Με γοργούς ρυθμούς αυξάνεται και μάλιστα σε ετήσια βάση το ενεργό απόθεμα κατοικιών προς πώληση σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ, καθώς η περιορισμένη οικονομική προσιτότητα των κατοικιών μαλακώνει τη ζήτηση και παρατείνει το χρόνο που τα σπίτια περνούν στην αγορά.

Αυτό έχει αρχίσει να μεταφράζεται σε επιβραδυνόμενη αύξηση των τιμών των κατοικιών σε εθνικό επίπεδο – κάτι που οι οικονομολόγοι της Zillow – της αμερικανικής εταιρείας αγοράς ακινήτων που ιδρύθηκε το 2006 από τους συνεκτελεστικούς προέδρους Rich Barton και Lloyd Frink, πρώην στελέχη της Microsoft και ιδρυτές της Microsoft spin-off Expedia και τον Spencer Rascoff, συνιδρυτή του Hotwire.com- αναμένουν να συνεχιστεί και το επόμενο έτος.

Politico για στεγαστική κρίση: Το καυτό πολιτικό ζήτημα για το οποίο δεν μιλούν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί

Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ, όπως καταγράφονται στον δείκτη Zillow Home Value Index, αυξήθηκαν κατά +2,8% από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Ιούλιο του 2024. Οι τελευταίες αναθεωρημένες προβλέψεις της Zillow ωστόσο αναμένουν ότι οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ θα κινηθούν πτωτικά και θα αυξηθούν μόλις κατά +0,9% τους επόμενους 12 μήνες, από τον Ιούλιο του 2024 έως τον Ιούλιο του 2025.

«Ο ανταγωνισμός για τα σπίτια και η αύξηση των τιμών μειώθηκε ταχύτερα από το κανονικό τον Ιούλιο, καθώς το υψηλό κόστος στέγασης συνέχισε να εμποδίζει τους αγοραστές. Περισσότερες επιλογές για τους αγοραστές σημαίνουν λιγότερο έντονο ανταγωνισμό για κάθε σπίτι. Αυτό είναι εμφανές στο αυξανόμενο ποσοστό των πωλητών κατοικιών που μειώνουν τις τιμές τους. Πάνω από το 26% των σπιτιών στο Zillow δέχθηκαν μείωση τιμής τον Ιούλιο, το υψηλότερο ποσοστό για κάθε Ιούλιο από τουλάχιστον το 2018, όταν ξεκίνησε το σύνολο δεδομένων», ανέφεραν οικονομολόγοι του Zillow στο Fast Company.

Οι τελευταίες αναθεωρημένες προβλέψεις της Zillow αναμένουν ότι οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ θα κινηθούν πτωτικά και θα αυξηθούν μόλις κατά +0,9% τους επόμενους 12 μήνες.

Οι τιμές των κατοικιών που έχουν αυξηθεί κατά πολύ, είναι πολύ χαμηλές: «Κοιτάζοντας πέρα από το 2024, η χαλάρωση του πληθωρισμού και τα επιτόκια στεγαστικών δανείων θα πρέπει να βελτιώσουν ελαφρώς την οικονομική προσιτότητα. Αυτό θα συμβάλει στην τόνωση της στεγαστικής δραστηριότητας, με αύξηση τόσο των νέων καταχωρίσεων όσο και των πωλήσεων μακροπρόθεσμα».

Αν το Zillow έχει δίκιο και οι εθνικές τιμές των κατοικιών αυξηθούν μόλις κατά +0,9% τους επόμενους 12 μήνες, αυτό θα σημαίνει ότι ορισμένες αγορές θα δουν απόλυτη μείωση των τιμών των κατοικιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή