H Intel συνεργάζεται με συμβούλους συμπεριλαμβανομένης της Morgan Stanley ώστε να ενισχύσει τις άμυνές της ενάντια σε ακτιβιστές επενδυτές, σύμφωνα με πηγές του CNBC, καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Πατ Γκέλσινγκερ προσπαθεί να επαναφέρει σε… ορθή πορεία την εταιρεία κολοσσό στην κατασκευή επεξεργαστών.

Ενώ η Intel έχει αντιμετωπίσει πιέσεις ακτιβιστών στο παρελθόν, καμία νέα εκστρατεία δεν έχει ξεκινήσει επίσημα και δεν είναι σαφές εάν ένας ακτιβιστής επενδυτής έχει έρθει σε επαφή με το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Η Morgan Stanley έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την Intel, συμπεριλαμβανομένου του 2022 spinoff της εταιρείας Mobileye, της ισραηλινής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων οδήγησης.

Η Qualcomm μπαίνει και επισήμως στα… χωράφια των Intel και AMD

Σημειώνεται ότι η Intel έχασε τον τίτλο της ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στις ΗΠΑ με βάση τα έσοδα πέρυσι, από την Nvidia. Η τελευταία εκμεταλλεύτηκε την ταχεία εξέλιξη των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης  και ανέβηκε στην κορυφή.

Η Nvidia είχε από καιρό ξεπεράσει την Intel όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση αγοράς και τώρα αποτιμάται σε περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την περίπου 35 φορές το μέγεθος του μικρότερου αντιπάλου της. Η Intel έχει επίσης μείνει πίσω από τις Advanced Micro Devices (AMD), κάποτε μεγάλο αντίπαλο στους επεξεργαστές υπολογιστών, Broadcom,  Qualcomm και Texas Instruments ανά κεφαλαιοποίηση.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Intel τον τελευταίο καιρό είναι ότι έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό πίσω στη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Intel ανακοίνωσε ότι περικόπτει περίπου το 15% του εργατικού δυναμικού της, ή 15.000 θέσεις εργασίας, ως μέρος ενός σχεδίου μείωσης κόστους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ταυτόχρονα, η εταιρεία ανέφερε τριμηνιαία αποτελέσματα πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις της Wall Street και δήλωσε ότι δεν θα πληρώσει μέρισμα το τέταρτο οικονομικό τρίμηνο.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Intel τον τελευταίο καιρό είναι ότι έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό πίσω στη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς μεγάλοι προμηθευτές υπηρεσιών cloud και προγραμματιστές μεγάλων γλωσσικών μοντέλων στρέφονται στις GPU της Nvidia που προσφέρουν μεγαλύτερο φόρτο εργασίας. Πριν από την «τρέλα» της τεχνητής νοημοσύνης, η Intel έχασε μεγάλο μέρος της έκρηξης ζήτησης για μισκροτσίπ των smartphone.

Το 2020, πριν από την ανάληψη του Γκέλσινγκερ στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, το Third Point του Νταν Λεμπ πήρε ένα σημαντικό μερίδιο στην Intel και ώθησε την εταιρεία να εξερευνήσει στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της διολίσθησης των μεριδίων αγοράς. Το διοικητικό συμβούλιο της Intel ηγείται από τον Φρανκ Γίαρι, έναν γνωστό επενδυτικό τραπεζίτη που στο παρελθόν διετέλεσε εκτελεστικός πρόεδρος της Camberview, πριν από την εξαγορά της το 2018.

Το διοικητικό συμβούλιο γνώρισε μία σχετική αναταραχή αυτή την εβδομάδα, όταν ο Lip-Bu Tan, βετεράνος της βιομηχανίας ημιαγωγών, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι παραιτείται μετά από μόλις δύο χρόνια ως διευθυντής. «Αυτή είναι μια προσωπική απόφαση που βασίζεται στην ανάγκη να τεθούν εκ νέου προτεραιότητες σε διάφορες δεσμεύσεις και παραμένω υποστηρικτής της εταιρείας και του σημαντικού έργου της», δήλωσε ο Ταν σε κανονιστική κατάθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Μάικ Λιντς: Η θεωρία του μαθηματικού Bayes και οι… πιθανότητες για το «Bayesian»
Τεχνολογία |

Ο μεγιστάνας Μάικ Λιντς, ο μαθηματικός Bayes και οι... πιθανότητες για το «Bayesian»

Όλες όμως οι εκδοχές, όσο αβέβαιες κι αν φαίνονται ενδέχεται να γίνουν πραγματικότητα όπως φάνηκε δυστυχώς και στην περίπτωση του βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικ Λιντς