Οι νεοφυείς επιχειρήσεις συνολικά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ισχυρούς αντίθετους ανέμους όσον αφορά την άντληση κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου, αλλά όσες δραστηριοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) φαίνεται ότι εξακολουθούν να ανοίγουν πόρτες και…βιβλιάρια επιταγών.

Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς οι Κινέζοι αποκτούν πρόσβαση σε αμερικανική τεχνολογία

Πάντως, το δεύτερο τρίμηνο του 2024 καταγράφηκε μια μέτρια βελτίωση της εικόνας σε σχέση με το χαμηλό των δύο προηγούμενων τριμήνων, σύμφωνα με την Crunchbase.

Στις ΗΠΑ, η τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσώπευε σχεδόν 30 συμφωνίες άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι στιγμής το 2024, καθιστώντας τον εν λόγω κλάδο παγκόσμιο ηγέτη αυτή τη στιγμή. Η Ευρώπη, ωστόσο, δεν απέχει πολύ: Από τον Αύγουστο, η Ευρώπη έχει καταγράψει 14 επενδύσεις αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο για εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, με μία εταιρεία να κλείνει δύο επενδύσεις.

Τεχνητή νοημοσύνη: Οδηγός στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα startup

Η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί σε μεγάλο βαθμό το ευρωπαϊκό οικοσύστημα startup. Σωρευτικά, τα δεδομένα του PitchBook δείχνουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 1.700 γύροι χρηματοδότησης για νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης στο μπλοκ μέχρι στιγμής το 2024.

Οι μεγαλύτερες νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, εκείνες που κατασκευάζουν θεμελιώδη μοντέλα, συνεχίζουν να ασκούν τη μεγαλύτερη έλξη όσον αφορά τη χρηματοδότηση, εν μέρει επειδή η τεχνητή νοημοσύνη παραμένει ένας δαπανηρός τομέας για ανάπτυξη. Σύμφωνα με το techcrinch.com, η Mistral AI, η οποία έχει ήδη καθαρές επενδύσεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων φέτος, προφανώς συγκεντρώνει και πάλι πόρους.

Η Mistral έχει την έδρα της στο Παρίσι, μια πόλη που έχει καθιερωθεί πραγματικά ως το κέντρο ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στην κατηγορία τηςδημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI). Αν σκεφτείτε πώς ορισμένες υποσχόμενες αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία βλέπουν μόνο ένα κλάσμα της χρηματοδότησης με τεχνητή νοημοσύνη που λαμβάνουν οι πιο ανεπτυγμένες αγορές, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε εάν το Παρίσι μπορεί να διατηρήσει αυτή την ηγεσία και να την αξιοποιήσει – ή εναλλακτικά πώς η ισορροπία δυνάμεων (και τα χρήματα) μπορεί να αλλάξουν.

Είτε πρόκειται για τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, για startups LLM ή για παίκτες που διαθέτουν επίσης hardware υλικό, υπάρχουν τέσσερις κύριοι λόγοι για τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη ωθεί σε μεγάλες επενδύσεις:

– Η υπολογιστική ισχύς που απαιτείται για την εκπαίδευση και την εκτέλεση ερωτημάτων μέσω μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης είναι τεράστια.

– Οι νεοσύστατες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης αγωνίζονται για την πρόσληψη ταλέντων.

– Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης θα χρειαστούν χρήματα για να πληρώσουν δικαιώματα σε όλο το περιεχόμενο IP που χρησιμοποιούν για την εκπαίδευση και τη λειτουργία των μοντέλων τους.

– Οι επενδυτές που παλεύουν με γιγάντια κεφάλαια για επενδύσεις ανάπτυξης (και πίεση από τα LP για ανάπτυξη) πρέπει να βρουν μέρη για να βάλουν τα χρήματά τους. παρακολουθώντας τι κάνουν οι Big Tech hyperscalers, οι επενδυτές βλέπουν τις υπερμεγέθεις εταιρείες AI ως ένα μεγάλο και δυνητικά προσοδοφόρο «ποντάρισμα».

Ακολουθεί μια σύνοψη των μεγαλύτερων γύρων στην ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη φέτος:

Wayve: 1 δισεκατομμύριο δολάρια

τεχνητη νοημοσύνη

Το να έρθετε αντιμέτωποι με εταιρείες όπως η Tesla, η GM, η Intel και η Alphabet απαιτεί πολύ μεγάλα κεφάλαια και αυτό είναι που έχει επιτύχει η Wayve. Τον Μάιο, η startup με έδρα το Κέμπριτζ της Αγγλίας έκλεισε με 1,05 δισεκατομμύρια δολάρια για να διπλασιάσει την τεχνολογία αυτόνομων προγραμμάτων οδήγησης, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο μεμονωμένο γύρο χρηματοδότησης για μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης μέχρι σήμερα στην περιοχή. Παρόμοια με το Mobileye της Intel, η Wayve πουλάει την τεχνολογία AI της σε διάφορες αυτοκινητοβιομηχανίες και OEM, αντί να κατασκευάζει τα ίδια τα οχήματα, κάτι που θεωρητικά θα της δώσει μια ευρύτερη επιχειρηματική άνεση, καθώς και μεγαλύτερη επιχειρησιακή εστίαση για την εκκίνηση.

Ωστόσο, σε αντίθεση με πολλές άλλες εταιρείες αυτόνομης οδήγησης, η Wayve έχει «απομακρυνθεί» από την κύρια εξάρτηση από την δαπανηρή τεχνολογία lidar. Η εταιρεία διαθέτει ήδη υπηρεσίες και ένας πελάτης είναι η βρετανική αλυσίδα παντοπωλείων Asda. «Πριν από επτά χρόνια, ξεκινήσαμε την εταιρεία για να δημιουργήσουμε μια ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε στο TechCrunch ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Wayve, Alex Kendall. “Έχουμε το κεφάλι κάτω στην τεχνολογία κατασκευής. Αυτό που συνέβη πέρυσι ήταν ότι όλα άρχισαν πραγματικά να λειτουργούν.” Στους επενδυτές της περιλαμβάνονται η SoftBank, η Nvidia, η Microsoft και ο επικεφαλής AI της Meta, Yann LeCun.

Mistral: 650 εκατομμύρια δολάρια και 431 εκατομμύρια δολάρια

Η Mistral έχει διαμορφωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους παίκτες που κατασκευάζουν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα – το θεμελιώδες μπλοκ για γενετικές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης – όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά παγκοσμίως. Ένα από τα εξαιρετικά σημεία πώλησης ήταν η υιοθέτηση ανοιχτού κώδικα, κάτι που θεωρητικά κάνει την τεχνολογία του πιο προσαρμόσιμη και επομένως φιλική προς τις επιχειρήσεις και τους προγραμματιστές.

Μέχρι στιγμής, η ιστορία χρηματοδότησης της Mistral ήταν μια πολύ “θυελλώδης” ιστορία: Ξεκίνησε με μια ανακοίνωση 113 εκατομμυρίων δολαρίων μόλις πριν από ένα χρόνο. Φέτος συγκέντρωσε συλλογικά περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, πρώτα σε μια δόση 431 εκατομμυρίων δολαρίων και στη συνέχεια σε δεύτερο γύρο 650 εκατομμυρίων δολαρίων (τελικές αξίες κλεισίματος), από ένα επιφανές σύνολο VC και τεχνολογικών και οικονομικών υποστηρικτών όπως οι DST, Andreessen Horowitz, Lightspeed Venture Partners, Microsoft, Salesforce, BNP Paribas, CMA CGM και General Catalyst. Συνδυάζοντας αυτούς τους γύρους, έχει συγκεντρώσει τα μέγιστα από οποιαδήποτε startup στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης μέχρι στιγμής φέτος στην Ευρώπη.

Helsing: 484 εκατομμύρια δολάρια

Ο αμυντικός εξοπλισμός ήταν μια από τις πρώτες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης την εποχή εκείνη και τώρα τα γεωπολιτικά γεγονότα έχουν φέρει ξανά στο προσκήνιο τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης.

Η Helsing ιδρύθηκε στη Γερμανία και οι ευρωπαϊκές της ρίζες ήταν καθοριστικές για την ανάπτυξή της. Θεωρείται ως μια «εγχώρια» εταιρεία, η ύπαρξή της αντιπροσωπεύει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην ευρωπαϊκή αμυντική οικονομία, βοηθώντας τις χώρες της περιοχής να εξαρτώνται λιγότερο από τρίτα μέρη εκτός αυτής. Έχει ανακοινώσει μια σειρά συμφωνιών με συγκεκριμένα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Εσθονίας και της Γερμανίας, και έχει έναν αριθμό πελατών ακόμη που δεν αποκαλύπτει.

Μέχρι τώρα, η Helsing έχει επικεντρωθεί κυρίως στο λογισμικό, μια από τις βασικές της αποστολές είναι η δημιουργία υπηρεσιών AI που μπορούν να συνδεθούν και να συνεργαστούν με παλαιού τύπου υποδομές για τη βελτίωση των αμυντικών συστημάτων, την ενίσχυση των δυνατοτήτων διαφόρων όπλων και την παροχή καλύτερων αναλύσεων μάχης για τη λήψη αποφάσεων. Η Ουκρανία, και συγκεκριμένα η απειλή από τη Ρωσία, ήταν ένα σημαντικό στοιχείο στην ανάπτυξή της.

Poolside: 400 εκατομμύρια δολάρια

Η εστίαση της Poolside είναι πρώτα και κύρια στους προγραμματιστές, ειδικά στην κατασκευή εργαλείων AI που θα τους βοηθήσουν να επιταχύνουν την ανάπτυξη λογισμικού. Ενώ σίγουρα υπάρχουν πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις που φλερτάρουν και προγραμματιστές, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι ιδρυτές εδώ θα έχουν μια ιδιαίτερη ικανότητα για προσαρμογή των προϊόνων τους στην αγορά. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Jason Warner ήταν ο CTO του GitHub και ηγήθηκε της μηχανικής για Heroku και Canonical. Ο άλλος συνιδρυτής, ο CTO Eiso Kant, ίδρυσε προηγουμένως την Athenian, η οποία κατασκεύασε μια σειρά εργαλείων για προγραμματιστές για να τους βοηθήσει να βελτιστοποιήσουν τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας τους.

Όπως πολλές άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη, η Poolside εδρεύει εκτός Παρισιού και οι πρώτοι υποστηρικτές περιλάμβαναν την BCV και εταιρείες όπως London’s Air Street, Abstraction και Scribble Ventures. New Wave και Frst από τη Γαλλία, καθώς και οι Bpifrance, Felicis, Point Nine και Redpoint. Αυτός ο τελευταίος γύρος των 400 εκατομμυρίων δολαρίων φέρεται να διευθύνεται από κοινού από την BCV και την DST.

DeepL: 320 εκατομμύρια δολάρια

τεχνητη νοημοσύνη

Υπάρχει ένας αριθμός εταιρειών – startups καθώς και σημαντικοί παίκτες πλατφόρμας όπως η Google και η Microsoft – που προσφέρουν εργαλεία μετάφρασης και γραφής κειμένου, αλλά η DeepL με έδρα τη Γερμανία πιστεύει ότι η προσέγγισή της που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη είναι πολύ καλύτερη. Παίρνει επίσης μια ελαφρώς διαφορετική πορεία, εστιάζοντας όχι στους καταναλωτές αλλά στην ευκαιρία B2B/επιχειρήσεων στην αγορά.

Αυτήν τη στιγμή έχει περίπου 100.000 επιχειρηματικούς πελάτες και ανακοίνωσε έναν γύρο χρηματοδότησης 320 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο του τρέχοντος έτους ποντάροντας ότι μπορεί να αυξήσει αυτόν τον αριθμό. Οι επενδυτές της περιλαμβάνουν εταιρείες όπως ICONIQ Growth, Teachers’ Venture Growth, IVP, Atomico και WiL.

H: 220 εκατομμύρια δολάρια

Το H σημαίνει “μεθυστικό”, αυτό είναι αυτό που είναι η αγορά τεχνητής νοημοσύνης αυτές τις μέρες. Είναι επίσης το όνομα μιας από τις εταιρείες που αποδεικνύει αυτή τη δήλωση. Αυτή η startup, η οποία ήταν γνωστή ως Holistic AI πριν αποφασίσει να συντομεύσει το όνομά της σε H, συγκέντρωσε αυτά τα 220 εκατομμύρια δολάρια ως πρώτος γύρος τον Μάιο.

Δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη κανένα προϊόν, αλλά όταν το κάνει, φαίνεται ότι η εστίασή του θα είναι μία από τις άλλες πολύ δημοφιλείς εφαρμογές για την τεχνητή νοημοσύνη αυτή τη στιγμή: οι πράκτορες AI. Συγκεκριμένα, επικεντρώνεται σε «μοντέλα δράσης αιχμής για την ενίσχυση της παραγωγικότητας των εργαζομένων», σύμφωνα με το site της. “Εξωφρενικές δυνατότητες AI για αυτοματοποίηση εργασιών και λήψη αποφάσεων.” Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποιοι κλάδοι, ποια μοντέλα, πότε θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ή τι θα μπορούσε να χειριστεί, ούτε ποιους ρόλους θέλει να καλύψει.

Flo Health: 200 εκατομμύρια δολάρια

τεχνητη νοημοσύνη

Με έδρα το Λονδίνο, η Flo Health περιγράφει τον εαυτό της ως την πρώτη “καθαρά ψηφιακή” εφαρμογή παρακολούθησης της υγείας των γυναικών που έχει ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια όταν συγκέντρωσε 200 εκατομμύρια δολάρια νωρίτερα φέτος από την General Atlantic. Επί του παρόντος, επικεντρώνεται στην παρακολούθηση της γονιμότητας και της περιόδου, αλλά έχει φιλοδοξίες να το επεκτείνει σε μεγαλύτερους και νεότερους χρήστες και σε περισσότερες κατηγορίες υγείας. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί από 380 εκατομμύρια χρήστες μέχρι σήμερα, με 70 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες.

Pigment: 145 εκατομμύρια δολάρια

τεχνητη νοημοσύνη

Άλλη μια παριζιάνικη startup! Η Pigment δραστηριοποιείται καθαρά στον τομέα του εταιρικού λογισμικού — ειδικά στον προγραμματισμό πόρων της επιχείρησης για τις ομάδες χρηματοδότησης. Όπως και η Flo Health, δεν είναι μια εκκίνηση με τεχνητή νοημοσύνη καθεαυτή, αλλά βασίζεται σε αυτήν για τη λειτουργικότητά της. Ως εκ τούτου, είναι μέρος της διευρυνόμενης δεξαμενής εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης που αποδεικνύουν την πρόβλεψη ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει τελικά μέρος όλων των ψηφιακών υπηρεσιών μας. Ο κύκλος των 145 εκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα φέτος, ο οποίος ήρθε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την προηγούμενη αύξησή χρηματοδότησης, έδωσε στην Pigment αποτίμηση άνω των 780 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη