Πριν από πέντε χρόνια, ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, είχε μια αξιοσέβαστη περιουσία 3,73 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα η καθαρή περιουσία του έχει εκτιαχθεί σε λίγο πάνω από 92 δισεκατομμύρια δολάρια, σημαντική υψηλότερη, αν και έχει υποχωρήσει από το υψηλό των 119 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.

Ενώ ο Χουάνγκ εργάζεται στη Nvidia για περισσότερες από τρεις δεκαετίες , μόλις τους τελευταίους 12 μήνες η τιμή της μετοχής του κατασκευαστή chip άρχισε πραγματικά να απογειώνεται. Οι επενδυτές είναι σε μεγάλο βαθμό ενθουσιασμένοι με το στοίχημά τους στην επιχείρηση Santa Clara της Καλιφόρνια και τον άνθρωπο που ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει ονομάσει ως «Τέιλορ Σουίφτ της τεχνολογίας».

Nvidia: Τι τρομάζει τον Τζένσεν Χουάνγκ

Ωστόσο, η εκρηκτική ανάπτυξη της Nvidia προκαλεί ανησυχίες, με ορισμένους αναλυτές να διερωτώνται αν και ο επικεφαλής της εταιρείας ωριμάζει με τον ίδιο ρυθμό. Αυτό που έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο, είναι ότι τους τελευταίους μήνες ο Χουάνγκ ξεπουλά σχεδόν σε καθημερινή βάση μετοχές αξίας περίπου 14 εκατομμυρίων δολαρίων. Και ακόμα διατηρεί περισσότερο από 3,5% στην επιχείρηση.

Αυτό, αναπόφευκτα, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το γιατί ο Χουνγκ.

Περισσότερη διαφάνεια στην Nvidia

Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα του Fortune οι επενδυτές θέλουν περισσότερη πληροφόρηση για την επιχείρηση. Ειδικοί σε θέματα αμοιβών στελεχών υπογραμμίζουν ότι θέλουν να δουν πιο διαφανή εταιρική διακυβέρνηση, ανοιχτό σχεδιασμό διαδοχής και αλλαγή στη δομή των αμοιβών.

Ο Χουάνγκ πουλά τις μετοχές του βάσει ενός πολύ συγκεκριμένου σχεδίου —μια συμφωνία του Κανόνα 10β5-1— που επιτρέπει σε στελέχη και υπαλλήλους να αγοράζουν ή να πουλούν μετοχές της δικής τους εταιρείας χωρίς να παραβιάζουν τους νόμους περί εμπορικών πληροφοριών, χρησιμοποιώντας ένα προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο κανόνας 10b5-1 έχει μια σειρά από συγκεκριμένες απαιτήσεις, μεταξύ των οποίων η κύρια είναι ότι ένας τύπος για τις πωλήσεις (όχι ένα άτομο) χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του αριθμού, της τιμής και της ημερομηνίας της συναλλαγής. Για τη διεξαγωγή των πωλήσεων πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθεί τρίτος, ο οποίος δεν μπορεί να επηρεαστεί από τον πελάτη.

Έτσι, ενώ η τακτική του Χουάνγκ δεν φαίνεται να εμπίπτει σε αυτή των εμπιστευτικών πωλήσεων, το γεγονός παραμένει ότι επιλέγει να πουλήσει μετά από μια περίοδο υψηλής απόδοσης μετοχών και στη συνέχεια μια πτώση.

Αυτό, σύμφωνα με τη Nell Minow, αντιπρόεδρο των ειδικών σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης ValueEdge Advisors, δεν είναι μια καλή εικόνα.

Τα αυγά σε ένα καλάθι

Η Minow, η οποία κατέχει και η ίδια μετοχές της Nvidia, εξήγησε στο Fortune : «Αυτό που θέλω από ένα στέλεχος [είναι] να είναι πολύ ανοδικός για τη μετοχή. Θέλω το στέλεχος να σκέφτεται όλη την ώρα: «Αγόρι μου, αυτό θα αξίζει πολύ περισσότερο σύντομα» και όχι, «Ουφ, καλύτερα να πουλήσω μερικά γιατί… βιώνω τον ίλιγγο του να έχω όλα τα αυγά μου μέσα ένα καλάθι».

Φέτος δεν είναι η πρώτη φορά που ο Huang εφαρμόζει τον Κανόνα 10b5-1. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, ο Χουάνγκ ξεφορτώθηκε 237.500 μετοχές αξίας λίγο πάνω από 117 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο μιας συμφωνίας διαπραγμάτευσης 10b5-1. Φέτος, συγκριτικά, ο Χουάνγκ πούλησε 323 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Nvidia μόνο τον Ιούλιο.

Το Fortune προσέγγισε τη Nvidia για να σχολιάσει πόσες μετοχές στο σύνολο σχεδιάζει να ξεφορτώσει ο Χουάνγκ και πότε θα τελειώσει το selloff του. Η εταιρεία δεν απάντησε στην ερώτηση.

Η Nvidia είπε στο Fortune : «Ο πωλήσεις του Χουάνγκ βασίζονται σε ένα σχέδιο 10b5-1, στο οποίο η τιμή, το ποσό και οι ημερομηνίες των πωλήσεων καθορίζονται εκ των προτέρων.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία