Καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων αντιμετωπίζουν προκλήσεις από τον πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια, οι τομείς ακινήτων σε Κύπρο, Ελλάδα και Σερβία συνεχίζουν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα, προσφέροντας ελκυστικές ευκαιρίες τόσο για διεθνείς όσο και για ντόπιους επενδυτές, εκτιμά η Δανός Διεθνείς Σύμβουλοι και Εκτιμητές Ακινήτων (που συνεργάζεται με την  BNP Paribas Real Estate),  κορυφαία εταιρεία συμβούλων ακινήτων. Σε εκτενή έρευνα που συνέταξε υπογραμμίζει  τις θετικές προοπτικές στον οικιστικό και εμπορικό τομέα για τις αγορές αυτές:

Ακίνητα: Αναζωπυρώνεται η ζήτηση για γραφεία – Ο ρόλος των τραπεζών

Ανθεκτικές Οικιστικές Αγορές

Στην Κύπρο, η οικιστική αγορά παραμένει ακμαία, με τις ξένες επενδύσεις να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,8% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων εκτινάχθηκαν κατά 13,9%. Η ανάπτυξη αυτή αποδίδεται εν μέρη και στο Πρόγραμμα Μόνιμης Κατοικίας της Κύπρου, γνωστό και ως “Χρυσή Βίζα”, που συνεχίζει να προσελκύει διεθνείς αγοραστές. Η συνολική αξία των οικιστικών πωλήσεων στην Κύπρο έφτασε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, μια τάση που συνεχίζεται και το 2024.

Αντίστοιχα, η οικιστική αγορά της Ελλάδας ακμάζει, ιδίως στις αστικές περιοχές. Η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι τιμές των κατοικιών στα νότια προάστια της Αθήνας έφτασαν τα 3.750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή στη χώρα.  Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τιμών σημειώθηκε στον Πειραιά, όπου οι τιμές εκτοξεύτηκαν κατά 28,9%. Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν ετήσιο ρυθμό αύξησης 10,4%, με περιφερειακές διακυμάνσεις: η Αθήνα κατέγραψε αύξηση 9,4%, η Θεσσαλονίκη 12,2%, άλλες πόλεις 10,3% και άλλες περιοχές της Ελλάδας 12,1%.

Η οικιστική αγορά της Σερβίας ανακάμπτει επίσης από μια πρόσφατη πτώση, παρουσιάζοντας αύξηση 5% στις τιμές των διαμερισμάτων το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η ανάκαμψη οφείλεται σε έναν συνδυασμό μείωσης των πληθωριστικών πιέσεων και επιτοκίων.

Ισχυρή Ζήτηση για Γραφεία

Οι εμπορικές αγορές ακινήτων σε Κύπρο, Ελλάδα και Σερβία βιώνουν μια αύξηση της ζήτησης, ιδιαίτερα για κτίρια γραφείων κατηγορίας Α. Στην Κύπρο, η ζήτηση για σύγχρονα, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια γραφείων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, με τις τιμές ενοικίασης να αυξάνονται κατά 8,5% ετησίως. Η Λεμεσός και η Λάρνακα οδηγούν την αγορά, ενώ η Λευκωσία παρουσιάζει σταθερή ανάκαμψη.

Πρόσφατα, η «Δανός Διεθνείς Σύμβουλοι και Εκτιμητές Ακινήτων»  λειτούργησε ως εκτιμητής για την πώληση γραφειακών εγκαταστάσεων αξίας περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ σε μια ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΕΕΑΠ), γεγονός που υπογραμμίζει την συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αγορά. Η αγορά γραφείων της Ελλάδας παραμένει ανθεκτική, με ισχυρή ζήτηση για γραφεία κατηγορίας Α, η οποία καθοδηγείται από την αναπτυσσόμενη οικονομία και ένα κύμα νέων επενδυτών που αναζητούν ακίνητα που πληρούν τα κριτήρια ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση).

Η Αθήνα παραμένει μια από τις πιο προσιτές πρωτεύουσες στην Ευρώπη για ενοικίαση σύγχρονων χώρων γραφείων, ενώ η Θεσσαλονίκη έχει γίνει πρωταρχικός προορισμός για πολυεθνικές εταιρείες όπως η Pfizer, η Deloitte και η Chubb. Ακόμη και η Κρήτη, μια αγορά λιγότερο δυναμική από τις μεγάλες πόλεις, παρέχει ένα σταθερό περιβάλλον με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, ιδιαίτερα στα Χανιά και το Ηράκλειο, με εντυπωσιακές αποδόσεις 6%-6,5%. Μια σειρά από νέα έργα για ενεργειακά πιστοποιημένα γραφεία, αναμένεται να ικανοποιήσουν εν μέρει τη συνεχιζόμενη ζήτηση. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Ομίλου Δανός, το 75% των συμφωνιών ενοικίασης αφορά κτίρια υψηλών προδιαγραφών που προσφέρουν ποιοτικές εγκαταστάσεις και υψηλή ενεργειακή απόδοση.

Στη Σερβία, η εμπορική αγορά ακινήτων ωφελείται από την αυξημένη ζήτηση για γραφειακούς και εμπορικούς χώρους, καθώς και από τη σημαντική αύξηση στον αριθμό επενδυτών και ξένων επισκεπτών. Η αγορά γραφείων συνεχίζει να προσφέρει ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες, με αποδόσεις 8,5% και χαμηλά ποσοστά κενών θέσεων για κτίρια κατηγορίας Α.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα