Οι τιμές στο πετρέλαιο αυξήθηκαν περίπου κατά 3% τη Δευτέρα, μετά τις αναφορές για σχεδόν συνολική διακοπή της παραγωγής στη Λιβύη, ενισχύοντας τα προηγούμενα κέρδη λόγω ανησυχιών ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαταράξει τις περιφερειακές προμήθειες πετρελαίου.

Sky News: Τι δείχνει η αντίδραση του Ισραήλ στην ευρεία επίθεση της Χεζμπολάχ – «Πυριτιδαποθήκη» η Μέση Ανατολή

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν 2,28 δολάρια, ή 2,89%, στα 81,30 δολάρια το βαρέλι έως τις 13:16 ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού διαμορφώθηκαν στα 77,30 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 2,47 δολάρια ή 3,3%.

Το υψηλό εντός ημέρας του Brent στα 81,40 δολάρια το βαρέλι είναι το υψηλότερο που έχει διαπραγματευτεί το συμβόλαιο σε 11 ημέρες.

Οι τιμές εκτινάχθηκαν μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης που εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης ότι προχώρησε στο κλείσιμο όλων των κοιτασμάτων πετρελαίου τη Δευτέρα, διακόπτοντας την παραγωγή και τις εξαγωγές.

Η κυβέρνηση της Βεγγάζης δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, αλλά ελέγχει τα περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου της Λιβύης. Η National Oil Corporation με έδρα την Τρίπολη, η οποία ελέγχει τους πετρελαϊκούς πόρους, και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει την είδηση.

Οι αντιμαχόμενες φατρίες στη Λιβύη βρίσκονται σε έναν αγώνα εξουσίας για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας και τα έσοδα από το πετρέλαιο.

Πετρέλαιο: Κίνδυνος από την περαιτέρω πτώση της παραγωγής στη Λιβύη

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αγορά πετρελαίου είναι πιθανώς η περαιτέρω πτώση της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη λόγω των πολιτικών εντάσεων στη χώρα, με κίνδυνο η παραγωγή να πέσει από τα σημερινά επίπεδα του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα στο μηδέν», δήλωσε ο αναλυτής Giovanni Staunovo του Ελβετική τράπεζα UBS.

«Εξετάζουμε πιθανώς ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής της Λιβύης να βγει εκτός σύνδεσης για λίγο», πρόσθεσε ο αναλυτής της Saxo Bank, Ole Hansen.

Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις ενέργειες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων του, ο οποίος σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή αργότερα φέτος, δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στη Phillip Nova.

«Οι περισσότερες προβλέψεις πετρελαίου αναμένουν ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2025 θα κυμανθεί γύρω στο 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως. Εάν η Λιβύη έπεφτε σε άλλη μια περίοδο εμφυλίου πολέμου, τα ισοζύγια του 2025 θα μπορούσαν να μοιάζουν πολύ με αυτά της τρέχουσας χρονιάς παρά την περισσότερη παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας», δήλωσε ο Viktor Ο Katona, επικεφαλής αναλυτής αργού στην Kpler.

«Οι γεωπολιτικοί παράγοντες κινδύνου πιθανότατα θα επηρεάσουν σημαντικά την αγορά πετρελαίου», δήλωσε ο Kelvin Wong, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA στη Σιγκαπούρη, σχολιάζοντας την ανοδική πορεία των τιμών μετά την χθεσινή στρατιωτική κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ.

Τα κέρδη της Δευτέρας έρχονται αφού και οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου κέρδισαν περισσότερο από 2% την Παρασκευή, όταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ενέκρινε την έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities