H Ταϊβάν εδώ και χρόνια προμηθεύει τους περισσότερους ημιαγωγούς του κόσμου, σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποκτήσει το προσωνύμιο «Silicon Island».

Από την πλευρά της η βιομηχανία τσιπ είναι τόσο πολύτιμη που αποκαλείται «Silicon Shield», επειδή σύμφωνα με νια θεώρηση που λέει ότι εάν ο κόσμος βασίζεται σε ημιαγωγούς της Ταϊβάν, τότε ίσως ο κόσμος θα εμπόδιζε την Κίνα να εισβάλει στην Ταϊβάν. Με αυτά τα δεδομένα η βιομηχανία τσιπ δημιούργησε πλούτο για τους δισεκατομμυριούχους ιδρυτές των κατασκευαστών.

Τραμπ για Ταϊβάν: Πρέπει να πληρώσει για την άμυνά της – Βουτιά της μετοχής της ταϊβανέζικης TSMC

Τώρα, η αυξανόμενη ζήτηση για τους εξελιγμένους μικροεπεξεργαστές που απαιτούνται για την τροφοδοσία της τεχνητής νοημοσύνης προσθέτει στον πλούτο τους, με τον τοπικό υποδείκτη ημιαγωγών να αυξάνεται κατά 43% από πέρυσι, ξεπερνώντας το κέρδος 31% της ευρύτερης αγοράς.

Το Bloomberg εντόπισε 10 δισεκατομμυριούχους με συνολική περιουσία 49,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προέρχονται από εταιρείες σχεδίασης και κατασκευής ημιαγωγών της Ταϊβάν και τεχνητής νοημοσύνης (AI). Το συνολικό ενεργητικό τους έχει αυξηθεί κατά 87% από τότε που η Open AI κυκλοφόρησε το ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022.

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ημιαγωγών στον κόσμο, με μερίδιο 60% της παγκόσμιας αγοράς το 2023, σύμφωνα με την Counterpoint Research του Χονγκ Κονγκ. Ανέφερε άλμα 17% στα έσοδα στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο, μετά από μια πτώση 5% το 2023. Αυτό αύξησε την περιουσία του ιδρυτή Μόρις Τσανγκ κατά ένα τεράστιο 44% στα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια από την περσινή κατάταξη των 50 πλουσιότερος. Η TSMC συγκαταλέγει τη Nvidia μεταξύ των μεγαλύτερων πελατών της, προμηθεύοντας τα superchips Grace Hopper της εταιρείας για προηγμένους υπολογιστές.

«Οι επιχειρηματίες ημιαγωγών της Ταϊβάν τα πήγαν πολύ καλά τα τελευταία δύο χρόνια, επειδή ολόκληρη η βιομηχανία τσιπ τα πήγε καλά με την τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε στο Forbes ο Κρις Μίλερ, συγγραφέας του Chip War και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tufts. Οι παγκόσμιες πωλήσεις ημιαγωγών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 13% στα 588 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, παρά την εκτιμώμενη πτώση 9% το 2023 μετά από το υψηλό όλων των εποχών το προηγούμενο έτος.

Τσάι Μινγκ-κάι

Γνωστός ως ο πατέρας της βιομηχανίας σχεδιασμού τσιπ της Ταϊβάν, ο Τσάι Μινγκ-κάι, ιδρυτής και πρόεδρος της MediaTek, είδε την περιουσία του να αυξάνεται σχεδόν κατά ένα τρίτο στα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία του φτιάχνει τα προσχέδια τσιπ τόσο για γενετική όσο και για τεχνητή νοημοσύνη αιχμής και τεχνολογία για έξυπνες οικιακές συσκευές. Τα έσοδα της MediaTek αυξήθηκαν κατά 40% το πρώτο τρίμηνο στα 134 δισεκατομμύρια NT$, μετά από μια πτώση 21% στα ετήσια έσοδα πέρυσι.

Άρτσι Χουάνγκ

Ένας άλλος ωφελιμένος της έκρηξης τσιπ είναι ο Άρτσι Χουάνγκ, ιδρυτής και πρόεδρος της ιδιωτικής εταιρείας Hermes-Epitek, του οποίου ο πλούτος αυξήθηκε σε 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια από 1,55 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Hermes-Epitek, που ιδρύθηκε το 1977, ειδικεύεται στον οπτοηλεκτρονικό εξοπλισμό για την κατασκευή προηγμένων μικροεπεξεργαστών και ισχυρίζεται ότι έχει προμηθεύσει σχεδόν όλες τις βιομηχανίες τσιπ στην Ταϊβάν και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Επέκταση στο εξωτερικό

Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές τσιπ της Ταϊβάν αρχίζουν να επεκτείνονται στο εξωτερικό με νέα εργοστάσια. Ένας βασικός μοχλός είναι η επιθυμία για εντοπισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας, είπε στο Forbes ο Μπρέιντι Γουάνγκ, αναπληρωτής διευθυντής στην Counterpoint Research και πρώην μηχανικός της TSMC. Η βιομηχανία και οι μεγάλες κυβερνήσεις «γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα, η εφοδιαστική αλυσίδα είναι ευάλωτη», λέει ο Γουάνγκ. «Θα μπορούσε να διακοπεί από ένα μόνο συμβάν, όπως η πανδημία». Άλλες πιθανές διακοπές περιλαμβάνουν γεωπολιτικές εντάσεις και φυσικές καταστροφές.

Από το 2020, η TSMC έχει δεσμεύσει πάνω από 95 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή νέων εργοστασίων στο εξωτερικό. Τον Φεβρουάριο, άνοιξε το πρώτο στην Ιαπωνία και τον Απρίλιο είπε ότι θα κατασκευάσει συνολικά τρία στην Αριζόνα. Το πρώτο της ευρωπαϊκό εργοστάσιο, στη Γερμανία, πρόκειται να ανοίξει το 2027.

Η United Microelectronics, ένας άλλος φασόν κατασκευαστής τσιπ της Ταϊβάν, που κατέχει το 6% της παγκόσμιας αγοράς, κατασκευάζει ένα εργοστάσιο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σιγκαπούρη, το δεύτερο στο νησιωτικό κράτος. Τον Ιανουάριο συνεργάστηκε με την Intel για την παραγωγή μιας πλατφόρμας επεξεργασίας τσιπ 12 νανομέτρων στον κόμβο παραγωγής του τεχνολογικού γίγαντα στην Αριζόνα.

Η εταιρεία συναρμολόγησης και δοκιμών ημιαγωγών της Ταϊβάν ASE Technology Holding, η οποία συνεργάζεται με την TSMC από το 1997, κατασκευάζει δύο νέα εργοστάσια στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της στη Μαλαισία, που πρόκειται να ολοκληρωθούν το 2025.

Ο Τζέισον και ο Ρίτσαρντ Τσανγκ, αδέρφια στο τιμόνι της εταιρείας, με συνολικά 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια, είδαν αύξηση περιουσίας 24%. Τον Μάρτιο η ASE δήλωσε ότι θα αναπτύξει περαιτέρω την προηγμένη τεχνολογία διασύνδεσής της, για να καλύψει τη ζήτηση για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Τα έσοδά της συρρικνώθηκαν κατά 13% το 2023 στα 582 δισεκατομμύρια NT$, αλλά αυξήθηκαν κατά 1% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία