Όπως ήταν αναμενόμενο

Ο Πάουελ της Federal Reserve δεν επιφύλαξε καμία έκπληξη για τις προθέσεις της μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας του κόσμου.

Έρχεται μείωση επιτοκίου τον Σεπτέμβριο, μετά από 4 χρόνια σύσφιξης. Μπορεί να είναι 25 μονάδες βάσης, μπορεί και 50 μ.β.

Σε αυτό δεν απάντησε, δίνοντας πλέον τροφή στην προσφιλή τακτική των αγορών να προσπαθούν να προβλέψουν το μέλλον.

Εκλογικός πυρετός

Άλλωστε, η Fed πάντα ήταν προσεκτική πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ακόμη και πριν από τις ενδιάμεσες.

Δεν ήθελε να φανεί ότι παρεμβαίνει υπέρ του ενός ή του άλλου, πόσο μάλλον, δε, όταν βρισκόμαστε εν μέσω μιας αμφίρροπης κούρσας.

Και μαζί με αυτήν την ουδέτερη στάση, ο κόσμος των αγορών βρισκόταν σε αναμονή.

Έτσι και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο πέρασε μια ετεροχρονισμένη θερινή ραστώνη, κλείνοντας χθες σταθεροποιητικά την εβδομάδα.

Προβλημάτισε βέβαια λίγο η Motor Oil, η οποία βγαίνει από τον δείκτη Standard Greece του MSCI στα τέλη του μήνα και θα έχει εκροές.

Το ενδιαφέρον θα είναι εάν οι υπόλοιπες «9» του δείκτη θα πάρουν μέρος των κεφαλαίων και πως θα λειτουργήσουν οι ποσοστώσεις.

Μέτωπο για τον τουρισμό

Πέραν των διεθνών μετώπων, ένα νέο μέτωπο φαίνεται ότι σοβεί εντός, ειδικά στον τουριστικό κλάδο. Γι’ αυτό και «όπλισε» ο κ. Γιάννης Χατζής, πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Έκανε λόγο για μια συνεχή πολιτική επιβαρύνσεων που ενδεχομένως να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα μικρών και μεσαίων μονάδων.

Διότι δεν είναι μόνο το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, αλλά και οι πληροφορίες που αναφέρουν για το ενδεχόμενο αύξησης του τέλους παρεπιδημούντων.

Ποιος θα πληρώσει το «τουριστικό πάρτι»;

Τι είναι όμως το τέλος παρεπιδημούντων;

Σε άκρως τουριστικές περιοχές της χώρας με χιλιάδες επισκέπτες, θα πρέπει να διατίθενται επαρκείς πόροι για τις υπηρεσίες των Δήμων, προκειμένου να διατηρούν π.χ. την πόλη καθαρή και τις υποδομές άρτια συντηρημένες (δίκτυα, δρόμους, λιμάνια, κέντρα υγείας, παραλίες κλπ).

Δεν είναι κρυφό δηλαδή ότι οι ορδές των τουριστών αφήνουν πίσω τους σκουπίδια και φθορές που χρειάζεται να διαχειριστεί η τοπική αυτοδιοίκηση.

Είναι σαν τα πάρτι που γίνονται στα σπίτια… που μετά κάποιος καθαρίζει!

Ξενοδόχοι vs Δήμοι

Στην Ευρώπη, τα ποσοστά απόδοσης υπέρ των Δήμων να αγγίζουν και το 20%.

Στην χώρα μας το 2008 το ποσοστό αυτό ήταν 2%, όμως με απόφαση της τότε κυβέρνησης μειώθηκε στο 0,5% και ισχύει ως σήμερα.

Και αυτό που ζητούν οι τοπικοί άρχοντες, είναι την επαναφορά τους στο 2%.

Εκεί έρχεται και η αντίθεση των ξενοδόχων…

Συνολικό πλαίσιο

Πάντως, πέραν της κόντρας αυτής, αυτό που μου μεταφέρουν παράγοντες του ευρύτερου τουριστικού κλάδου, είναι ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει αυτό το προϊόν στην τύχη του.

Υπάρχει παντελής έλλειψη σχεδίου για την μεθοδική και οργανωμένη βελτίωση των υπηρεσιών, είτε αυτές είναι οι άμεσες, δηλαδή καταλύματα, εστίαση κλπ, είτε έμμεσες, δηλαδή υποδομές, περίθαλψη κλπ.

Διασύνδεση νησιών, υγειονομικές υπηρεσίες, οδικό δίκτυο, ασφάλεια λιμανιών και αερομεταφορές είναι μόνο λίγα αυτά τα «αγκάθια» που εξακολουθούν να υπάρχουν σε μια χώρα που ο τουρισμός «έσωσε» πολλούς κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης.

Απαράδεκτες διαπιστώσεις…

Και όσο οι υποδομές «βογκάνε», έρχεται και ο Υπουργός Υγείας, και διαπιστώνει ότι διαχρονικά στην περιφέρεια δεν υπάρχουν γιατροί τα Σαββατοκύριακα.

Γι’ αυτό και πέθανε τουρίστρια… γιατί ήταν Κυριακή!

Δεν γνωρίζω εάν ο κ. Γεωργιάδης θέλει να αλλάξει την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου με διάφορες πομφόλυγες, αλλά τουλάχιστον ας κρατήσει τα προσχήματα ενός υπουργού.

Αν το ΕΣΥ από ιδρύσεώς του το 1983, όπως μας ενημέρωσε ο ίδιος, δεν προβλέπει γιατρούς τα Σαββατοκύριακα, τον ενημερώνουμε ότι από «αρχαιοτάτων χρόνων» οι Υπουργοί μεριμνούν για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα…

Χτύπησε και η FAZ

Μάλιστα οι πηγές μου, μου υπενθύμισαν και το δημοσίευμα της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung για την πολεοδομική ασυδοσία στη Μύκονο.

Ο ανταποκριτής της Μίκαελ Μάρτενς, μίλησε μάλιστα για τη “μαφία της Μυκόνου”, αλλά και την αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να την περιορίσει.

«Πίσω από τη βιτρίνα που παρουσιάζει το νησί στο Instagram τριγυρίζει μία κατασκευαστική μαφία, η οποία γεμίζει ολόκληρο το νησί με τσιμέντο χωρίς να την ενδιαφέρει τίποτα. Και αλίμονο σε όσους τολμήσουν να βρεθούν στον δρόμο της», ανέφερε.

Αφήνοντας έξω τις υποκειμενικότητες της FAZ, δεν είναι δύσκολο να το διαπιστώσει κανείς, αν απλά κάνει μια εξόρμηση στη Μύκονο.

Το λυπηρό, μάλιστα, είναι ότι οι εκεί επαγγελματίες δεν είναι… «χθεσινοί». Γνωρίζουν τα του τουρισμού καλύτερα από τον καθένα σε άλλη περιοχή της χώρας.

Έπρεπε οι ίδιοι να προστατεύουν το νησί τους.

Bastoni στη θέση Διαμαντοπούλου

Οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν μια μικρή αναταραχή στην Coca-Cola HBC, αλλά γρήγορα αποκαταστάθηκαν τα πράγματα.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης, προκειμένου να εγκριθεί η τοποθέτηση της Elizabeth Bastoni, ως νέο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και μέλος της επιτροπής αποδοχών.

Ουσιαστικά αντικαθιστά την Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία 9 Αυγούστου, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, λόγω της υποψηφιότητας της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Άννα Διαμαντοπούλου

Αγώνας δρόμου για τα «ΑΒΓΑ ΤΣΑΚΙΡΗ Α.Ε.»

Αναταράξεις όμως είχαμε και στην Tsakiris Family, καθώς υπήρξε ολοκληρωτική καταστροφή των εγκαταστάσεων της στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, από πυρκαγιά.

Ουσιαστικά είναι η έδρα της «ΑΒΓΑ ΤΣΑΚΙΡΗ Α.Ε.».

Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα, με τη διοίκηση να κάνει αγώνα δρόμου ώστε  να μην δημιουργηθούν κενά στην τροφοδοσία της αγοράς.

Ριζικό λίφτινγκ στην ΒΙΠΕ Σίνδου

Και για να μείνουμε στη συμπρωτεύουσα, ολικό λίφτινγκ βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΒΙΠΕ Σίνδου με επενδύσεις 15,5 εκατ. ευρώ (7,6 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης) να έχουν ήδη δρομολογηθεί από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (CEO o Αθανάσιος Ψαθάς).

Μέχρι το τέλος του 2025 θα υλοποιηθούν έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών και αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχει στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Τα έργα αυτά θα αφορούν δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, δίκτυα ομβρίων, περιφράξεις, ηλεκτροφωτισμός, υπηρεσίες φύλαξης, ηλεκτρονικά υδρόμετρα, κ.α.

Η ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλύτερη της χώρας αλλά και των Βαλκανίων, καθώς εκτείνεται σε 12.500 στρέμματα και φιλοξενεί 750 εταιρείες, οι οποίες παράγουν περίπου το 3% του ΑΕΠ της χώρας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories