Γιατί τελικά το –διαφημιζόμενο από την κατασκευάστρια εταιρεία ως «αβύθιστο»– πολυτελές γιοτ «Bayesian» ήταν το μόνο από τα παραπλέοντα σκάφη που βυθίστηκε στα ανοιχτά του Παλέρμο, στη Σικελία, εν μέσω κακοκαιρίας;

Οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας της 19ης Αυγούστου συνεχίζονται, καθώς οι ιταλικές αρχές έχουν πια ανασύρει από τη θάλασσα τους επτά νεκρούς του ναυαγίου.

Μάικ Λιντς: Ποιος είναι ο Βρετανός μεγιστάνας που αγνοείται στο ναυάγιο της Σικελίας

Έξι από τα θύματα ήταν κροίσοι, συμπεριλαμβανομένων του ζάπλουτου ιδιοκτήτη του σκάφους και του έμπιστου φίλου του Τζόναθαν Μπλούμερ, προέδρου της Morgan Stanley International.

Αφορμή ήταν η πρόσφατη αθώωσή του για απάτη, έπειτα από δωδεκαετή δικαστική διαμάχη με τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό HP.

Στο επίκεντρο ήταν η αγοραπωλησία της Autonomy, μιας «ομιχλώδους» εταιρείας λογισμικού, που ο Λιντς συνίδρυσε το 1996.

Η εξαγορά έγινε το 2011, έναντι 11,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ήταν η τραγική κατάληξη ενός πάρτι εν πλω που είχε οργανώσει ο δισεκατομμυριούχος Μάικ Λιντς, γνωστός και ως «Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας».

Έκανε τον Λιντς έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας και την HP κατόχο τεχνολογικών προϊόντων, που παρείχαν τη δυνατότητα αναζήτησης και επεξεργασίας δεδομένων «θαμμένων» σε email, ψηφιακά έγγραφα και κινητά.

Όμως ο αμερικανικός κολοσσός κατηγόρησε τελικά τον Λιντς για λογιστικές παρατυπίες και «φούσκωμα» της οικονομικής θέσης της εταιρείας του, προ της συμφωνίας.

Η υπόθεση έκλεισε μόλις τον περασμένο Ιούνιο, με την αθώωση των κατηγορουμένων από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο.

Εκτός από τον Λιντς, στο εδώλιο είχε καθίσει και ο στενός συνεργάτης του, πρώην αντιπρόεδρος οικονομικών της Autonomy, Στίβεν Τσάμπερλεϊν.

Σε μια περίεργη σύμπτωση, σκοτώθηκε σε δυστύχημα μόλις δύο ημέρες πριν από το ναυάγιο στη Σικελία.

Τον παρέσυρε αυτοκίνητο ενώ έκανε τζόκινγκ κοντά στο σπίτι του, στο Κέιμπριτζσαϊρ της ανατολικής Αγγλίας. Εξέπνευσε στο νοσοκομείο.

Η 46χρονη οδηγός συνεργάζεται με τη βρετανική αστυνομία, κατά την οποία δεν προκύπτουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ως «ύποπτο» τον θάνατο του 52χρονου Τσάμπερλεϊν.

Ο δισεκατομμυριούχος Βρετανός επιχειρηματίας της τεχνολογίας, Μάικ Λιντς, γνωστός και ως «Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας» (REUTERS/Henry Nicholls//File Photo)

Μυστικές υπηρεσίες και λογισμικά παρακολούθησης ΑΙ

Μια εβδομάδα μετά την τραγωδία στη Σικελία, το μυστήριο για το τι ακριβώς συνέβη με το «αβύθιστο Bayesian» παραμένει.

Το τροφοδοτεί ένα γκρίζο παρασκήνιο γύρω από τις δραστηριότητες, τις επαφές και το πελατολόγιο του Μάικ Λιντς.

Η πρώτη του εταιρεία, η Cambridge Neurodynamics, ειδικευόταν στην αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων μέσω υπολογιστή, κερδίζοντας συμβάσεις με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Autonomy συνεργαζόταν με κυβερνητικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, και δη μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Είναι μια από τις λίγες εμπορικές οντότητες του Ηνωμένου Βασιλείου που επωφελούνται από τον πόλεμο στο Ιράκ και τον συναφή παγκόσμιο τρομοκρατικό συναγερμό», έγραφε το 2003 η βρετανική εφημερίδα Guardian, περιγράφοντας την τεχνολογία της εταιρείας ως «προηγμένα συστήματα υποκλοπής από υπολογιστές».

Μετά την πώληση της Autonomy, ο «Βρετανός Μπιλ Γκέιτς» συνίδρυσε την «Darktrace», το 2013.

Πρόκειται για εταιρεία κυβερνοασφάλειας, με έδρα της το Κέιμπριτζ.

Οικονομικός διευθυντής της ανέλαβε ο Στίβεν Τσάμπερλεϊν.

Όπως καταγράφει έρευνα του Politico, μέσω της «Darktrace» ο Λιντς απέκτησε ακόμη πιο στενούς δεσμούς με δυτικές μυστικές υπηρεσίες.

Στους συνιδρυτές της συγκαταλέγεται άλλωστε ο Στίβεν Χάξτερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της ομάδας κυβερνοάμυνας της MI5: της υπηρεσίας αντικατασκοπείας και εσωτερικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανέλαβε και διευθύνων σύμβουλος της «Darktrace».

Στο διοικητικό συμβούλιο και σε καίρια πόστα της βρέθηκαν -μεταξύ πολλών άλλων- ο πρώην διευθυντής της MI5, Τζόναθαν Έβανς, ο βετεράνος της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών GCHQ, Άντριου Φρανς, ο πρώην αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης για θέματα κυβερνοασφάλειας, Τζον Ρίτσαρντσον και ο βετεράνος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), Τζιμ Πένροουζ.

Πρόσφατα, αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agenzia Nova, η «Darktrace» ανακοίνωσε τη δημιουργία της «Darktrace Federal».

«Ενός τμήματος», εξηγεί, «που εξυπηρετεί το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, την κοινότητα πληροφοριών, τις ομοσπονδιακές πολιτικές υπηρεσίες και τις εθνικές κρίσιμες υποδομές, προς ενίσχυση των δυνατοτήτων προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις».

«Αποτύπωμα» στους πολέμους στην Ουκρανία και στη Γάζα;

Σύμφωνα με το Agenzia Nova, η «Darktrace» διατηρεί επίσης στενές σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Επικαλούμενο πηγές, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων μάλιστα αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί «χρησιμοποίησαν τα συστήματα της βρετανικής εταιρείας για να εντοπίσουν ορισμένους από τους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς».

Παράλληλα «η Darktrace εμπλέκεται εδώ και καιρό με τον κυβερνοπόλεμο στην Ουκρανία», προσθέτει.

Πέρυσι η εταιρεία παρουσίασε το λογισμικό «Prevent-Ot, σχεδιασμένο ειδικά για να βοηθήσει την Ουκρανία να προστατεύσει τις βασικές υποδομές της, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης».

Ένα χρόνο δε πριν από την παρουσίαση του «Prevent-Ot», είχε κοινοποιήσει τα αποτελέσματα ανάλυσης κυβερνοτακτικών της Ρωσίας.

Τώρα «δεν αποκλείεται οι δεξιότητες της Darktrace να χρησιμοποιήθηκαν επίσης από την Ουκρανία για την προετοιμασία της επίθεσης που εξαπολύθηκε στις 6 Αυγούστου στην περιοχή του Κουρσκ, εντός του ρωσικού εδάφους», γράφει το Agenzia Nova.

«Μια επιχείρηση που πιθανότατα δεν θα ήταν ποτέ επιτυχής», εικάζει, «εάν της άφιξης των ομάδων σαμποτάζ και επίθεσης των ενόπλων δυνάμεων του Κιέβου δεν είχε προηγηθεί κυβερνοεπίθεση, ικανή να εξουδετερώσει τα συστήματα anti-drone και επικοινωνίας του ρωσικού στρατού, επιτρέποντας σε χιλιάδες ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη να διασπάσουν τις άμυνες της Μόσχας στην περιοχή».

Είχε προηγηθεί στα τέλη του περασμένου Απριλίου η εξαγορά της Darktrace, έναντι 5,32 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Thoma Bravo.

Μια εταιρεία ιδιωτικών μετοχών και αναπτυξιακών κεφαλαίων, με έδρα το Σικάγο.

Αναπάντητα ερωτήματα

Τούτων λεχθέντων, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν γύρω από τη βύθιση του «Bayesian» στα ανοιχτά της Σικελίας.

Οι ακριβείς συνθήκες του ναυαγίου παραμένουν ασαφείς.

Πάντως από τις μέχρι στιγμής έρευνες δεν έχει προκύψει κάποιο στοιχείο περί εγκληματικού κινήτρου.

Κατά πολλούς ειδικούς παραμένει ωστόσο απορίας άξιο πώς το υπερσύγχρονο ιστιοφόρο, μήκους 56 μέτρων και με κατάρτι ύψους άνω των 72 μέτρων, βυθίστηκε στη θάλασσα μέσα σε μόλις ένα λεπτό.

Συνέβη κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής καταιγίδας πάνω από το Παλέρμο.

Ο καπετάνιος του ιστιοφόρου -ένας από τους 15 επιζώντες- βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο της έρευνας.

Οι αρχικές αναλύσεις των ειδικών εστιάζουν σε έναν ξαφνικό υδροστρόβιλο, στο ενδεχόμενο να ήταν ανυψωμένη η καρίνα του σκάφους ή να είχαν παραμείνει ανοιχτές πόρτες ή και η καταπακτή, πριν από την καταιγίδα.

Τραγική ειρωνεία: η ονομασία του «Bayesian» παρέπεμπε σε στατιστικό μοντέλο, που μεταξύ άλλων βοηθά τους χρηματοοικονομικούς επενδυτές να υπολογίζουν τον κίνδυνο.

Το σκάφος είναι εν τω μεταξύ εγγεγραμμένο στο όνομα της συζύγου του Μάικ Λιντς, που έχασε στο ναυάγιο όχι μόνο τον σύζυγό της, αλλά και τη 18χρονη κόρη τους, Χάνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Sun, μόνο η ασφάλεια του «Bayesian» αξίζει τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Μέση Ανατολή: Η Χεζμπολάχ απάντησε με 320 ρουκέτες σε επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο
Επικαιρότητα |

Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Η Χεζμπολάχ χτύπησε με 320 ρουκέτες το Ισραήλ

Μετά από βομβαρδισμούς θέσεων στο νότιο Λίβανο από το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ απάντησε με μπαράζ ρουκετών και πυραύλων και ανακοίνωσε την έναρξη των αντιποίνων για την δολοφονία Σούκρ