Η ίδια ιρανική ομάδα χάκερ που πιστεύεται ότι στόχευσε τόσο τις προεδρικές εκστρατείες των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων προσπάθησε να κυνηγήσει τους λογαριασμούς WhatsApp υπαλλήλων στις κυβερνήσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε η Meta Platforms, σύμφωνα με το Fortune.

Ζάκερμπεργκ: Η «χρυσή» συμβουλή που έδωσε σε πρώην υπάλληλο της Meta

Η Meta δήλωσε ότι ανακάλυψε το δίκτυο χάκερ, οι οποίοι παρουσιάστηκαν ως πράκτορες τεχνικής υποστήριξης για εταιρείες όπως η Microsoft και η Google, αφού τα άτομα που έλαβαν τα ύποπτα μηνύματα WhatsApp τα ανέφεραν. Οι ερευνητές της Meta συνέδεσαν τη δραστηριότητα με το ίδιο δίκτυο που κατηγορείται για το περιστατικό hacking που ανέφερε η εκστρατεία του Τραμπ.

Το FBI δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το χακάρισμα της εκστρατείας του Τραμπ από το Ιράν και η απόπειρα παραβίασης της εκστρατείας Μπάιντεν-Χάρις ήταν μέρος μιας ευρύτερης ιρανικής προσπάθειας να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Μια δήλωση την Παρασκευή από τη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, ανέφερε ότι οι χάκερ προσπάθησαν να στοχεύσουν τον λογαριασμό WhatsApp ατόμων στη Μέση Ανατολή, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και πολιτικών και διπλωματικών αξιωματούχων – συμπεριλαμβανομένων μη κατονομαζόμενων αξιωματούχων που σχετίζονται με τις κυβερνήσεις Τραμπ και Μπάιντεν. Ένα «μικρό σύμπλεγμα» λογαριασμών μπλοκαρίστηκε από τη Meta, ανέφερε η εταιρεία.

«Δεν έχουμε δει στοιχεία παραβίασης των στοχευμένων λογαριασμών WhatsApp, μοιραζόμαστε τα ευρήματά μας δημόσια, εκτός από την ανταλλαγή πληροφοριών με τις αρχές επιβολής του νόμου και τους συναδέλφους μας στον κλάδο», ανέφερε η Meta σε δήλωση.

Στόχοι η πόλωση και ο διχασμός

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ λένε ότι η ολοένα και πιο επιθετική χρήση κυβερνοεπιθέσεων και παραπληροφόρησης από το Ιράν έχει πολλά κίνητρα: να μπερδέψει και να πολώσει τους ψηφοφόρους σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην αμερικανική δημοκρατία, να διαβρώσει την υποστήριξη προς το Ισραήλ και να αντιταχθεί σε υποψηφίους που πιστεύει ότι θα αυξήσουν την ένταση μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Ιράν.

Το Ιράν έχει ορκιστεί εκδίκηση εναντίον του Τραμπ, η κυβέρνηση του οποίου τερμάτισε την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, επέβαλε εκ νέου κυρώσεις και διέταξε τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Τον Ιούλιο, η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Avril Haines δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ιράν παρείχε συγκεκαλυμμένη υποστήριξη στις αμερικανικές διαμαρτυρίες κατά του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα. Ομάδες που συνδέονται με το Ιράν παρουσιάστηκαν ως διαδικτυακοί ακτιβιστές, ενθάρρυναν τις διαμαρτυρίες στην πανεπιστημιούπολη και παρείχαν οικονομική υποστήριξη σε ορισμένες ομάδες διαμαρτυρίας, δήλωσε η Haines.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή