kW (κιλοβάτ) στην Κρήτη, οι οποίοι ακόμη …δεν έχουν δει φως. Έτσι, οι νέες εγγυητικές επιστολές αναμένεται ότι θα αντιστοιχούν:
– στο 30% της αρχικής εγγυητικής για την περίπτωση ΑΠΕ ή υβριδικών σταθμών ισχύος άνω του 1 MW (μεγαβάτ),
– στο 15% της εγγυητικής που αρχικώς έχει υποβληθεί για σταθμούς ΑΠΕ ή υβριδικούς κάτω του 1 MW.
Επίσης, για τα συγκεκριμένα έργα στα νησιά “κόφτης” θα μπει και στο ύψος της εγγυητικής επιστολής που υποβάλλεται στον αρμόδιο Διαχειριστή με την αίτηση για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης. Ειδικότερα θα περιοριστεί στο 30% της αρχικής για έργα άνω του 1 MW και στο 15% για τα μικρότερα.
Με απώλεια της άδειας η επιστροφή για τις μονάδες αερίου
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόβλεψη θα υπάρξει και για τους κατόχους σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο οι οποίοι έχουν προσκομίσει στον αρμόδιο Διαχειριστή εγγυητική επιστολή για τη λήψη ή τη διατήρηση σε ισχύ προσφοράς σύνδεσης.
Όσοι επενδυτές δεν θέλουν να προχωρήσουν θα τους δοθεί χρονικό περιθώριο ενός τριμήνου για να υποβάλλουν αίτημα επιστροφής της. Ωστόσο, με την επιστροφή της θα παύει αυτοδίκαια και η ισχύς της σχετικής άδειας παραγωγής, όπως και της προσφοράς σύνδεσης καθώς και όλων των υπόλοιπων αδειών και εγκρίσεων του σταθμού που έχουν χορηγηθεί.
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»