«Βράζει» η Μέση Ανατολή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ τα ξημερώματα της Κυριακής. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, με τη σειρά τους, επιτέθηκαν προληπτικά σε θέσεις της οργάνωσης. Λίγες ώρες αργότερα η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι το πρώτο στάδιο των αντιποίνων για τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ στη Βηρυττό ολοκληρώθηκε. Χαρακτήρισε την επίθεση επιτυχημένη και ανέφερε ότι επλήγησαν στρατιωτικοί στόχοι με 320 ρουκέτες και drones.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, θα απευθύνει ομιλία στις 18:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), μετά την ανακοίνωση του κινήματός του ότι διεξήγαγε επίθεση ευρείας κλίμακας κατά του Ισραήλ, αναφέρει το ίδιο σε ανακοίνωσή του. Η ομιλία του Χασάν Νασράλα θα αφορά «τις τελευταίες εξελίξεις», διευκρίνισε η Χεζμπολάχ στην ανακοίνωσή της.

Μέση Ανατολή: Η Χεζμπολάχ απάντησε με 320 ρουκέτες σε επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο

Χεζμπολάχ: «Ολοκληρώθηκε η επίθεση» για σήμερα

Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι η επίθεση ευρείας κλίμακας κατά ισραηλινών στρατιωτικών στόχων σε αντίποινα για τον θάνατο του Σουκρ, με τη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) και ρουκετών, «ολοκληρώθηκε» για σήμερα, σημειώνοντας ότι πέτυχε τους στόχους της.

«Η στρατιωτική μας επιχείρηση για σήμερα ολοκληρώθηκε και επιτεύχθηκε», ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι ισχυρισμοί του Ισραήλ «όσον αφορά την αποτρεπτική δράση που διεξήγαγε (…) και την αποτυχία της επίθεσης της αντίστασης είναι κενοί ισχυρισμοί».

Ο ισραηλινός στρατός, από πλευράς του, ανακοίνωσε ότι «γύρω στα 100» αεροσκάφη του «στοχοθέτησαν και κατέστρεψαν χιλιάδες ράμπες εκτόξευσης ρουκετών της Χεζμπολάχ» στη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσε για να αποτρέψει επίθεση του σιιτικού κινήματος στο Ισραήλ.

«Τα πυρά του λιβανικού σιιτικού κινήματος ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης επίθεσης που είχε σχεδιαστεί και μπορέσαμε να αποτρέψουμε ένα μεγάλο μέρος αυτής σήμερα το πρωί», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι IDF.

Νετανιάχου: «Όποιος μας κάνει κακό, του κάνουμε κακό»

Στη Δυτική Γαλιλαία, την πόλη Άκρε, την Κιριάτ Σμόνα και ακόμα έξι περιοχές σήμανε συναγερμός για επιθέσεις από αέρος στο έδαφος του Ισραήλ, η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις επόμενες 48 ώρες, ενώ στις 7:00 το πρωί ξεκίνησε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 1,5 ώρα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το παν για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, για να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια» και «να συνεχίσουμε να τηρούμε μια απλή αρχή: όποιος μας κάνει κακό — του κάνουμε κακό», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς άρχιζε η έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στο Λίβανο για να απομακρύνουν «προληπτικά» μια «απειλή» που τέθηκε από τη Χεζμπολάχ.

«Πριν από λίγο, (ο ισραηλινός στρατός) εντόπισε την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ να ετοιμάζεται να εκτοξεύσει πυραύλους και ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος», δήλωσε.

«Σε μια πράξη αυτοάμυνας για την απομάκρυνση αυτών των απειλών, (ο ισραηλινός στρατός) πλήττει τρομοκρατικούς στόχους στο Λίβανο, από τους οποίους η Χεζμπολάχ σχεδίαζε να εξαπολύσει τις επιθέσεις της εναντίον ισραηλινών πολιτών. Η Χεζμπολάχ θα εκτοξεύσει σύντομα ρουκέτες και πιθανόν πυραύλους και UAV προς το ισραηλινό έδαφος», πρόσθεσε.

Ακόμη, ανέφερε: «Ακριβώς δίπλα από τα σπίτια των Λιβανέζων πολιτών στο νότιο Λίβανο, μπορούμε να δούμε ότι η Χεζμπολάχ ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια εκτεταμένη επίθεση στο Ισραήλ, θέτοντας σε κίνδυνο τους Λιβανέζους πολίτες. Προειδοποιούμε τους αμάχους που βρίσκονται στις περιοχές όπου δρα η Χεζμπολάχ, να απομακρυνθούν άμεσα από τον κίνδυνο για τη δική τους ασφάλεια».

Άνοιξε ξανά το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν

Το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, που είχε κλείσει λόγω της επίθεσης, άνοιξε και πάλι. Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αρχής πολιτικής αεροπορίας, Ρόι Στάινμετζ, ανακοίνωσετην επανέναρξη της λειτουργίας του «στις 07:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) συμπεριλαμβανομένων απογειώσεων και προσγειώσεων».

«Τα αεροπλάνα που είχαν εκτραπεί σε άλλα αεροδρόμια θα απογειωθούν ξανά προς το Μπεν Γκουριόν», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα

Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ μετά τις ραγδαίες εξελίξεις

Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά ο Λευκός Οίκος. Μετά τις ισραηλινές επιθέσεις ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν.

Οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από Αμερικανούς αξιωματούχους να έχουν επικοινωνία επί μονίμου βάσεως με το Ισραήλ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μέση Ανατολή: Η Χεζμπολάχ απάντησε με 320 ρουκέτες σε επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο
Επικαιρότητα |

Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Η Χεζμπολάχ χτύπησε με 320 ρουκέτες το Ισραήλ

Μετά από βομβαρδισμούς θέσεων στο νότιο Λίβανο από το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ απάντησε με μπαράζ ρουκετών και πυραύλων και ανακοίνωσε την έναρξη των αντιποίνων για την δολοφονία Σούκρ