«Μόλις συλλάβαμε τον πραγματικό ύποπτο», στο μακελειό στο Ζόλινγκεν, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της περιφέρειας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χέρμπερτ Ρέουλ στη δημόσια τηλεόραση αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Ο νεαρός άνδρας ομολόγησε ότι ευθύνεται για τους τρεις νεκρούς.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με 3 νεκρούς στην Γερμανία

«Ο άνδρας που αναζητούσαμε όλη την ημέρα έχει, εδώ και λίγη ώρα, τεθεί (υπό κράτηση)», είπε, ο Χέρμπερτ Ρέουλ, προσθέτοντας ότι η αστυνομία διαθέτει στοιχεία για την καταδίκη του.

Σε ανακοίνωσή του στο Telegram, ο προπαγανδιστικός βραχίονας Amaq του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) ανέφερε ότι «ο δράστης της επίθεσης εναντίον μιας συγκέντρωσης χριστιανών στην πόλη Ζόλινγκεν της Γερμανίας ήταν στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους».

Το ΙΚ δήλωσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε ως «εκδίκηση για τους μουσουλμάνους στην Παλαιστίνη και παντού», σε μια προφανή αναφορά στον πόλεμο του Ισραήλ με την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισχυρισμός δεν έχει ακόμη επαληθευτεί. Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί τρομοκρατικό κίνητρο».

Ποιος είναι ο 26χρονος που αιματοκύλησε το Ζόλινγκεν

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Bild και Spiegel, ο ύποπτος ήταν ένας 26χρονος Σύρος που έφτασε στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022 και του είχε χορηγηθεί ένα καθεστώς προστατευόμενης μετανάστευσης που συχνά δίνεται σε όσους διαφεύγουν από την εμπόλεμη χώρα.

Δεν ήταν προηγουμένως γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας ως εξτρεμιστής, ανέφεραν τα δημοσιεύματα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είχε δηλώσει νωρίτερα στο AFP ότι οι αστυνομικοί είχαν συλλάβει έναν άνδρα σε επιδρομή σε ξενώνα για αιτούντες άσυλο, όχι μακριά από το σημείο της επίθεσης της Παρασκευής.

Νωρίτερα το Σάββατο, ένας εισαγγελέας δήλωσε ότι ένα άλλο άτομο είχε επίσης συλληφθεί: ένας 15χρονος ύποπτος για παράλειψη αναφοράς εγκληματικής πράξης.

Μάρτυρες φέρεται να είχαν δει τον έφηβο να συζητά την επίθεση λίγο πριν συμβεί με έναν άνδρα που θα μπορούσε να είναι ο δολοφόνος, δήλωσε ο Μάρκους Κάσπερς, εισαγγελέας του Ντίσελντορφ, δυτικά του Ζόλινγκεν.

Τέσσερις άνθρωποι σε σοβαρή κατάσταση

Οι τρεις άνθρωποι που σκοτώθηκαν την περασμένη Παρασκευή ήταν άνδρες ηλικίας 56 και 67 ετών και μια γυναίκα 56 ετών, δήλωσαν οι αρχές.

Τα θύματα δεν είχαν «κανέναν γνωστό δεσμό μεταξύ τους», δήλωσε ο Κάσπερς σε συνέντευξη Τύπου.

Τέσσερις από τους τραυματίες της επίθεσης βρίσκονται σε «σοβαρή» κατάσταση, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, αναθεωρώντας προς τα κάτω έναν προηγούμενο αριθμό πέντε ατόμων.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε δηλώσει ότι ο δράστης «πρέπει να συλληφθεί γρήγορα και να τιμωρηθεί».

Η επίθεση έλαβε χώρα ενώ χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για την πρώτη βραδιά του «Φεστιβάλ Διαφορετικότητας», μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 650ης επετείου του Ζόλινγκεν.

Υψηλός τρομοκρατικός συναγερμός

Η Γερμανία έχει τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού για πιθανές ισλαμιστικές επιθέσεις.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, ο κίνδυνος ισλαμιστικών συνωμοσιών έχει «επιδεινωθεί σημαντικά», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ, προειδοποιώντας ότι «η απειλή από την ισλαμιστική τρομοκρατία παραμένει υψηλή».

Τζιχαντιστές έχουν πραγματοποιήσει αρκετές επιθέσεις στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια, με πιο πολύνεκρη την επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου το 2016, όπου σκοτώθηκαν 12 άτομα.

Τον Μάιο, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση με μαχαίρι σε ακροδεξιά συγκέντρωση στην πόλη Μανχάιμ, με ύποπτο κίνητρο τους ισλαμιστές.

Η επίθεση της Παρασκευής σημειώθηκε ενώ χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από μια σκηνή για την πρώτη νύχτα του τριήμερου φεστιβάλ.

«Σοκ, φρίκη και μεγάλη θλίψη»

Ο μάρτυρας Lars Breitzke δήλωσε στην εφημερίδα Solinger Tageblatt ότι βρισκόταν λίγα μέτρα μακριά από την επίθεση, όχι μακριά από τη σκηνή, και «κατάλαβε από την έκφραση στο πρόσωπο του τραγουδιστή ότι κάτι δεν πήγαινε καλά».

«Και τότε, ένα μέτρο μακριά από μένα, ένα άτομο έπεσε», δήλωσε ο Breitzke, ο οποίος στην αρχή νόμιζε ότι ήταν κάποιος που είχε πιει πολύ.

Όταν γύρισε, είδε άλλους ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος μέσα σε λίμνες αίματος.

Ο δήμαρχος του Ζόλινγκεν Tim-Oliver Kurzbach δήλωσε ότι ολόκληρη η πόλη βρισκόταν σε «σοκ, φρίκη και μεγάλη θλίψη».

Η Φέιζερ κάλεσε τη χώρα να «παραμείνει ενωμένη», καθώς κατήγγειλε «όσους θέλουν να υποδαυλίσουν το μίσος» κατά την επίσκεψή της στον τόπο της τραγωδίας.

Το Ζόλινγκεν είναι μια πόλη περίπου 150.000 κατοίκων που βρίσκεται μεταξύ του Ντίσελντορφ και της Κολωνίας.

Έως και 75.000 επισκέπτες αναμενόταν να παρευρεθούν στο «Φεστιβάλ της Διαφορετικότητας», το οποίο τώρα ακυρώθηκε.

Περιφερειακές εκλογές την επόμενη εβδομάδα

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε στο Χ πρώην Τwitter πως «Η επίθεση στο Ζόλινγκεν είναι ένα τρομερό γεγονός που με έχει σοκάρει πολύ. Ένας επιτιθέμενος σκότωσε βάναυσα αρκετούς ανθρώπους. Μόλις μίλησα με τον δήμαρχο του Ζόλινγκεν, Τιμ Κούρτσμπαχ. Θρηνούμε για τα θύματα και συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειές τους. Εύχομαι στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Ο δράστης πρέπει να συλληφθεί γρήγορα και να τιμωρηθεί με όλη την ισχύ του νόμου».

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Σολτς αντιμετωπίζει περιφερειακές εκλογές την επόμενη εβδομάδα στα ανατολικά της χώρας, όπου το ακροδεξιό AfD προηγείται σθεναρά στις δημοσκοπήσεις.

Η Γερμανία δέχθηκε περισσότερους από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο το 2015-2016, στο αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης.

Η εισροή ήταν βαθιά διχαστική στη Γερμανία και τροφοδότησε τη δημοτικότητα του AfD.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε στο Χ πρώην Τwitter πως «Η επίθεση στο Ζόλινγκεν είναι ένα τρομερό γεγονός που με έχει σοκάρει πολύ. Ένας επιτιθέμενος σκότωσε βάναυσα αρκετούς ανθρώπους. Μόλις μίλησα με τον δήμαρχο του Ζόλινγκεν, Τιμ Κούρτσμπαχ. Θρηνούμε για τα θύματα και συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειές τους. Εύχομαι στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Ο δράστης πρέπει να συλληφθεί γρήγορα και να τιμωρηθεί με όλη την ισχύ του νόμου».

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μέση Ανατολή: Η Χεζμπολάχ απάντησε με 320 ρουκέτες σε επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο
Επικαιρότητα |

Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Η Χεζμπολάχ χτύπησε με 320 ρουκέτες το Ισραήλ

Μετά από βομβαρδισμούς θέσεων στο νότιο Λίβανο από το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ απάντησε με μπαράζ ρουκετών και πυραύλων και ανακοίνωσε την έναρξη των αντιποίνων για την δολοφονία Σούκρ