Αναζωπύρωση στην αγορά των τηλεπικοινωνιών πρόκειται να φέρει από τον Σεπτέμβριο, μετά και την… ανάπαυλα του Αυγούστου, η αναμενόμενη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενεργοποίηση του νέου voucher (επιδότησης) για νέες συνδέσεις στις οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home – FTTH).

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν τη συγκεκριμένη κρατική επιδότηση νέων συνδέσεων σημαντικό εργαλείο που θα επιτρέψει στην αγορά να κινηθεί πιο επιθετικά. Αυτό που μένει να προσδιοριστεί είναι ο τρόπος ορισμού των δικαιούχων ώστε να υπάρξει πιθανός «συνδυασμός» με το έτερο πρόγραμμα για οπτικές ίνες που ήδη τρέχει, το Smart Readiness, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

«Γκάζι» στο Πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού των ΟΤΑ

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος επιδοτούνται εργασίες που αφορούν στην εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός του κτιρίου, με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλους τους χώρους του κτιρίου (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κ.λπ.).

Επιπλέον, με στόχο την αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» των κτιρίων, προωθείται η εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου.

Από τη στιγμή που το νέο πρόγραμμα επιδότησης, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, ανακοινωθεί και ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, είναι στη διακριτική ευχέρεια των παρόχων η έναρξη των προσφορών τους προς τους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι η αντίστοιχη δράση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ολοκληρώθηκε πέρυσι το Νοέμβριο.

Η συμφωνία εκπτώσεων μεταξύ των παρόχων έχει χαρακτηριστεί «σημαντική τομή» για την αγορά καθώς θα επιτρέψει τη μείωση των τιμών χονδρικής

Συμφωνία εκπτώσεων

Σημαντικό ρόλο στην αναζωπύρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς αναμένεται να παίξει, σε συνδυασμό με το προαναφερθέν πρόγραμμα επιδότησης, και το πλάνο εκπτώσεων όγκου στις τιμές χονδρικής στις οπτικές ίνες του ΟΤΕ για το οποίο ήδη έχει λάβει σχετική έγκριση τόσο από την ΕΕΤΤ όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως έχει επισημανθεί από την πλευρά του ΟΤΕ εκκρεμούν μόνο λεπτομέρειες ώστε να καταρτιστούν συμφωνίες με τους υπόλοιπους παρόχους.

Ήδη υπάρχει έτοιμη συμφωνία με τη Vodafone, σύντομα θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τη Nova και απομένει η τυπική επισφράγιση των εν λόγω συμφωνιών ώστε να τεθούν επίσημα σε λειτουργία υπό τη μορφή νέου κανονισμού.

Η συγκεκριμένη συμφωνία έχει χαρακτηριστεί «σημαντική τομή» για την αγορά καθώς θα επιτρέψει τη μείωση των τιμών χονδρικής (που ενδεχομένως μετακυλήσουν και στους καταναλωτές) ώστε να τρέξουν ταχύτερα οι επενδύσεις στον κλάδο και να αυξηθεί η διείσδυση των οπτικών ινών αφού κύριος αποτρεπτικός παράγοντας μέχρι σήμερα για τον καταναλωτή είναι οι χρεώσεις που ισχύουν.

Παράλληλα με την παραπάνω συμφωνία χονδρικής δεν πρέπει να παραβλέπεται η είσοδος και ενός νέου παίκτη στην αγορά, της ΔΕΗ μέσω της FiberGrid, της οποίας το δίκτυο συνεχίζει να αναπτύσσεται και αναμένεται να είναι διαθέσιμο σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους από το φθινόπωρο.

Συνέχιση των επενδύσεων

Επιπλέον, κανονικά θα συνεχιστούν οι κεφαλαιουχικές δαπάνες των τηελπικοινωνιακών παρόχων μιας και η επένδυση στις οπτικές ίνες αποτελεί στρατηγικής σημασίας επιλογή για τα επόμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΟΤΕ, προφανώς ο παλαιότερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην Ελλάδα, συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου ύψους 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027 για την ανάπτυξη δικτύων FTTH και 5G. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, ο Όμιλος έχει ήδη φέρει την υποδομή οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) σε 1,375 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, ενώ επιταχύνει την ανάπτυξή του για να φτάσει τα 1,8 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2024 και τα 3 εκατομμύρια μέχρι το 2027, καλύπτοντας τα 2/3 των γραμμών της χώρας.

Παράλληλα με τα παραπάνω, σε εξέλιξη βρίσκεται το σκέλος του έργου UFBB (Ultra-Fast Broadband) που αφορά τον Όμιλο ΟΤΕ, με την κατασκευή του έργου να έχει ξεκινήσει και τις εργασίες αυτή τη στιγμή να είναι σε εξέλιξη σε περιοχές των νομών Δράμας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Εύβοιας, Χανίων και Αττικής.

Το εν λόγω έργο αφορά την ανάπτυξη δικτυακών υποδομών FTTH σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας, ύψους 375 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 130 εκατ. θα καλυφθούν από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Η Vodafone από την πλευρά της υλοποιεί το πλάνο επενδύσεών της για την προσεχή πενταετία, μέχρι το 2029, τόσο για την επέκταση της υποδομής οπτικών ινών, όσο και για τη συνέχιση της ανάπτυξης του δικτύου 5G σε όλη την επικράτεια. Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει ολοκληρώσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε το 2021.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος έχει υλοποιήσει περίπου 280.000 γραμμές οπτικών ινών απευθείας στο σπίτι (FTTH) και περίπου 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH. Στόχος της εταιρείας είναι η εγκατάσταση 850.000 γραμμών FTTH μέχρι το 2026.

Ένας νέος «παίκτης» στην χονδρική αγορά των τηλεπικοινωνιών είναι η ΔΕΗ FiberGrid με το δίκτυο Fiber to the Home να έχει φτάσει έως σήμερα σε 140.000 σημεία σε 12 δήμους της Αττικής.

Ακολούθως, η εταιρεία ανέθεσε με διαγωνιστική διαδικασία σε 12 αναδόχους την κατασκευή δικτύου Fiber to the Home σε επιπλέον περιοχές στην Αττική και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια, και Μεγαλόπολη.

Απώτερος στόχος της FiberGrid είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025 στις παραπάνω περιοχές. Συνολικά, ο στόχος του Ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας.

Οι επενδύσεις για την περίοδο 2024-2026 θα ανέλθουν σε περίπου 680 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη εκτίμηση της εταιρείας.

Παράλληλα, προφανώς στην πιο προφανή ένδειξη των προθέσεων της ΔΕΗ, η εταιρεία προχωρά στην απόσχιση του Τηλεπικοινωνιακού Κλάδου και εισφοράς του στην 100% θυγατρική που θα φέρει τον διακριτικό τίτλο FiberGrid.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις