Οι επιχειρηματικές προσδοκίες της Γερμανίας διατηρήθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο – αναδεικνύοντας την κατήφεια που κατακλύζει και πάλι τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, μετά τη λήξη της ανάκαμψης στις αρχές του έτους.

Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στο 86,8 τον Αύγουστο από το αναθεωρημένο 87 τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας το 85,8 που είδαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Ένα βαρόμετρο των τρεχουσών συνθηκών μειώθηκε επίσης.

«Η γερμανική οικονομία πέφτει ολοένα και περισσότερο σε κρίση», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φούεστ, σε ανακοίνωσή του. Σημείωσε ότι οι προσδοκίες επιδεινώθηκαν τόσο στη μεταποίηση όσο και στις υπηρεσίες.

Μιλώντας αργότερα στην τηλεόραση του Bloomberg, είπε ότι η οικονομία «έχει κολλήσει σε στασιμότητα εδώ και αρκετό καιρό και αυτό χειροτερεύει – αυτό μας λένε τα στοιχεία».

Προειδοποίηση IfO: Σημαντικός ο κίνδυνος ύφεσης μέχρι το τέλος του 2024

Πάει περίπατο η όποια αισιοδοξία

Η αισιοδοξία ότι η Γερμανία θα ανακάμψει το 2024 από δύο χρόνια σχεδόν μηδενικής ανάπτυξης έχει εξασθενήσει, καθώς το αναμενόμενο άλμα στις καταναλωτικές δαπάνες δεν πραγματοποιήθηκε και ο βιομηχανικός τομέας της χώρας συνεχίζει να δυσκολεύεται.

Το ΑΕΠ μειώθηκε απροσδόκητα κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο Παγκόσμιος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P παρέμεινε για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο κάτω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.

Το ζοφερό κλίμα αντανακλάται στον δείκτη εμπιστοσύνης των επενδυτών του ινστιτούτου ZEW αυτόν τον μήνα, ο οποίος υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Η Bundesbank προειδοποίησε για συνεχιζόμενη αδυναμία στη μεταποίηση, καθώς οι βιομηχανικές επιχειρήσεις κινούνται σε ένα δύσκολο» ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Τι συμβαίνει με τους καταναλωτές

«Χρειαζόμαστε μια τόνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επενδυτών – και αυτό απαιτεί μια αλλαγή πολιτικής», δήλωσε ο Fuest. «Χρειαζόμαστε ισχυρότερα επενδυτικά κίνητρα. Κυρίως για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και χαλαρή νομισματική πολιτική».

Κάποια βοήθεια μπορεί να είναι στα σκαριά όσον αφορά τα επιτόκια. Αφού μείωσε για πρώτη φορά το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σηματοδοτήσει ότι είναι πιθανή μια ακόμη κίνηση τον Σεπτέμβριο.

Η Γερμανία μπορεί να χρειαστεί μια μείωση περισσότερο από την υπόλοιπη ευρωζώνη, δεδομένου ότι είναι ο ουραγός της περιοχής, σύμφωνα με τον Fuest.

«Αλλά η ενδεδειγμένη στάση για την ευρωζώνη στο σύνολό της είναι ίσως να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί», είπε. «Βλέπουμε ισχυρές αυξήσεις στους μισθούς. Τις βλέπουμε και στη Γερμανία. Το πρόβλημα είναι ότι οι Γερμανοί καταναλωτές δεν φαίνεται να έχουν την αυτοπεποίθηση να ξοδέψουν αυτά τα χρήματα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή