Οι ασιατικές μετοχές σημειώνουν άνοδο για τρίτη συνεδρίαση και το γεν ενισχύθηκε σε υψηλό τριών εβδομάδων καθώς η προοπτική μείωσης των επιτοκίων της Federal Reserve στον ορίζοντα ενθάρρυνε το κλίμα.

Οι μετοχές στην Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ ανέβηκαν τη Δευτέρα, επωφελούμενοι από την ομιλία του προέδρου Τζερόμ Πάουελ στον Τζάκσον Χόλ, όταν είπε ότι «ήλθε η ώρα» να στραφούν στη νομισματική χαλάρωση. Η θετική κλίση της Fed ανέβασε επίσης το γεν έναντι του δολαρίου, καθώς τα κεφάλαια που εδρεύουν στην Ασία προστέθηκαν στις υπάρχουσες αρνητικές θέσεις στο δολάριο. Οι ιαπωνικές μετοχές υποχώρησαν λόγω του ισχυρότερου νομίσματος, ενώ τα συμβόλαια για τις αμερικανικές μετοχές ήταν σταθερά.

Τι κρύβει η «λάμψη» του χρυσού – Τα «στοιχήματα» για τα 3.000 δολάρια

Το δολάριο υποχωρεί και οι επενδυτές συσσωρεύονται σε κρατικά χρέη. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησε δύο μονάδες βάσης στο 3,78% τη Δευτέρα.

Η αγορά «καταφυγίων» ως απάντηση στις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή ήταν ένας επιπλέον μοχλός για τα νομίσματα. Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 0,7% καθώς η περιοχή προετοιμάζεται για κλιμάκωση της σύγκρουσης μετά από το ισραηλινό χτύπημα σε στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

«Θα πρέπει να είναι ριψοκίνδυνο», δήλωσε στο Bloomberg ο Chamath De Silva, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Betashares Holdings στο Σίδνεϊ. «Ο Πάουελ επιβεβαίωσε ότι σύντομα θα εισέλθουμε σε έναν κύκλο χαλάρωσης και ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού έχει ολοκληρωθεί, οπότε περιμένω λίγο ράλι, με μετοχές και ομόλογα να έχουν καλή απόδοση».

Ο δείκτης Bloomberg Asia Dollar Index ξεκίνησε την εβδομάδα προχωρώντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Το γουάν της Κορέας ανέβηκε, ενώ το δολάριο της Σιγκαπούρης ανήλθε στο ισχυρότερο του σε σχεδόν μια δεκαετία, καθώς οι αγορές ζύγιζαν τη διαφορά μεταξύ της σχετικά επιθετικής προοπτικής πολιτικής της τοπικής νομισματικής αρχής σε σύγκριση με εκείνη της Fed.

Η ομιλία στο Τζάκσον Χόλ του Πάουελ αποτελεί σημείο καμπής στη διετή μάχη της Fed για την επιβράδυνση του πληθωρισμού και σημαίνει ότι είναι πιθανό να μειωθεί το επιτόκιο αναφοράς από το υψηλότερο των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ενώ η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δείχνει σημάδια στασιμότητας – που δικαιολογεί μια περιστροφή – δεν υπάρχει ακόμη σημάδι συρρίκνωσης.

«Η άποψή μου είναι ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς μια ήπια προσγείωση» και οι ασιατικές εξαγωγές πάνε καλά, δήλωσε ο Khoon Goh, επικεφαλής έρευνας για την Ασία στην ANZ Group Holdings. «Νομίζω ότι πρόκειται να δούμε ένα ισχυρό ράλι, ανάκαμψη στα ασιατικά νομίσματα κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου χαλάρωσης της Fed».

Κίνα

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) άφησε το επιτόκιο για τα μονοετή της δάνεια, ή τη μεσοπρόθεσμη διευκόλυνση δανεισμού, στο 2,3%, μετά από μείωση του επιτοκίου κατά 20 μονάδες βάσης τον Ιούλιο. Η PBOC έχει σηματοδοτήσει ότι δεν δίνει έμφαση στον ρόλο της μεσοπρόθεσμης διευκόλυνσης δανεισμού ως εργαλείου πολιτικής, ενώ ανεβάζει το επιτόκιο αντίστροφης επαναγοράς για επτά ημέρες.

Η απόφαση υπογραμμίζει την προσεκτική προσέγγιση του Πεκίνου στη στήριξη της οικονομίας, ακόμη και όταν η Κίνα ανέφερε μια σπάνια συρρίκνωση των τραπεζικών δανείων εν μέσω ασθενούς ζήτησης. Η PBOC βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή τόνωσης της ανάπτυξης και χαλάρωσης ενός ξεφαντώματος αγοράς κρατικών ομολόγων για να περιορίσει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους τους τελευταίους μήνες.

Αντανακλώντας τις χαμηλές επιδόσεις της οικονομίας, ο δείκτης μετοχών CSI 300 υποχώρησε 0,4% τη Δευτέρα.

Οι αρχές στην Κίνα έχουν επίσης ξεκινήσει τεστ αντοχής με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τις επενδύσεις τους σε ομόλογα, για να βεβαιωθούν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε αστάθεια της αγοράς εάν αντιστραφεί ένα ράλι ρεκόρ, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά τα άλλα, ο χρυσός παρέμεινε κοντά σε υψηλό ρεκόρ, αφού ο Πάουελ επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για περικοπές. Το πολύτιμο μέταλλο έχει σημειώσει άνοδο περισσότερο από 20% φέτος σε ένα εκρηκτικό ράλι που οδηγείται από τις ελπίδες της Fed, τη ζήτηση λόγω γεωπολιτικών κινδύνων, καθώς και τις αγορές από κεντρικές τράπεζες και Ασιάτες καταναλωτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές