Με μικτά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή μετά τα εκατέρωθεν χτυπήματα τόσο του Ισραήλ όσο και της Χεζμπολάχ το Σαββατοκύριακο. Υπενθυμίζεται εδώ ότι σήμερα η αγορά του Λονδίνου είναι σε αργία (national bank holiday).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,01%, με τον κλάδο του πετρελαίου όμως να κερδίζει 0,6%. Ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,22% στις 18.591 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,20% στις 7.592 μονάδες.

Το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης είναι οι φόβοι για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι και ωθούντις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα. Το Σαββατοκύριακο, περισσότερα από 100 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους του Λιβάνου και η Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, εκτόξευσε περισσότερους από 320 ρουκέτες στο Ισραήλ.

Οι ανησυχίες αυτές επιδρούν στις τιμές του πετρελαίου, με το αργό τύπου Brent να σημειώνει άνοδο 0,86% στα 79,70 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate κινείται 0,88% υψηλότερα στα 75,49 δολάρια το βαρέλι.

«Ενώ οι προσδοκίες της αγοράς επικεντρώνονται στην επίθεση του Ιράν, που έπληξε το Ισραήλ χωρίς να προκαλέσει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, η απάντηση του Ισραήλ θα είναι εξίσου σημαντική. Και η απάντηση του Ισραήλ μπορεί να περιλαμβάνει μια επίθεση στην υποδομή πετρελαίου του Ιράν, που θα έθετε σε κίνδυνο το 3-4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου», σχολίασε στο CNBC ο Vivek Dhar, στρατηγικός αναλυτής ενεργειακών εμπορευμάτων στην Commonwealth Bank of Australia.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τη δημοσίευση της έκθεσης του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα, ένα κρίσιμο μέτρο για τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές