Ρύθμιση για την πλήρη επιστροφή ή τη μείωση εγγυητικών επιστολών στους κατόχους φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων τα οποία, για διάφορους λόγους, έχουν «βαλτώσει», αλλά και σε όσους ωριμάζουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Οι σχετικές ρυθμίσεις μπαινοβγαίνουν σε διάφορα νομοσχέδια εδώ και μήνες ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν βρει τον δρόμο για τη Βουλή, παρότι αποτελούν πάγιο αίτημα της αγοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τον Σεπτέμβριο, θα περιληφθεί ρύθμιση για την πλήρη επιστροφή εγγυητικών επιστολών σε κατόχους σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), οι οποίοι είτε περίμεναν να εξασφαλίσουν “ταρίφα” σε διαγωνισμούς αλλά δεν τα κατάφεραν, είτε επιχείρησαν να βγουν στην αγορά αλλά δεν τους …βγήκε.
Έρχονται (και) οι μικρές ανεμογεννήτριες – Πώς θα μοιραστεί ο ηλεκτρικός χώρος
Ειδικότερα, αφορά όσους έχουν λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (ΟΠΣ) και δεν έχουν επιλεγεί μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών ή συνάπτουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης εκτός διαγωνισμών αλλά και εκείνους που έχουν υποβάλλει αίτηση για όρους σύνδεσης καθώς και εγγυητική επιστολή προτεραιότητας ή και διμερούς σύμβασης αγοραπωλησίας ενέργειας.
Γι’ αυτούς σχεδιάζεται να προβλεφθεί η δυνατότητα, έως τα τέλη του έτους, να υποβάλλουν στον αρμόδιο φορέα αδειοδότησης αίτημα παύσης των βεβαιώσεων, αδειών και εγκρίσεων που τους έχουν χορηγηθεί. Άμεσα θα ενημερώνονται οι αρμόδιοι Διαχειριστές και θα επιστρέφονται στους ενδιαφερόμενους οι εγγυητικές επιστολές εφόσον έχουν υποβληθεί.
Η ίδια ρύθμιση θα προβλέπει για τους κατόχους των σταθμών ΑΠΕ οι οποίοι έχουν υποβάλει σε Διαχειριστή εγγυητική επιστολή προτεραιότητας ή διμερούς σύμβασης να μπορούν, έως και τρεις μήνες μετά την έκδοση της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, να ζητούν επιστροφή των σχετικών εγγυητικών επιστολών. Αφού επιστραφούν ο αρμόδιος Διαχειριστής θα κατατάσσει την αίτηση εκ νέου. Δηλαδή από τις τρεις εγγυητικές που είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν οι κάτοχοι της συγκεκριμένης κατηγορίας έργων θα τους επιστρέφονται οι δύο ενώ παράλληλα θα χάνουν την προτεραιότητα για όρους σύνδεσης με το σύστημα που είχαν στον ΑΔΜΗΕ (από την κατηγορία “Β” θα πάνε στη “ΣΤ”).
«Ψαλίδι» στις εγγυητικές για τα 400άρια φωτοβολταϊκά στην Κρήτη
Όσον αφορά στους κατόχους σταθμών ΑΠΕ και υβριδικών σταθμών στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά και στην Κρήτη οι οποίοι έχουν υποβάλλει στον αρμόδιο Διαχειριστή εγγυητική επιστολή αναμένεται ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα να την αντικαταστήσουν και να υποβάλλουν νέα σημαντικά μειωμένη. Η ρύθμιση αυτή αφορά και όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό του 2022 με τα φωτοβοταλταϊκά των 400 kW (κιλοβάτ) στην Κρήτη, οι οποίοι ακόμη …δεν έχουν δει φως. Έτσι, οι νέες εγγυητικές επιστολές αναμένεται ότι θα αντιστοιχούν:
– στο 30% της αρχικής εγγυητικής για την περίπτωση ΑΠΕ ή υβριδικών σταθμών ισχύος άνω του 1 MW (μεγαβάτ),
– στο 15% της εγγυητικής που αρχικώς έχει υποβληθεί για σταθμούς ΑΠΕ ή υβριδικούς κάτω του 1 MW.
Επίσης, για τα συγκεκριμένα έργα στα νησιά “κόφτης” θα μπει και στο ύψος της εγγυητικής επιστολής που υποβάλλεται στον αρμόδιο Διαχειριστή με την αίτηση για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης. Ειδικότερα θα περιοριστεί στο 30% της αρχικής για έργα άνω του 1 MW και στο 15% για τα μικρότερα.
Με απώλεια της άδειας η επιστροφή για τις μονάδες αερίου
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόβλεψη θα υπάρξει και για τους κατόχους σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο οι οποίοι έχουν προσκομίσει στον αρμόδιο Διαχειριστή εγγυητική επιστολή για τη λήψη ή τη διατήρηση σε ισχύ προσφοράς σύνδεσης.
Όσοι επενδυτές δεν θέλουν να προχωρήσουν θα τους δοθεί χρονικό περιθώριο ενός τριμήνου για να υποβάλλουν αίτημα επιστροφής της. Ωστόσο, με την επιστροφή της θα παύει αυτοδίκαια και η ισχύς της σχετικής άδειας παραγωγής, όπως και της προσφοράς σύνδεσης καθώς και όλων των υπόλοιπων αδειών και εγκρίσεων του σταθμού που έχουν χορηγηθεί.
Latest News
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»
Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 είναι μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες
Η μεγάλη επένδυση στον Πρίνο με την ασφαλή αποθήκευση CO2 θα διατηρήσει τη βιομηχανική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας για τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο Μαθιός Ρήγας