Ημέρα Πάουελ

Έφτασε η μεγάλη ημέρα καθώς σήμερα θα μιλήσει ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζ. Πάουελ στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ.

Όλος ο κόσμος την περιμένει για να πάρει το σήμα που θα δώσει η μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη για τα επιτόκια της.

Μαζί και ο κόσμος της Λ. Αθηνών, ο οποίος είδε το ΧΑ να εγκλωβίζεται αυτήν την εβδομάδα στην αίθουσα της αναμονής, ακολουθώντας μια στενή πορεία χαμηλού ενδιαφέροντος.

Όσο και να διατεινόμεθα περί «αυτονόμησης» του ΧΑ, η υπερ-εξάρτηση της Λ. Αθηνών από τις διαθέσεις των παγκόσμιων αγορών δεν πρόκειται να σπάσει.

Βέβαια, όπως έχει συμβεί πολλάκις τους προηγούμενους μήνες, η ομιλία του Πάουελ της Fed, ίσως αποδειχθεί λιγότερο διαφωτιστική από το αναμενόμενο.

Δεν αποκλείεται (τουναντίον μάλιστα) να επιβεβαιώσει το «μάντρα» των ομολόγων του στην Ευρώπη ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα.

Safe παιχνίδι από τους policy makers…

Στήριξαν τη Γαλλία οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Επί ευρωπαϊκού εδάφους μάλιστα, τα δεδομένα επιβεβαίωσαν την ισχυρή ώθηση που έλαβε η ευρωζώνη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, οι οποίοι εκτίναξαν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών.

Ειδικά για της οικονομία της Γαλλίας, τα πρόδρομα στοιχεία έδειξαν ότι επωφελήθηκε τον Αύγουστο από την διεξαγωγή τους, καθώς η απότομη άνοδος στον τομέα των υπηρεσιών της χώρας αντιστάθμισε τη συνεχιζόμενη αδυναμία στη μεταποίηση.

Η σύγκριση με την Ελλάδα

Εύλογα έρχονται επομένως οι συγκρίσεις με τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, αν και έχουν περάσει 20 χρόνια.

Όσο όμως και να αμφιβάλει κανείς εάν έπρεπε να τους αναλάβει ή όχι η Ελλάδα, η μελέτη που είχε εκπονήσει το ΙΟΒΕ ήταν ξεκάθαρη.

Είχε καταλήξει στο ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα ήταν κατά 2,5% χαμηλότερο εάν δεν είχαν γίνει οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.

Μάλιστα, είχε υποστηρίξει πως εάν είχαν αξιοποιηθεί οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις καλύτερα, τότε το όφελος θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο.

Άρα… όλα είναι θέμα διαχείρισης.

Δεν μας χρεοκόπησαν οι Ολυμπιακοί;

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η διοργάνωση των Ολυμπιακών της Αθήνας «κάθεται» όμως στο μαλακό υπογάστριο των Ελλήνων, αν και δεν έλειψαν οι στιγμές εθνικής υπερηφάνειας.

Αιτία όμως της κριτικής είναι η αίσθηση ότι η διοργάνωση χρέωσε τους Έλληνες περισσότερο από αυτό που άντεχαν.

Αλλά αρκεί να δει κανείς το χρέος της χώρας το 2004, όταν και ήταν 183 δισ. ευρώ, ενώ το 2009 είχε φτάσει τα 299 δισ. ευρώ.

Μιλάμε δηλαδή για πάνω από 100 δισ. χρέους που προστέθηκε σε μια πενταετία.

Την πενταετία μετά τους Αγώνες…

Η οργή της Λέρου

Λίγα 24ωρα μετά τη «θερμή» υποδοχή του Υπ. Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, από τους κατοίκους της Λέρου, εκδόθηκε η απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας για την αναβάθμιση του λιμένα στο Λακκί.

Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο, αλλά το έργο θα κοστίσει 800.000 ευρώ, σε μια υποδομή που ήταν επικίνδυνη για τους πεζούς και οχήματα.

Δεν ήταν δα και τόσο μεγάλο το ποσό για να μην γίνεται τόσο καιρό. Εκτός και είδε ιδιοίς όμμασι ο Υπουργός Γεωργιάδης το χάλι στο οποίο βρίσκονται τα λιμάνια σε αρκετά νησιά και πίεσε τους ανθρώπους του κτηρίου της Ακτής Βασιλειάδη.

