Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είναι πιθανό να ξεκινήσει έναν κύκλο μειώσεων των επιτοκίων αργότερα φέτος, με το κόστος δανεισμού να μειώνεται ενδεχομένως στο μισό μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του μεγαλύτερου δανειστή του ιδιωτικού τομέα της χώρας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Τουρκία: Σταθερά κρατά ξανά τα επιτόκια – Η «στροφή» στη νομισματική πολιτική

«Η πρώτη μείωση μπορεί να γίνει τον Νοέμβριο και το επιτόκιο πολιτικής μπορεί να μειωθεί στο 47,5%», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Turkiye Is Bankasi, Hakan Aran, σε συνέντευξή του στο Bloomberg για την 100ή επέτειο της τράπεζας. Το 2025 θα μπορούσε να δει «το επιτόκιο πολιτικής να μειώνεται στο 25%. Τότε οι ισολογισμοί των τραπεζών θα ανασάνουν», είπε.

Η επιστροφή της Τουρκίας στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέρυσι και η αύξηση των επιτοκίων στο 50% για την καταπολέμηση του πληθωρισμού έχουν συνθλίψει τα περιθώρια κέρδους στους εμπορικούς δανειστές, καθώς η ζήτηση για δάνεια υποχώρησε.

Ενώ η οικονομία αναπτύσσεται κάθε τρίμηνο από τα μέσα του 2020, οι φόβοι για ύφεση εντείνονται.

Στόχος πληθωρισμός 38%

«Δεν ανησυχώ για μια ανώμαλη προσγείωση ή μια ύφεση», δήλωσε ο Aran. «Πιστεύω ότι οι τρέχουσες πολιτικές θα οδηγήσουν την Τουρκία να επιτύχει σταθερότητα τιμών και να διατηρήσει την ανάπτυξη, αν και βραδύτερη από τις δυνατότητές της», είπε, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 3,5% και ο πληθωρισμός στο 42% στο τέλος του έτους.

Η κεντρική τράπεζα υπό την ηγεσία του διοικητή Φατίχ Καραχάν άφησε το βασικό επιτόκιο σε αναμονή στο 50% για πέμπτο μήνα την Τρίτη, με στόχο να επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 38% από το σημερινό 62%. Ο Aran βλέπει τη λίρα να υποτιμάται μεταξύ 38 και 39 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την ίδια περίοδο.

Πίεση περιθωρίου κέρδους

Οι πιέσεις στα περιθώρια κέρδους των τραπεζών περιλαμβάνουν το υψηλό κόστος καταθέσεων πελατών και την ανάγκη διατήρησης της ρευστότητας στην κεντρική τράπεζα ως απαιτούμενα αποθεματικά με πολύ χαμηλή απόδοση, δήλωσε ο Aran.

«Τα χειρότερα έχουν περάσει όσον αφορά τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου, καθώς δεν αναμένουμε άλλη αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε ο Aran, προσθέτοντας ότι η Isbank μείωσε κατά το ήμισυ την προσδοκία της για καθαρό περιθώριο επιτοκίου σε περίπου 2% για φέτος. Τα μεσοσταθμικά επιτόκια διαμορφώθηκαν στο 61% για τα εμπορικά δάνεια και στο 58,5% για τις καταθέσεις έως τρεις μήνες στις 9 Αυγούστου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων θα οδηγήσει επίσης σε αύξηση των επισφαλών δανείων, αλλά ο Aran δήλωσε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια – τα οποία αυξήθηκαν κυρίως στις πιστωτικές κάρτες και στον τομέα λιανικής – θα παραμείνουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Ο μέσος δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των τουρκικών τραπεζών ήταν 1,5% στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή