
Η πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών να τετραπλασιάσει σχεδόν το ύψος του τέλους παρεπιδημούντων από το 0,5% στο 2% προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των ξενοδόχων καθώς όπως υποστηρίζεται πλήττεται η ανταγωνιστικότητα της μικρομεσαίας ξενοδοχειακής επιχείρησης.
Περίπου έναν χρόνο μετά τις ανακοινώσεις για την επιβάρυνση του ξενοδοχειακού προϊόντος με το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του τέλους παρεπιδημούντων, επαναφέροντάς το στα επίπεδα προ του 2009, διαπιστώνει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Χατζής.
Airbnb: Πώς χάνει πελάτες από τα ξενοδοχεία
Ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι πάλι ο μόνος που καλείται να πληρώσει το τίμημα αυτής της επιτυχίας του ελληνικού τουρισμού σημειώνει ο κ. Χατζής προσθέτοντας ότι αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με άλλους κλάδους της οικονομίας, οι ξενοδόχοι «δεν μπορούμε (και δεν θέλουμε) να μεταφέρουμε τις επιχειρήσεις μας στο εξωτερικό».
Η Ελλάδα διαθέτει 10.500 ξενοδοχεία, εκ των οποίων τα 8.000 είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αυτή η πολιτική της συνεχούς επιβάρυνσης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές συνέπειες στη βιωσιμότητα αυτών των μονάδων εκτιμά ο κ. Χατζης, όταν οι κυρίως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, στερούνται πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα και εξαιρούνται από επενδυτικά προγράμματα. Πως θα αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους και θα βελτιώσουν το επίπεδο των υπηρεσιών τους ώστε να αντεπεξέλθουν στον ολοένα αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό, αναρωτιέται ο Πρόεδρος της ΠΟΞ.
Η στήριξη στην πανδημία
Ο κ. Χατζής απαντά και «στο διαχρονικό επιχείρημα» ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος στηρίχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας: Τα ξενοδοχεία μας αναφέρει, έλαβαν την υποστήριξη που τους αναλογούσε, βάσει της συνεισφοράς τους στην ελληνική οικονομία και την απασχόληση. Και μόλις άρχισε να επανέρχεται η κανονικότητα, άρχισαν να επιστρέφουν πολλαπλάσια τη στήριξη που έλαβαν.
«Οι επιχειρήσεις μας δεν ζητούν ευνοϊκή μεταχείριση. Απαιτούν όμως να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Και δυστυχώς, όσο κι αν φαίνεται, με μια επιφανειακή προσέγγιση, ότι η τιμωρητική πολιτική απέναντι στον ξενοδοχειακό κλάδο προσφέρει βραχυπρόθεσμα δημοσιονομική ανακούφιση στον προϋπολογισμό, μακροπρόθεσμα θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία», υπογραμμίζει ο κ. Χατζης με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τέλος εκτιμά ότι οι περισσότεροι τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας δεν εμφανίζουν τη δυναμική που είχαν τα προηγούμενα δύο χρόνια. Παρά την αύξηση στις αφίξεις φέτος, οι επισκέπτες που έρχονται στη χώρα μας αφήνουν λιγότερα χρήματα σε ονομαστικές αξίες σε σχέση με πέρυσι (Μ.Κ.Δ. 2024: 570 ευρώ, Μ.Κ.Δ. 2023: 588 ευρώ) όπως επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο αποσπασματικός και επιλεκτικός τρόπος παρουσίασης των δεδομένων δεν μπορεί να αποκρύψει την πραγματικότητα. Το 2019 παραμένει, σε όρους πραγματικού ΑΕΠ, η χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό (Πραγματική Μ.Κ.Δ. 2023 περίπου -13% από Πραγματική Μ.Κ.Δ. 2019).
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να προστατεύσουμε την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι συμβαίνει το αντίθετο, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΠΟΞ.


Latest News

Ξενοδοχεία: Μεγαλύτερη σεζόν και ενισχυμένη συνεισφορά στην οικονομία
Στην έρευνα του ΙΤΕΠ, σημειώνεται πως οι συνολικές επενδύσεις των ξενοδοχείων για το 2024, ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ

Με το «δεξί» ο τουρισμός για το 2025 - Ποιοι γέμισαν τα ταμεία
Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 87,5 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2025 σύμφωνα με την ΤτΕ

H Visa express εκτοξεύει τον τουρισμό του Αν. Αιγαίου - Νέα άνοδος των Τούρκων επισκεπτών
Το 2024 την visa express αξιοποίησαν πάνω από 104.700 Τούρκοι τουρίστες - Πρωταθλήτρια στις θεωρήσεις η Μυτιλήνη με 27.600 και ακολούθησε η Χίος με 25.000 περίπου

Στροφή στην πολυτέλεια - Αυξάνονται οι κρατήσεις για luxury ταξίδια
Καλό σημάδι για τον τουρισμό και την οικονομία των ΗΠΑ η αύξηση των χλιδάτων κρατήσεων

Διάκριση για το εστιατόριο CHES του Ομίλου Calilo
Η επιβράβευση του fine dining εστιατορίου του Ομίλου Calilo επιβεβαιώνει τη θέση του ανάμεσα στα κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας για το 2025

Μετά τους σεισμούς, η ανάκαμψη και η αισιοδοξία - Η Σαντορίνη ετοιμάζεται για τη σεζόν
Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αποσύρθηκε στις αρχές Μαρτίου και όλα επέστρεψαν σε ρυθμούς προετοιμασίας για τη σεζόν

Αυξημένο το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΞΕΕ από το 2020, έως σήμερα ο αριθμός των ξενοδοχείων στη χώρα έχει ξεπεράσει τις 10.000

Κεφαλογιάννη: Η Σαντορίνη είναι ασφαλής και έτοιμη να υποδεχτεί επισκέπτες
Η υπουργός έστειλε πρόσκληση προς τη διεθνή κοινότητα να επισκεφθεί τη Σαντορίνη και τους ελληνικούς προορισμούς
![Airbnb: Εκρηκτική άνοδος για το φετινό Πάσχα – Η εικόνα της Ελλάδας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/Airbnb-1-768x512-1-600x400.jpg)
Εκρηκτική άνοδος για Airbnb το Πάσχα - Οι προορισμοί με τη μεγαλύτερη ζήτηση [γράφημα]
Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τρέχε» η αγορά Airbnb - Τι δείχνουν τα στοιχεία της AirDNA

Άλλαξε χέρια το ιστορικό ξενοδοχείο Hydra Beach - Πέρασε στην Hines
Η επένδυση μαζί με την εξαγορά του Hydra Beach θα ξεπεράσει όπως εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς τα 85 εκατ. ευρώ