Άλλωστε η Λέρος δεν ήταν στα 17 λιμενικά έργα που εντάχθηκαν στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Η αλλαγή σκυτάλης στον ΟΛΘ

Και μιας και μιλάμε για λιμάνια, στον λιμένα της Θεσσαλονίκης επανέρχεται ένας παλιός γνώριμος.

Ο Γιάννης Τσάρας, ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος στον Οργανισμό μετά την παραίτηση του Ολλανδού, Arie Koppelaar.

Τώρα τι συνέβη και έμεινε ο Ολλανδός μόλις δέκα μήνες στη θέση του…

Μήνυμα στο Μαξίμου;

Η τοποθέτηση του κ. Τσάρα πάντως, πέραν του ότι είναι άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα του λιμανιού, από πολλούς ήταν ένα μήνυμα προς το Μαξίμου.

Ο επί έξι ολόκληρα χρόνια, την περίοδο 2004-2010, επικεφαλής του ΟΛΠ θεωρείται στη συμπρωτεύουσα ως παλαιός Καραμανλικός, κάτι που δεν πρέπει να «ενθουσιάζει» το Μέγαρο Μαξίμου.

Η συγκατοίκηση ταιριάζει… στο λιανεμπόριο

Χτες σας έγραφα για τη μάχη του λιανεμπορίου, με τα σούπερ μάρκετ να είναι στο επίκεντρο.

Όπως πληροφορούμε όμως η μάχη μεγαλώνει και οι συμμαχίες στήνονται ήδη. Σε άλλη βάση πλέον.

Προ δεκαετίας είχαμε «συγκατοίκηση» λόγω της ανάγκης μείωσης κόστους. Αλλά πλέον τα ισχυρά λιανικά σήματα βλέπουν τους «συγκατοίκους» τους με άλλο μάτι.

Στόχος να φέρουν τον καταναλωτή στο hub

Από την ιδέα για τη συνύπαρξη ΙΚΕΑ, Intersport και Holland & Barrett σε Retail Hub με την υπογραφή της Fourlis, μέχρι τη συγκατοίκησή τους με το Πλαίσιο στο αεροδρόμιο και τα concept που θέλουν μεγάλες μάρκες να μοιράζονται χώρους.

Όπως ο Κρητικός με τα Jumbo στο Άργος, και τα deals όπως αυτό της Pepco με την ΑΒ Βασιλόπουλος, που δείχνουν το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ μη ανταγωνιστικών φυσικά επιχειρήσεων.

Στόχος η βελτίωση της αποτελεσματικότητας κάθε σημείου πώλησης με την προσδοκώμενη αύξηση της επισκεψιμότητας και τη δημιουργία νέων πόλων ενδιαφέροντος – κοινώς γίνεται της… συγκατοίκησης ή αλλιώς «το’ να χέρι νίβει τ’ άλλο»…

Το «μοναχικό ταξίδι» της Coca Cola

Βέβαια η Coca Cola δεν έχει ανάγκη από συμπράξεις για να συνεχίσει την καλή της πορεία.

Γι’ αυτό και η ισχυρή εκτέλεση του business plan της έχει ήδη ενσωματωθεί στους αριθμούς, όπως διαπίστωσε και η Eurobank Equities, η οποία όμως βλέπει τα περιθώρια για τη μετοχή να στενεύουν.

Η τιμή ενσωματώνει ουσιαστικά ένα αυξημένο ασφάλιστρο κινδύνου λόγω της έκθεσής της στις αναδυόμενες αγορές.

Χρειάζονται επομένως θετικές εκπλήξεις σε λειτουργικό επίπεδο, για να επαναφέρει τη σύσταση για αγορά, καθώς την υποβάθμισε σε διακράτηση, μιας και η μετοχή παραμένει 10% κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της.

Σε κάθε περίπτωση όμως η εισηγμένη έχει υγιή ισολογισμό, σε καλή θέση να επωφεληθεί από την αναπτυσσόμενη αγορά των μη αλκοολούχων ποτών.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Στη μάχη των «μολυβιών» η κυβέρνηση, το «καμπανάκι» Μυτιληναίου, ένα βαρέλι δίχως πάτο και τι φοβίζει τους ξενοδόχους
Inside Stories |

Στη μάχη των «μολυβιών» η κυβέρνηση, το «καμπανάκι» Μυτιληναίου, ένα βαρέλι δίχως πάτο και τι φοβίζει τους ξενοδόχους

Την ώρα που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές καλά κρατούν, η κυβέρνηση ρίχνεται στη μάχη των... μολυβιών