Το δημοκρατικό κόμμα από την εποχή του Κραχ προβάλλεται ως το κόμμα των μη-εχόντων, των κατωτέρων κοινωνικών στρωμάτων, των εργατών και μικρομεσαίων, προπύργιο της αξιοκρατίας, και αγαπημένο των συνδικάτων.

Όμως τις τελευταίες μέρες του Δημοκρατικού Εθνικού Συνεδρίου  διαφαίνονται κάποιοι «ελέφαντες στο δωμάτιο», και ίσως ο μεγαλύτερος δεν είναι άλλος από τους εξαιρετικά πλούσιους, μια αυξανόμενη ομάδα που το κόμμα φαινομενικά θέλει να φλερτάρει, αλλά δεν μπορεί να καταλάβει καλά τα μηνύματά του.

Κάμαλα Χάρις: Άνοιξε τους κρουνούς της χρηματοδότησης για τους Δημοκρατικούς

Για παράδειγμα, την Τρίτη, ο Μπέρνι Σάντερς ανέβηκε στη σκηνή του DNC για να καταφερθεί κατά του πλουσιότερου 1%.

Από τον «σοσιαλίζοντα» Σάντερς στον δισεκατομμυριούχο Πρίτζκερ

«Σε μια εποχή τεράστιας ανισότητας εισοδήματος και πλούτου, η παροχή περισσότερων φορολογικών ελαφρύνσεων στους δισεκατομμυριούχους είναι κάτι ριζοσπαστικό», είπε.

Αφού μίλησε ο Σάντερς, ένας δισεκατομμυριούχος ανέβηκε στο βήμα με ένα διαφορετικό μήνυμα. «Ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι πρέπει να τον εμπιστευόμαστε στην οικονομία γιατί ισχυρίζεται ότι είναι πολύ πλούσιος, αλλά ακούστε έναν πραγματικό δισεκατομμυριούχο», είπε ο κυβερνήτης του Ιλινόις Τ.Μ. Πρίτζκερ. «Ο Τραμπ είναι πλούσιος μόνο σε ένα πράγμα: στη βλακεία.

Αν δείχνει κάτι αυτό είναι ότι οι Δημοκρατικοί δεν είναι πραγματικά έτοιμοι να ασχοληθούν με τους δισεκατομμυριούχους που τους υποστηρίζουν.

«Eνα μεγάλο μέρος της στρατηγικής των Δημοκρατικών ήταν να αποστασιοποιηθεί από την αντίληψη ότι είναι το κόμμα των πλουσίων με ήπιο λαϊκισμό», η Λίλι Γκάισμερ, καθηγήτρια ιστορίας στο Κολλέγιο Claremont McKenna, είπε στο Fortune. H ίδια σημείωσε ότι προσπαθούν «να κερδίσουν τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους εργατικής και μεσαίας τάξης που ανησυχούν για το πορτοφόλι τους».

Τα προσωπεία πέφτουν

Υπό αυτή την έννοια, αυτή επαμφοτερίζουσα τακτική δεν είναι ένα ολίσθημα όσο μια αποκάλυψη του πραγματικού συστήματος. Η σειρά των ομιλητών είναι περισσότερο μια αποκάλυψη των παρασκηνίων καθώς «δείχνει ένα βαθύτερο ζήτημα εντός της αμερικανικής πολιτικής αυτή τη στιγμή», σύμφωνα με την Γκάισμερ.

Προσθέτει ότι υπάρχει «αυξημένος οικονομικός λαϊκισμός» Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι παρουσιάζονται ως «αγωνιστές [της] εργατικής τάξης».

Αυτά τα ανάμεικτα μηνύματα προς τους πλούσιους τροφοδοτούνται, εν μέρει, από την αμφιθυμία των ΗΠΑ απέναντι στους δισεκατομμυριούχους και τις αυξανόμενες εκκλήσεις για έλεγχο της ισχύος τους. Οι ίδιοι οι πολίτες δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν αυτά τα πρόσωπα, γιατί καθώς το Αμερικανικό Όνειρο ξεφτίζει, η πίστη στην έμφυτη αξία των πλουσίων μειώνεται.

Το 59% των Αμερικανών πιστεύει ότι οι δισεκατομμυριούχοι δημιουργούν μια πιο άδικη κοινωνία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Harris Poll. Ενώ πολλοί (69%) προτείνουν τη φορολόγηση των πλουσίων και τους κατηγορούν για την τόνωση του πληθωρισμού (58%), ένα μεγάλο μέρος (61%) εξακολουθεί να προσβλέπει στους δισεκατομμυριούχους και τους θεωρεί καλούς για την οικονομία (61%) και την κοινωνία (62%).

Μαζεύοντας τα ασυμάζευτα

Μέρος της ανατροπής οφείλεται στο ότι οι Δημοκρατικοί προσπαθούν «να συμφιλιώσουν δύο ανόμοιες πτυχές του συνασπισμού τους – τους πλούσιους και τη μεσαία και εργατική τάξη», είπε η Γκάισνερ και έτσι, φαίνεται να μην ευχαριστούν κανέναν.

Αντιμετωπίζοντας πώς να τοποθετηθούν στη σύγχρονη εποχή της αυξανόμενης ανισότητας πλούτου, οι Δημοκρατικοί αναγκάζονται τώρα να αντιμετωπίσουν την στάση τους για τους πλούσιους για να δουν αν μπορούν ή θέλουν να μετακινήσουν τα γκολπόστ.

«Η στάση του Δημοκρατικού Κόμματος σχετικά με τη φορολόγηση των πλουσίων έχει αλλάξει ελαφρώς τα τελευταία χρόνια», δήλωσε στο Fortune η Βανέσα Γουίλιαμσον, ανώτερη συνεργάτιδα στις Μελέτες Διακυβέρνησης στο Brookings και στο Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής Urban-Brookings. «Από τον Κλίντον, το κόμμα υποσχέθηκε σταθερά ότι θα αυξήσει τους φόρους μόνο για τους υψηλόμισθους». Αυτό σήμαινε κάποτε όσοι έβγαζαν περισσότερα από $250.000. Τώρα το ποσό ανέρχεται σε 400.000 δολάρια.

Η δισεκατομμυριούχος Όπρα Γουίνφρεϊ στη Δημοκρατικό Συνέδριο

Η δισεκατομμυριούχος Όπρα Γουίνφρεϊ στη Δημοκρατικό Συνέδριο

Δημοκρατικοί και κατηγοριοποίηση πλουσίων

Η Κάμαλα Χάρις, έλαβε ρεκόρ 81 εκατομμυρίων δολαρίων σε συγκέντρωση χρημάτων μόλις ανακοινώθηκε η παραίτηση Μπάιντεν. Δισεκατομμυριούχοι υποστηρίζουν τις εκστρατείες της Χάρις και του Τραμπ. Ωστόσο, οι περισσότεροι (73%) Αμερικανοί αναφέρουν στο Harris Poll ότι θα ήθελαν οι δισεκατομμυριούχοι να έπαιζαν μικρότερο ρόλο στην πολιτική.

Η Χάρις απομακρύνεται από αυτούς τους υποστηρικτές και η πλειοψηφία της χρηματοδότησης προέρχεται από μικρές δωρεές. Το να τονίζει αυτές τις δωρεές ως ένδειξη επιτυχίας «ενισχύει το μήνυμα ότι οι δωρεές εκστρατείας, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υποστήριξης ενός υποψηφίου και συμμετοχής στη δημοκρατική διαδικασία», προσθέτει. Με άλλα λόγια, τα χρήματα, ακόμη και από έναν δισεκατομμυριούχο, είναι ακόμα κλειδί.

Η Γουίλαμσον δεν βλέπει αντιθέσεις στα μηνύματα Σάντερς και Πρίτζκερ, αλλά βλέπει κάποιες αποκλίνουσες νοοτροπίες πίσω από τις πολιτικές σχετικά με τους δισεκατομμυριούχους.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα περνά δύο μηνύματα για τη φορολόγηση των πλουσίων, υποστηρίζοντας ότι αυτοί οι φόροι είναι δίκαιοι και μερικές φορές υποδηλώνοντας ότι ο ακραίος πλούτος είναι επικίνδυνος για την ευρύτερη οικονομία ή για τη δημοκρατία. Ωστόσο, αυτά τα μηνύματα δεν αλληλοαποκλείονται», λέει.

Οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να χωρίσουν τους δισεκατομμυριούχους τους σε κατηγορίες. Οι Δημοκρατικοί «προωθούν αξιοκρατικές αξίες, επομένως είναι πιο αποδεκτό να είσαι πλούσιος [αν προέρχεται από σκληρή δουλειά και ευφυΐα παρά από κληρονομικό πλούτο», είπε η Γουίλιαμσον. Φυσικά, είναι μια περίεργη θέση για τον Πρίτζκερ, τον κληρονόμο της περιουσίας των Hyatt Hotels, σημείωσε η Γουίλιαμσον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή