Ο δισεκατομμυριούχος Γκαουτάμ Αντάνι πολλάκις έχει μπει στο στόχαστρο ρυθμιστικών αρχών αλλά και short sellers. Ακόμη δεν έχει καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός από την διαμάχη του με την Hindenburg.

Τώρα σχεδιάζει να διορίσει ελεγκτές από μια κορυφαία παγκόσμια εταιρεία και να προσλάβει έναν διευθύνοντα σύμβουλο για τα οικογενειακά γραφεία του προκειμένου να φέρει ένα επίπεδο διαφάνειας που συχνά σχετίζεται με εισηγμένες εταιρείες, αποκάλυψε το Bloomberg.

Αντάνι: Κατασκευάζει τη μεγαλύτερη μονάδα καθαρής ενέργειας στον κόσμο

Ζητούμενο η διαφάνεια

Οι κινήσεις αυτές στοχεύουν στη διαφάνεια στον τρόπο διαχείρισης του πλούτου του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας, αξίας 105,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και υπογραμμίζουν τα διδάγματα από την επίθεση short seller του περασμένου έτους. Ο επιχειρηματίας πρώτης γενιάς αντιμετώπισε έντονο έλεγχο και κριτική από την Hindenburg Research LLC για πολλαπλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της αδιαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας του ομίλου και ελέγχου των εισηγμένων οντοτήτων του.

Η πρόσληψη είναι σε εξέλιξη για μια ομάδα περίπου πέντε ατόμων, με επικεφαλής έναν Διευθύνοντα Σύμβουλο και έναν Διευθυντή Επενδύσεων, που θα αναφέρεται αρχικά στον Οικονομικό Διευθυντή του Ομίλου, Τζουγκεσιντέρ Σινχ, και τελικά στον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή, ανέφερε το Bloomberg.

Επίσημα ή ανεπίσημα;

Αν και δεν είναι ασυνήθιστο να αναγκάζονται επαγγελματίες να ηγούνται των γραφείων περιουσίας, ειδικά για τους δισεκατομμυριούχους που εξακολουθούν να λειτουργούν ενεργά τις επιχειρήσεις τους, οι προσπάθειες να οριστεί μια παγκόσμια ελεγκτική εταιρεία και να ενισχυθεί η διαφάνεια είναι μια μάλλον σπάνια πρωτοβουλία και σε έντονη αντίθεση με τα περισσότερα οικογενειακά γραφεία, όπου υπάρχει διακριτική ευχέρεια και προτιμάται η μυστικότητα.

Αυτό δείχνει ότι ο Αντάνι αναζητά έναν καλοπισμό εικόνας μετά από την περσινή ταραχώδη περίοδο. Η αυξημένη διαφάνεια θα ενισχύσει τα διαπιστευτήρια του ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων καθώς αυξάνει σταθερά το παγκόσμιο αποτύπωμά του και προσελκύει παγκόσμιους επενδυτές.

Η ανασχεδιασμένη διαχείριση του family office θα επιβλέπει επίσης τη συμμετοχή των ιδρυτών στις εισηγμένες εταιρείες του Ομίλου Adani, εκτός από την προετοιμασία οικονομικών εκθέσεων για τις πρόσθετες γνωστοποιήσεις που θέλει να κάνει η οικογένεια, σύμφωνα με τις πηγές.

Ενώ ορισμένοι από τους επαγγελματίες διευθυντές ενδέχεται να προσληφθούν τον επόμενο μήνα, το ανασχεδιασμένο οικογενειακό γραφείο θα είναι πλήρως λειτουργικό από τον Απρίλιο του 2025. Η δομή ενδέχεται να υποστεί αλλαγές στο μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τεράστια ανάπτυξη και συσσώρευση χρεών

Η αυτοκρατορία του Adani αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τα τελευταία πέντε χρόνια, συχνά συσσωρεύοντας περισσότερα χρέη. Αυτός ο γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης, και το αδιάκοπο ράλι των μετοχών των εταιρειών του, μπήκαν στο στόχαστρο όταν η Hindenburg έκανε καταγγελίες για ευρεία εταιρική κακοδιαχείριση τον Ιανουάριο του 2023.

Ο αμερικανικός short seller είχε επίσης επικρίνει την οικογένεια Αντάνι για τη χρήση ενός πολύπλοκου ιστού υπεράκτιων οντοτήτων για τον έλεγχο ενός μεγαλύτερου μεριδίου στις εισηγμένες επιχειρήσεις τους από αυτό που γνωστοποιήθηκε στα χρηματιστήρια.

Παρά το γεγονός ότι ο Όμιλος Adani αρνήθηκε αυτές τις κατηγορίες, η έκθεση του short seller έσβησε περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραία αξία των εταιρειών Adani σε συγκεκριμένη συγκυρία πέρυσι και ώθησε τους ιδρυτές σε λειτουργία ελέγχου ζημιών για μήνες.

Μετά την εκτέλεση λειτουργικών διορθώσεων , εξομάλυνση του χρέους, περιορισμό του κόστους και προσέλκυση επενδυτών όπως η GQG Partners, που βοήθησαν τον Όμιλο Adani να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εδάφους, οι ιδρυτές έχουν πλέον προχωρήσει στην αντιμετώπιση βαθύτερων ζητημάτων όπως η κατάρτιση σχεδίου διαδοχής και η εισαγωγή επαγγελματιών στη διαχείριση των οικογενειακών της γραφείων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή