Εντός του 2025, ενδεχομένως μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι, αναμένεται η πολυπόθητη απόφαση του οίκου αξιολόγησης S&P DJI για την κατάταξη των χρηματιστηριακών αγορών.
Μετά μάλιστα από χρόνια, το Χρηματιστήριο Αθηνών περιλαμβάνεται στη λίστα παρακολούθησης (watchlist), οπότε και θα ληφθεί η τελική απόφαση για την επάνοδό του στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών.
Ένα στοίχημα που για πολλούς θα είναι ο μεγάλος καταλύτης της πορείας του ελληνικού χρηματιστηρίου, δεδομένου του ότι τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στις αναπτυγμένες αγορές είναι πολλαπλάσια από εκείνα που τοποθετούνται στις αναδυόμενες, αν και τα μεγέθη των δύο άτυπων γκρουπ, ceteris paribus, δεν αντέχουν τη σύγκριση.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στον προθάλαμο της αναβάθμισης στις ανεπτυγμένες αγορές από τον S&P
Όπως έχουν συμφωνήσει και οι περισσότεροι αναλυτές, η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από την κατάσταση αναδυόμενων σε αναπτυγμένη αγορά θα ήταν αναμφίβολα ένας βασικός θετικός καταλύτης απόδοσης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολύ μεγαλύτερων κεφαλαίων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Άλλωστε, στις αναπτυγμένες αγορές τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται αγγίζουν τα 52 τρισ. δολάρια, έναντι μόλις 6,3 τρισ. δολαρίων στις αναδυόμενες αγορές.
Στην αίθουσα αναμονής για τουλάχιστον 12 μήνες
Μπορεί την πιθανή επιστροφή στις αναπτυγμένες αγορές να αποτελεί δηλωμένο στόχο τόσο για την ηγεσία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, όσο και της κυβέρνησης, τους τελευταίους μήνες, αλλά το χρονοδιάγραμμα δείχνει να είναι μακρύ, και σε κάθε περίπτωση με έκταση άνω του 12μήνου.
Καθώς ο οίκος MSCI δεν έβαλε το ΧΑ σε watchlist για πιθανή αναβάθμιση στην αναθεώρηση του Ιουνίου, η εστίαση είναι στις προθέσεις του S&P DJI, που ήδη έβαλε το ΧΑ στη watch list του, ή ακόμη και στον FTSE, η απόφαση του οποίου αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο του 2024.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ΧΑ λαμβάνει αξιολογήσεις από τρεις οίκους, τον MSCI τον οίκο FTSE και τον οίκο αξιολόγησης S&P. Ο κάθε ένας θέτει τις δικές του προϋποθέσεις και όρους για ένταξη στις ώριμες αγορές.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το επόμενο δωδεκάμηνο τουλάχιστον, οι εισροές που αναμένονται στην ελληνική αγορά δεν θα είναι αυτές που θα κάνουν τη διαφορά, εκτός και κινητοποιηθούν τα front runners κεφάλαια, τα οποία επιδίδονται στο κυνήγι ευκαιριών που δημιουργεί το μομέντουμ μιας αναβάθμισης.
Είναι κάτι που είδαμε στην ελληνική αγορά το πρώτο εξάμηνο του 2023, όταν και το ράλι ανόδου ανατράπηκε όταν η ελληνική οικονομία ανέκτησε την επενδυτικής βαθμίδα τον Σεπτέμβριο.
Η μάχη του 1 δισ.
Η επίδραση της αναβάθμισης, όπως έχουν επισημάνει αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, είναι διπλή.
Αρχικά η βραχυπρόθεσμη, καθώς πολλά funds, ιδίως τα θεσμικά, θα πρέπει να κατανείμουν μέρος των κεφαλαίων που διαχειρίζονται στην ελληνική αγορά, ανάλογα με τα ποσοστά που ορίζονται στα καταστατικά τους, και δευτερευόντως η μακροπρόθεσμη, αφού αυτά τα funds έχουν συνήθως 12μηνους ορίζοντες στις στρατηγικές τους.
Πολλές φορές και περισσότερο μακροπρόθεσμους.
Ειδικότερα, τη μερίδα του λέοντος, αν όχι όλη τη μερίδα των εισροών, αρχικά θα «αποδεχτούν» οι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Οι πρωτοπόροι των αποτιμήσεων στο ταμπλό σαφώς θα έχουν προβάδισμα, αλλά το σύνηθες μέτρο της τοποθέτησης των θεσμικών είναι το όριο του 1 δισ. Δηλαδή οι τίτλοι που ξεπερνούν αυτό το ορόσημο σε ένα στενό χρονικό πλαίσιο μερικών συνεδριάσεων πριν τη λήψη της απόφασης.
Το παράθυρο διετίας
Έτσι, δεν είναι λίγες οι εισηγμένες που θα πρέπει να παλέψουν για το «1B», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στους χρηματιστηριακούς κύκλους, το επόμενο δωδεκάμηνο, αν και το «παράθυρο ευκαιρίας» μπορεί να είναι μεγαλύτερο, ενδεχομένως στη διετία, εάν λάβουμε υπόψιν και την εκτίμηση της σχετικής απόφασης από τον MSCI.
Να σημειωθεί εδώ ότι το 70% των θεσμικών funds ακολουθούν τους δείκτες MSCI, καθιστώντας την αναβάθμιση από τον οίκο MSCI κρίσιμο παράγοντα για το ΧΑ.
Εκτός λοιπόν από τη Βιοχάλκο και τη Λάμδα, που στην παρούσα είναι οι κεφαλαιοποιήσεις τους πάνω από το «1B», με το μέλημα τους να είναι να μην υποκύψουν σε κάποια πτώση, η Aegean έχει αρκετή «άνεση» να επανέλθει στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές Αυγούστου. Απέχει μόλις λίγα εκατομμύρια από το ορόσημο.
Θετικές είναι όμως και οι προοπτικές των Optima Bank και Ιντρακάτ, ότι θα πετύχουν το «1B» τους επόμενους μήνες, με την πρώτη να απέχει λίγο πάνω από 12% και τη δεύτερη λίγο πάνω από 21%.
Επίσης, περισσότερο είναι το έδαφος που πρέπει να καλύψει ο Ελλάκτωρ (35% – 40%), ενώ άνω του +45% είναι ο στόχος που πρέπει να πετύχουν ΕΛΧΑ και Σαράντης.
Latest News
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί
Τριπλό χτύπημα στο ΧΑ με απώλειες 4 δισ. σε δύο ημέρες
Οι πολιτικές εξελίξεις, τα νέα γεγονότα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και το σενάριο για «πλαφόν» στο ρεύμα πλήττουν το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης - Eurobank και Jumbo έσωσαν τις 1.390 μονάδες
Οι επενδυτές αποτυπώνουν την επιφυλακτικότητα και την έντονη ανησυχία τους για τις προεκτάσεις των πολιτικών εξελίξεων του σαββατοκύριακου
Κυριαρχούν οι πωλητές, δοκιμάζονται τα χαμηλά Οκτωβρίου στο ΧΑ
Το χρηματιστήριο ζυγίζει τον παράγοντα του πολιτικού κινδύνου