Τα επίπεδα του χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη αποτελούν κίνδυνο για τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα και για την Ελβετία, δήλωσε η Ελβετή υπουργός Οικονομικών Κάριν Κέλερ-Σάτερ σε συνέντευξή της που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.

Μια απάντηση στον Δ. Στεργίου για το δημόσιο χρέος

Μιλώντας στην ελβετική εφημερίδα Blick, η Κέλερ-Σάτερ εξήρε τα «πειθαρχημένα» οικονομικά της Ελβετίας, τα οποία, όπως είπε, επέτρεψαν στη χώρα να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις που έθεσαν η πανδημία COVID-19 και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αντίθετα, άλλες χώρες είναι «τόσο χρεωμένες που δύσκολα μπορούν να δράσουν πια», είπε, δίνοντας ως παράδειγμα τη Γαλλία.

«Ή ρίξτε μια ματιά στην Αμερική. Αυτή είναι μια ωρολογιακή βόμβα. Το μίνι κραχ στα χρηματιστήρια στις αρχές Αυγούστου ήταν μια προειδοποιητική βολή», φέρεται να δήλωσε η «σιδηρά κυρία» των οικονομικών της Ελβετίας.

«Ήταν μια έκφραση του φόβου των επενδυτών για ύφεση. Τα επίπεδα του χρέους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αποτελούν κίνδυνο για τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα και κίνδυνο για την Ελβετία», πρόσθεσε.

Ελβετία: Πρόταση της κυβέρνησης στη UBS

Η Κέλερ-Σάτερ αναφέρθηκε επίσης σε μια κυβερνητική πρόταση που στόχο έχει η ελβετική τράπεζα UBS να έχει στην κατοχή της περισσότερα κεφάλαια μετά την εξαγορά της πρώην ανταγωνίστριας Credit Suisse αφότου κατάρρευσε πέρυσι. Υπερασπίστηκε δε τις πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις που απαιτούνται για την προστασία της Ελβετίας από μια άλλη πιθανή τραπεζική κατάρρευση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS, Σέρτζιο Ερμότι, επέκρινε την πρόταση και η υπουργός ρωτήθηκε εάν ήταν σε επαφή μαζί του σχετικά με αυτό, λέγοντας:

«Όχι, δεν έχω πια επαφή μαζί του. Αυτή είναι πλέον μια κανονική πολιτική διαδικασία.«

Η εφημερίδα τη ρώτησε επίσης τι πιστεύει για τις εικασίες ότι η UBS θα μπορούσε να μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στο εξωτερικό εάν αισθανόταν ότι οι συνθήκες στην Ελβετία δεν ήταν πλέον κατάλληλες για αυτήν.

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (υπουργικό συμβούλιο) πιστεύει ότι είναι καλό για την οικονομία να έχει μια μεγάλη ελβετική τράπεζα. Αλλά η τράπεζα πρέπει να αποφασίσει μόνη της πώς θέλει να τοποθετηθεί».

Η UBS έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεσμεύεται στην Ελβετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή