Περίπου 330 δισεκατομμύρια δολάρια αξίζει σήμερα η οικογένεια Γουόλτον, δηλαδή πολύ περισσότερα από τον Ίλον Μασκ (237 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Τα μέλη της οφείλουν ένα κομμάτι του απίστευτου πλούτου τους σε μια έξυπνη κίνηση του ιδρυτή της Walmart Σαμ Γουόλτον τη δεκαετία του 1970.

Το 1953, όταν η μελλοντική αυτοκρατορία λιανικού εμπορίου του Γουόλτον μετρούσε μερικά μόλις καταστήματα, ο επιχειρηματίας ακολούθησε τη συμβουλή του πεθερού του και οργάνωσε την επιχείρησή του ως οικογενειακή σύμπραξη. Έδωσε μερίδιο 20% σε καθένα από τα τέσσερα παιδιά του – τον Τζιμ, τον Ρομπ, την Άλις και τον αείμνηστο Τζον Τ. – ενώ ο ίδιος και η σύζυγός του, Έλεν, κράτησαν το τελευταίο 20%.

Walmart: Πόσα έβγαλαν οι κληρονόμοι από πώληση 9 εκατομμυρίων μετοχών

Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο Γουόλτον στην αυτοβιογραφία του, «Sam Walton: Made in America» και επισημαίνει το Business Insider, αυτή η κίνηση αποτέλεσε και το κύριο πλεονέκτημα της δομής αυτής . «Η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας έγινε πριν από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που δεν χρειάστηκε να πληρώσουμε σημαντικούς φόρους δωρεάς ή κληρονομιάς γι’ αυτήν», έγραψε.

«Η αρχή πίσω από αυτό είναι απλή: ο καλύτερος τρόπος για να μειώσεις την καταβολή φόρων κληρονομιάς είναι να χαρίσεις τα περιουσιακά σου στοιχεία πριν αυτά εκτιμηθούν».

Με άλλα λόγια, ο Γουόλτον κληροδότησε το 80% της Walmart στα παιδιά του, όταν αυτή δεν άξιζε σχεδόν τίποτα. Θα χρωστούσαν δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους κληρονομιάς αν κληρονομούσαν τις μετοχές του όταν πέθανε δισεκατομμυριούχος σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, το 1992.

Walmart: Στρατηγικές κινήσεις για τη διασφάλιση της οικογένειας

Η στάθμευση των μετοχών της Walmart της οικογένειας στο συνεταιρισμό και η απόφαση ως ομάδα για το πότε θα εξαργυρωθούν οι μετοχές, είχε και άλλα πλεονεκτήματα. Αυτό σήμαινε ότι οι Γουόλτον εκτιμούσαν την περιουσία τους αντί να την «πετάνε δεξιά κι αριστερά, να ξοδεύουν για να ζήσουν πλουσιοπάροχα»», έγραψε ο ιδρυτής του μεγαλύτερου σούπερ μάρκετ του κόσμου.

«Τίποτα δεν ήταν πλουσιοπάροχο ή υπερβολικό, και αυτό ήταν μέρος του σχεδίου – να κρατήσουμε την οικογένεια ενωμένη καθώς και να διατηρήσουμε μια αίσθηση ισορροπίας στα πρότυπά μας».

Εξασφάλιζε επίσης ότι η οικογένεια διατηρούσε τον έλεγχο της Walmart και μπορούσε να αποτρέψει τη διάλυση και την πώλησή της. Αυτό ήταν «η καλύτερη προστασία που υπάρχει ενάντια στους επιδρομείς της εξαγοράς», εξηγούσε στην αυτοβιογραφία του. walmart

Ξεπερνούν τον Ίλον Μασκ

Σήμερα τρεις κληρονόμοι της Walmart αξίζουν ο καθένας σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια – και μαζί είναι πολύ πλουσιότεροι από τον Ίλον Μασκ. Η Άλις Γουόλτον μάλιστα είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο – και μπορεί σύντομα να αξίζει 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συζήτηση και το γεγονός ότι τα παιδιά είχαν λόγο για τον τρόπο αξιοποίησης του πλούτου της οικογένειας, όταν όλα ήταν κάτω των εννέα ετών, ήταν μια συνειδητή επιλογή των γονιών τους, που τους δίδαξε την οικονομική σύνεση.

«Ήταν σπουδαίο από άποψη χρημάτων, αλλά υπήρχε και μια άλλη πτυχή: η σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ των παιδιών και με την οικογένεια. Ανέπτυξε την αίσθηση της ευθύνης τους ο ένας απέναντι στον άλλον. Δεν μπορείς να το ξεπεράσεις αυτό», τονίζει η Έλεν Γουόλτον στο βιβλίο.

Ο Σαμ Γουόλτον κληροδότησε το 80% της Walmart στα παιδιά του, όταν αυτή δεν άξιζε σχεδόν τίποτα. Θα χρωστούσαν δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους κληρονομιάς αν κληρονομούσαν τις μετοχές του όταν πέθανε δισεκατομμυριούχος σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, το 1992.

Κοιτάζοντας μπροστά

Έχουν περάσει περισσότερα από 70 χρόνια από τότε που ο Γουόλτον άνοιξε το πρώτο του κατάστημα με προϊόντα πέντε και δέκα λεπτών στο Μπέντονβιλ του Αρκάνσας και δημιούργησε την οικογενειακή σύμπραξη.

Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η Walmart θα έφτανε να παράγει περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρές πωλήσεις ετησίως, θα απασχολούσε 1,6 εκατομμύρια Αμερικανούς ή περίπου το 1% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ και θα γινόταν μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο με αξία περίπου 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ούτε θα μπορούσε να προβλέψει ότι τα τρία επιζώντα παιδιά του θα διέθεταν τελικά καθαρή αξία σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το καθένα. Αλλά σίγουρα θα ήταν ευχαριστημένος που η συντριπτική πλειονότητα του πλούτου τους εξακολουθεί να βρίσκεται στις μετοχές της Walmart στο οικογενειακό καταπίστευμα.

Ο Γουόλτον, ο οποίος ζούσε σεμνά αν και ήταν δισεκατομμυριούχος, γνώριζε ότι υπήρχε ο κίνδυνος οι μελλοντικές γενιές να σπαταλήσουν την οικογενειακή περιουσία σε ανούσιες απολαύσεις, όπως να αγοράσουν ιδιωτικά νησιά.

«Ένας από τους πραγματικούς λόγους που γράφω αυτό το βιβλίο είναι για να το διαβάσουν τα εγγόνια και τα δισέγγονά μου μετά από χρόνια και να γνωρίζουν το εξής: αν αρχίσετε οποιαδήποτε από αυτές τις ανοησίες, θα επιστρέψω και θα σας στοιχειώσω. Γι’ αυτό μην το σκέφτεστε καν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή