Το ποσοστό αποτυχίας των startups στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 60% το τελευταίο έτος, καθώς οι ιδρυτές ξεμένουν από μετρητά, τα οποία συγκέντρωσαν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής έκρηξης του 2021-22. Το γεγονός αυτό απειλεί θέσεις εργασίας σε εταιρείες που χρηματοδοτούνται από επιχειρηματικά κεφάλαια και ενέχει και τον κίνδυνο να μεταδοθούν στην ευρύτερη οικονομία, όπως μεταδίνουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Carta, η οποία παρέχει υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρείες, οι αποτυχίες νεοφυών επιχειρήσεων αυξάνονται κατακόρυφα, ακόμη και όταν δισεκατομμύρια δολάρια επιχειρηματικών κεφαλαίων εισρέουν σε επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης.

Γιατί τα funds εξαγοράζουν… μανιωδώς startups

Η Carta δήλωσε ότι 254 από τους πελάτες της που χρηματοδοτούνται από επιχειρηματικά κεφάλαια χρεοκόπησαν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το ποσοστό των πτωχεύσεων σήμερα είναι περισσότερο από επτά φορές υψηλότερο από ό,τι όταν η Carta άρχισε να συλλέγει στοιχεία το 2019.

Την περασμένη εβδομάδα, η fintech Tally έγινε η τελευταία απώλεια. Ο πάροχος εργαλείων διαχείρισης πιστώσεων, που λειτουργούσε επί 9 χρόνια αποτιμήθηκε στα 855 εκατ. δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης του 2022 και είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 170 εκατ. δολάρια από μεγάλες εταιρείες VC, συμπεριλαμβανομένων των Andreessen Horowitz και Kleiner Perkins.

Ο ιδρυτής της Tally, Τζέισον Μπράουν, ανέφερε σε ανάρτησή του στο LinkedIn ότι η εταιρεία «δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για τη συνέχιση των εργασιών μας», με την Tally να προστίθεται σε έναν ολοένα και μεγαλύτερο κατάλογο εταιρειών υψηλού προφίλ κατά το περασμένο έτος.

Αυξάνονται οι αποτυχίες των startups

Σε αυτές περιλαμβάνονται η ιστοσελίδα live-streaming Caffeine, η οποία συγκέντρωσε περισσότερα από 250 εκατ. δολάρια από επενδυτές όπως η Fox Corp, η Andreessen και η Sanabil Investments, ένα βραχίονα του κρατικού ταμείου πλούτου της Σαουδικής Αραβίας, η νεοσύστατη εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης Olive, η οποία αποτιμήθηκε σε 4 δισ. δολάρια το 2021, και η εταιρεία μεταφορών φορτηγών Convoy, η οποία αποτιμήθηκε σε 3,8 δισ. δολάρια το 2022. Η εταιρεία ενοικίασης γραφείων WeWork, κατέρρευσε τον Νοέμβριο μετά την είσοδό της στο χρηματιστήριο το 2021.

Οι καταρρεύσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας επώδυνης προσαρμογής για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που προκαλείται από τις αυξήσεις των επιτοκίων το 2022.

Οι επενδύσεις VC σε εταιρείες που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια έχουν μειωθεί κατακόρυφα, ενώ τα δάνεια έχουν μειωθεί μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank πέρυσι, αφήνοντας πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις μετέωρες.

Στα χρόνια της άνθησης, τα VC ενθάρρυναν τους ιδρυτές να αναλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες επενδύσεις, διογκώνοντας τις αποτιμήσεις, σύμφωνα με τον Χίλι Τζόουνς, αντιπρόεδρο της Kruze Consulting. Ήταν ένα «τρελό περιβάλλον συγκέντρωσης κεφαλαίων» στο οποίο «τα κίνητρα των VC και των ιδρυτών δεν ευθυγραμμίζονταν πάντα», είπε. Οι ιδρυτές έρχονται τώρα αντιμέτωποι με τον πόνο.

Το άλμα στις πτωχεύσεις οφείλεται στο γεγονός ότι «ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός εταιρειών άντλησε ασυνήθιστα μεγάλο ποσό χρημάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου 2021-2022», ανέφεραν οι αναλυτές της Morgan Stanley σε πρόσφατο σημείωμα προς τους πελάτες τους. Οι εταιρείες που χρηματοδοτούνται από VC απασχολούν 4 εκατ. άτομα στις ΗΠΑ, ανέφερε η Morgan Stanley, δημιουργώντας «κινδύνους διάχυσης στην υπόλοιπη οικονομία» σε περίπτωση που η αύξηση των πτωχεύσεων δεν επιβραδυνθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή