
Οι μειώσεις των επιτοκίων που σχεδιάζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι «σύμφωνες» με τη συμβουλή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έχει θέσει σε προτεραιότητα τη διασφάλιση ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο, αλλά τώρα φαίνεται πως ο κίνδυνος μετατοπίζεται προς την αγορά εργασίας. Αυτό, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ Ολιβιέ Γκουρίνχας, στο περιθώριο μιας οικονομικής διάσκεψης της Fed του Κάνσας Σίτι.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το μήνυμα που έστειλε ο Πάουελ σήμερα είναι πολύ σύμφωνο με αυτό που υποστηρίξαμε». Τόνισε ότι «ο πληθωρισμός βελτιώνεται και οι αγορές εργασίας έχουν δείξει σημάδια ψύξης… Εάν οι αγορές εργασίας δεν συμβάλλουν πλέον στις πληθωριστικές πιέσεις… τότε μπορεί να χαλαρώσετε λίγο από τη μείωση της συνολικής ζήτησης και να επαναφέρει (το επιτόκιο πολιτικής) πιο κοντά στο ουδέτερο».
Πάουελ: Τι σημαίνει για την οικονομία το σήμα για μείωση των επιτοκίων
Η Fed διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς της στο εύρος 5,25% έως 5,5% για περισσότερο από έναν χρόνο, ένα επίπεδο που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιστεύουν ότι περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα.
Στην κεντρική ομιλία του στο συμπόσιο στο Jackson Hole την Παρασκευή, ο Πάουελ είπε ξεκάθαρα ότι με τον πληθωρισμό μόλις μισή μονάδα πάνω από τον στόχο του 2% της Fed και το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται,«ήρθε η ώρα να προσαρμοστεί η πολιτική», στέλνοντας σήμα για μια αρχική μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed στις 17-18 Σεπτεμβρίου. Ανάλογα με το αποτέλεσμα μιας επερχόμενης έκθεσης για τις θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η αρχική περικοπή μπορεί να είναι ακόμη και μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη μείωση κατά μισή μονάδα.
Ωστόσο, ο Γκουρίνχας του ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να «εφησυχάζουν» ότι ο πληθωρισμός έχει εξαφανιστεί, σημειώνοντας ότι οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών εξακολουθούν να αυξάνονται και ότι η Fed θα πρέπει να βαθμονομήσει τον ρυθμό και την έκταση των μειώσεων επιτοκίων με τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία.
«Υπάρχει ακόμη κάποιος ανοδικός κίνδυνος για τον πληθωρισμό», σημείωσε. Ωστόσο, είναι επίσης σαφές ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ ψύχεται, είπε ο Γκουρίνχας, αν και από μια θέση ισχύος και συνεχιζόμενης οικονομικής ανάπτυξης.
«Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση κατά την οποία επίκειται ύφεση» στις ΗΠΑ, είπε ο Γκουρίνχας, ενώ οι πιθανότητες μιας ήπιας προσγείωσης «έχουν αυξηθεί και αυτό παραμένει η βασική μας γραμμή».


Latest News

Πώς η χρυσή κληρονόμος της Walmart γίνεται talk of the town
Η κληρονόμος της Walmart δημοσίευσε στους New York Times μη πολιτική διαφήμιση αλλά πολλοί λένε ότι το μήνυμά της ήταν πολιτικό

Το «δεξί χέρι» του Μακρόν σε ρόλο κλειδί στη Société Générale
Ο Αλέξις Κόλερ εγκαταλείπει τη θέση του επιτελάρχη που είχε στο Μέγαρο των Ηλυσίων από το 2017 γαι κορυφαίο ρόλο στη Société Générale

Ποιος επιχειρηματίας εγκαταλείπει κι αυτός την Βρετανία λόγω αλλαγής της φορολογίας;
Ο μεγιστάνας του χάλυβα Λάκσμι Μιτάλ φαίνεται ότι θα προστεθεί και αυτός στη λίστα των επιχειρηματιών που σκέφτονται σοβαρά να εγκατελείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, ύστερα από την φορολογική μεταρρύθμιση των εργατικών

ΗΠΑ: Αύξηση της εγχώριας παραγωγής ορυκτών
Τι αναφέρει ειδικό σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Ο Μασκ τα γυρίζει τώρα για το DOGE - «Σχεδόν κανένας δεν έχει απολυθεί»
Ο Μασκ και η ομάδα του αναφέρθηκαν στο όραμα του DOGE για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να είναι «σαν την Apple Store»

Στα 12 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης του Λιβάνου
Οι εκτιμήσεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών για την οικονομία της χώρας - Τι αναφέρει σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στη Βηρυτό

Ξένοι στον ίδιο πλανήτη ΗΠΑ και ΕΕ
Προς τα πού οδεύουν οι σχέσεις των δύο στενότερων αμυντικών συμμάχων και εμπορικών εταίρων του 20ού αιώνα, των ΗΠΑ και της ΕΕ

Ποιο ήταν το μεγάλο επενδυτικό λάθος που παραδέχθηκε ο Γουόρεν Μπάφετ
Η εταιρεία για την οποία ο Γουόρεν Μπάφετ δήλωσε πως πλήρωσε «πάρα πολλά» για να την αποκτήσει

Σε στάση αναμονής οι επενδυτές απέναντι στα τουρκικά assets - Τι φοβούνται
Το ποσό αυτό των 25 δισ. δολ. με το οποίο στήριξε τη λίρα η κεντρική τράπεζα αντανακλά το υψηλό κόστος στήριξης της εύθραυστης οικονομίας σε μια δραματική εβδομάδα για την Τουρκία

Η Αργεντινή αναζητά... 23η διάσωση από το ΔΝΤ και ζητά δάνειο 20 δισ.
Το πακέτο που ζητά η Αργεντινή και η σταδιακή του εφαρμογή του υπόκειται σε έγκριση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