Με αποκορύφωμα την τυπική «στέψη» της νυν αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, ως προεδρικής υποψήφιας του κόμματος, οι Δημοκρατικοί ολοκλήρωσαν το προεκλογικό Εθνικό Συνέδριό τους, στο Σικάγο, με αναπτερωμένο ηθικό και πανηγυρική διάθεση, μόλις δυόμισι μήνες πριν από τις κρίσιμες εκλογές του Νοεμβρίου.

Όλα δείχνουν πια διαφορετικά συγκριτικά με τέσσερις εβδομάδες πριν, μέχρι ο 81χρονος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να ανακοινώσει τελικά την απόσυρσή του από την κούρσα-ρεβάνς με τον Ντόναλντ Τραμπ για τον Λευκό Οίκο.

Τώρα οι περίπου 4.700 κομματικοί αντιπρόσωποι και οι 45.000 προσκεκλημένοι, υποστηρικτές και δημοσιογράφοι έδωσαν το παρών στο τετραήμερο συνέδριο του κόμματος (19-22 Αυγούστου), σε νέο φόντο.

Μια σειρά από δημοσκοπήσεις τη φέρουν είτε μια ανάσα πίσω, είτε ένα βήμα μπροστά από τον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο και εκ νέου υποψήφιο για το αξίωμα, Ντόναλντ Τραμπ.

Πολιτείες που επί υποψηφιότητας Μπάιντεν θεωρούνταν για το κόμμα ξεγραμμένες -όπως η Αριζόνα και η Βόρεια Καρολίνα- ξαναμπαίνουν τώρα στο εκλογικό παιχνίδι.

Όλα είναι πλέον ανοιχτά.

Ωστόσο οι Δημοκρατικοί δεν στερούνται προκλήσεων.

Παρά τη φιέστα ενότητας γύρω από την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις και τον τιμητικό αποχαιρετισμό στον Τζο Μπάιντεν, το κόμμα παραμένει σοβαρά τραυματισμένο από την πρόσφατη εσωτερική αναταραχή.

Εξ αρχής εμφανής, στο συνέδριο υπήρξε μια χορογραφημένη προσπάθεια να μην επισκιαστεί η -μέχρι πρότινος πολιτικά αφανής και τώρα χωρίς σαφές κυβερνητικό πρόγραμμα- Κάμαλα Χάρις από τα μεγάλα ονόματα του κόμματος, που διαδέχονται το ένα το άλλο στην κεντρική σκηνή του συνεδρίου.

Μακρά, στη λίστα με τους κεντρικούς ομιλητές ξεχώριζαν δύο δημοφιλείς πρώην πρόεδροι, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μπιλ Κλίντον, καθώς και η Νάνσι Πελόζι.

Η 84χρονη πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόσωπο-κλειδί στην απόσυρση της υποψηφιότητας του 81χρονου Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αγκαλιά με την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών και αντιπρόεδρό του, Κάμαλα Χάρις, υπό το βλέμμα του συζύγου της, Νταγκ Έμχοφ, στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών (DNC) στο Σικάγο (REUTERS/Vincent Alban)

Φιέστα ενότητας εντός, αναβρασμός εκτός

Το Εθνικό Συνέδριο στο Σικάγο αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως αφορμή να προβληθεί η Κάμαλα Χάρις, που ως αντιπρόεδρος παρέμεινε σχεδόν απαρατήρητη, αλλά και ο άγνωστος στο ευρύ κοινό κυβερνήτης της Μινεσότα, νυν συνυποψήφιος αντιπρόεδρος της, Τιμ Γουόλς.

Για το εκλογικό δίδυμο των Δημοκρατικών ήταν μια προεκλογική επικοινωνιακή πλατφόρμα, σε μια φιέστα κομματικής ενότητας, ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών.

Το πολιτικό τους πρόγραμμα παραμένει ωστόσο ακόμη ασαφές.

Έξω από τον αποκλεισμένο συνεδριακό χώρο, εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές διεκδίκησαν ρόλο συνδιαμορφωτή στις εξελίξεις.

Πάνω από 150 οργανώσεις οργάνωσαν κινητοποιήσεις, οι περισσότερες κατά της αμερικανικής υποστήριξης στο Ισραήλ στον αιματηρό πόλεμο στη Γάζα.

Με τη Μέση Ανατολή στην κόψη του ξυραφιού, οι διαδηλωτές δεν συγκινούνται από τις δηλώσεις της Κάμαλα Χάρις για τα πρόδηλα δεινά του παλαιστινιακού λαού.

Απαιτούν τη λήψη μέτρων κατά του Τελ Αβίβ, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής εμπάργκο όπλων.

Μοιραία έγιναν αρχικά συγκρίσεις με το χαοτικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο, το 1968, εν μέσω διαδηλώσεων κατά του πολέμου του Βιετνάμ.

Μετά την τότε απόσυρση της υποψηφιότητας του προέδρου Λίντον Τζόνσον, το κομματικό χρίσμα πήρε ο αντιπρόεδρος Χούμπερτ Χάμφρεϊ, ως εκλεκτός του κομματικού μηχανισμού. Έχασε τελικά από τον Ρεπουμπλικανό Ρίτσαρντ Νίξον.

Για τους αντιπολεμικούς διαδηλωτές του 2024 στο Σικάγο, το «κόκκινο πανί» δεν είναι ήταν η Κάμαλα Χάρις, όσο ο Τζο Μπάιντεν. Τον αποκαλούν «Γενοκτόνο Τζο».

Η δε συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία του στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου των Δημοκρατιών, προς εδραίωση της πολιτικής κληρονομιάς του, συνέπεσε χρονικά με τη δημοσιοποίηση 291σελιδης έκθεσης επιτροπών της -ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικανούς- Βουλής των Αντιπροσώπων για παραπομπή του Αμερικανού προέδρου, ενώ του απομένουν πια λιγότερο από έξι μήνες στον Λευκό Οίκο.

Οι κατηγορίες εναντίον του κυμαίνονται από κατάχρηση εξουσίας, έως παρεμπόδιση της δικαιοσύνης στις έρευνες για τις οικονομικές συναλλαγές του προεδρικού υιού, Χάντερ Μπάντεν.

Με τις υφιστάμενες πολιτικές ισορροπίες στο Κογκρέσο, δεν έχουν καμία τύχη.

Η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις, χαιρετά το πλήθος στο προεκλογικό συνέδριο των Δημοκρατικών, έχοντας στο πλευρό της τον σύζυγό της, Νταγκ Έμχοφ (αριστερά) και τον υποψήφιο αντιπρόεδρό της, Τιμ Γουόλζ (REUTERS/Mike Segar)

Προς την τελική μάχη

Όπως και να έχει, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει τώρα ως αντίπαλο στις κάλπες της 5ης Νοεμβρίου την Κάμαλα Χάρις, που φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα, μαύρη και με ασιατικές καταβολές πρόεδρος των ΗΠΑ.

Είναι σχεδόν 20 χρόνια νεότερή του. Πλέον αναδεικνύεται -μεταξύ άλλων- σε cool ηρωίδα της γενιάς του TikTok.

Ελλείψει σαφούς πολιτικού προγράμματος της Δημοκρατικής αντιπάλου του -αν και ήδη την κατηγορεί ότι του έκλεψε την πρόταση για κατάργηση των φόρων στα φιλοδωρήματα, στους κλάδους παροχής υπηρεσιών και φιλοξενίας- ο πρώην πρόεδρος έχει επικεντρωθεί επί του παρόντος σε προσβολές και ύβρεις.

Προφέρει υποτιμητικά λάθος το όνομα της Κάμαλα Χάρις. Αμφισβητεί τις αφρομερικανικές της ρίζες.

Τη χαρακτηρίζει δημόσια «κακιά», «τρελή», «ριζοσπαστική αριστερή».

«Έχω το δικαίωμα να επιτεθώ προσωπικά στη Χάρις», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο γκολφ κλαμπ του στο Νιου Τζέρσεϊ.

«Ο υποψήφιος που καθορίζει το αφήγημα συνήθως κερδίζει την αναμέτρηση», παρατηρεί στον Economist η Σελίντα Λέικ, δημοσκόπος και σύμβουλος πολιτικής στρατηγικής του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Η Κάμαλα Χάρις πρέπει να αυτοπροσδιοριστεί, προτού το κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ για αυτή», επισημαίνει.

Ψηλά στη λίστα της, υπογραμμίζει, θα πρέπει να έχει την προσέλκυση ηλικιωμένων, λιγότερο μορφωμένων λευκών γυναικών ψηφοφόρων.

Η ίδια η Κάμαλα Χάρις υιοθετεί στην προεκλογική εκστρατεία της ενωτικό, αισιόδοξο τόνο, ανάγοντας τις εκλογές του Νοεμβρίου σε «επιλογή μεταξύ ελευθερίας και χάους».

Παρουσίασε μόλις στις 16 Αυγούστου ένα κοινωνικοκεντρικό οικονομικό πρόγραμμα, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει βελτιωμένες εκδοχές της πολιτικής Μπάιντεν για μέτρα κατά της υπογεννητικότητας, με φοροαπαλλαγές για νέους γονείς.

Αντιμετώπιση της έλλειψης προσιτής και προσβάσιμης παιδικής φροντίδας -ένα από τα θεωρούμενα μεγάλα εμπόδια στην αγορά εργασίας.

Ομοσπονδιακή απαγόρευση στην αύξηση τιμών σε βασικά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Στήριξη της αγοράς πρώτης κατοικίας.

Προκλήσεις και παγίδες

Τούτων λεχθέντων, δεν  αναμενόνταν εξ αρχής η παρουσίαση κάποιου αναλυτικού, συνεκτικού προγράμματος διακυβέρνησης από βήματος του κομματικού συνεδρίου των Δημοκρατικών.

Παραδοσιακά άλλωστε εκδηλώσεις αυτού του τύπου λειτουργούν ως πλατφόρμα κινητοποίησης και συσπείρωσης των ψηφοφόρων.

Οι επικρίσεις προς την Κάμαλα Χάρις εν τω μεταξύ πληθαίνουν για το ότι αποφεύγει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και τις συνεντεύξεις.

Αυτά, ενώ το πρώτο -από τα αναμενόμενα δύο- ντιμπέιτ της με τον Τραμπ έχει προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου.

Στους σχεδόν δυόμισι μήνες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες του Νοέμβρη, μένουν να αποσαφηνιστούν πολλά.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι η σημερινή ευφορία στους Δημοκρατικούς μπορεί εύκολα να ξεφουσκώσει, καθώς θα εντείνονται τα ερωτήματα για το σχετικά άγνωστο ακόμη πρόγραμμα διακυβέρνησης της Κάμαλα Χάρις,

Οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν πολλά.

Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο είναι ότι η υποψηφιότητά της έχει βγάλει τον Ντόναλντ Τραμπ από τη μέχρι πρότινος προεκλογική βολή του.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα