Το χάσμα μεταξύ των καλύτερα και χειρότερα αμειβόμενων εργαζομένων στην Ελβετία διευρύνθηκε το 2023, με τα υψηλόβαθμα στελέχη να κερδίζουν κατά μέσο όρο 143 φορές περισσότερα από τους χαμηλότερα αμειβόμενους υπαλλήλους τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε το συνδικάτο Unia τη Δευτέρα.

UBS: Θέτει σε εκκαθάριση το real estate fund της Credit Suisse

Η απόσταση αυτή ανάμεσα στα δύο άκρα των μισθωτών μεγάλωσε και σε σχέση με το 2022 καθώς εκείνη τη χρονιά ήταν 139 φορές μεγαλύτερη υπέρ των διευθυντικών στελεχών, με το χάσμα να είναι μεγαλύτερο στην κορυφαία τράπεζα της χώρας UBS. Η UBS δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Το μισθολογικό χάσμα στην Ελβετία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019, όταν οι μισθοί των CEO ήταν 148 φορές υψηλότεροι από τους μισθούς των κατώτερα αμειβόμενων εργαζόμενων

Οι μισθοί στην τράπεζα έχουν γίνει σημαντικό αντικείμενοι πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα, με την Ελβετή υπουργό Οικονομικών Karin Keller-Sutter νωρίτερα αυτό το έτος να επικρίνει την αποζημίωση 14,4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (16,99 εκατομμύρια δολάρια) την οποία έλαβε το 2023 ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Sergio Ermotti.

Η φαρμακευτική εταιρεία Novartis είχε το δεύτερο υψηλότερο μισθολογικό χάσμα, με την εταιρεία τροφίμων Nestle να είναι στην τρίτη θέση, σύμφωνα με την έκθεση.

Συγκριτικά, πέρυσι στη Βρετανία, ο CEO του «FTSE 100» κέρδισε 120 φορές περισσότερα από τον εθνικό μέσο μισθό, σύμφωνα με το High Pay Centre, μια δεξαμενή σκέψης.

Διαρκώς αυξάνεται το μισθολογικό χάσμα στην Ελβετία

Το μισθολογικό χάσμα στην Ελβετία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019, όταν οι μισθοί των CEO ήταν 148 φορές υψηλότεροι από τους μισθούς των κατώτερα αμειβόμενων εργαζόμενων, σύμφωνα με το συνδικάτο Unia.

«Τα χάσματα μεταξύ των πιο ακριβοπληρωμένων και των πιο χαμηλόμισθων εργαζομένων είναι τεράστια και γίνονται ακόμα μεγαλύτερα», δήλωσε η οικονομολόγος του Unia, Noemie Zurlinden.

Οι συντάκτες της έκθεσης δήλωσαν ότι η ανισότητα στην Ελβετία συνέχισε να αυξάνεται, παρόλο που οι εταιρείες είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν περισσότερα, καθώς έκαναν μεγάλες πληρωμές μερισμάτων και έκαναν επαναγορές μετοχών.

Ενώ τα άτομα με υψηλό εισόδημα παίρνουν περισσότερα χρήματα, τα άτομα με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα βλέπουν τη δύναμη των δαπανών τους να μειώνεται καθώς οι πραγματικοί μισθοί έχουν μείνει στάσιμοι λόγω του πληθωρισμού, είπε η Zurlinden.

«Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι κερδίζουν πολύ περισσότερα από τους απλούς εργαζόμενους. Μια καλύτερη αναδιανομή των οικονομικών κερδών είναι ιδιαίτερα σημαντική σε περιόδους αυξανόμενου κόστους ζωής.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή