Η Κίνα εξέφρασε την Κυριακή την αντίθεσή της στις τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες για τους φερόμενους δεσμούς τους με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των κινεζικών επιχειρήσεων.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή σαρωτικές κυρώσεις σε εκατοντάδες εταιρείες στη Ρωσία και σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, κατηγορώντας τις ότι παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες που επιτρέπουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και βοηθούν στην ικανότητά της να αποφύγει τις κυρώσεις. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ανησυχεί για «το μέγεθος των εξαγωγών αγαθών διπλής χρήσης», δηλαδή αυτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για πολεμική χρήση, από την Κίνα στη Ρωσία.

Νέες σχέσεις για Λονδίνο και Πεκίνο – Τι ζήτησε ο Στάρμερ από τον Σι

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας στη δήλωσή του εναντιώθηκε σθεναρά στο να βάλουν οι ΗΠΑ πολλές κινεζικές εταιρείες στη λίστα ελέγχου των εξαγωγών τους. Η κίνηση απαγορεύει σε τέτοιες εταιρείες να συναλλάσσονται με αμερικανικές εταιρείες χωρίς να αποκτήσουν μια σχεδόν αδύνατη ειδική άδεια.

Το υπουργείο είπε ότι η δράση των ΗΠΑ ήταν «τυπικές μονομερείς κυρώσεις», λέγοντας ότι θα διαταράξουν τις παγκόσμιες εμπορικές παραγγελίες και τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες, καθώς και τη σταθερότητα της παγκόσμιας βιομηχανικής και εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ορισμένες εταιρείες με έδρα την Κίνα προμήθευαν εργαλειομηχανές και εξαρτήματα σε ρωσικές εταιρείες

«Η Κίνα προτρέπει τις ΗΠΑ να σταματήσουν αμέσως τις λανθασμένες πρακτικές τους και θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξουν αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών», ανέφερε η κινεζική πλευρά.

Η κίνηση των ΗΠΑ είναι η τελευταία από μια σειρά χιλιάδων αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε ρωσικές εταιρείες και στους προμηθευτές τους σε άλλες χώρες από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων έχει αμφισβητηθεί, ειδικά καθώς η Ρωσία συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία της πουλώντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ορισμένες εταιρείες με έδρα την Κίνα προμήθευαν εργαλειομηχανές και εξαρτήματα σε ρωσικές εταιρείες. Η Κίνα προσπάθησε να τοποθετηθεί ως ουδέτερη στη σύγκρουση της Ουκρανίας, αλλά όπως σημειώνει το Associated Press «μοιράζεται με τη Ρωσία την κοινή εχθρότητα προς τη Δύση».

Αφού οι δυτικές χώρες επέβαλαν βαριές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο ως απάντηση στη Ρωσία που έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Κίνα αύξησε σημαντικά την αγορά ρωσικού πετρελαίου, αυξάνοντας έτσι και την επιρροή της στη Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε επίσης τη σημασία της Κίνας κατά την επίσκεψη στο Πεκίνο και τη συνάντηση με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ αμέσως μετά την ορκωμοσία του για πέμπτη θητεία στο Κρεμλίνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή