Tο ολιγοπώλιο πλατφορμών πώλησης μεταχειρισμένων προϊόντων αμφισβητεί ευθέως η IKEA που αποφάσισε να τα «βάλει» με εταιρείες όπως eBay, Craigslist και Gumtree, όπου οι καταναλωτές μπορούν να πουλήσουν και να αγοράσουν μεταχειρισμένα έπιπλα ο ένας στον άλλον.

Βασικό της όχημα για αυτή την κατά μέτωπο επίθεση, αποτελεί το IKEA Preowned, η υπηρεσία που θα δοκιμαστεί στη Μαδρίτη και το Όσλο μέχρι το τέλος του έτους με στόχο την εξάπλωση της δικής της πλατφόρμας αγοραπωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον Jesper Brodin, διευθύνοντα σύμβουλο της Ingka, του κύριου διαχειριστή των καταστημάτων ΙΚΕΑ.

ΙΚΕΑ: Γιατί η Ολλανδία αποτελεί το νέο κέντρο της εταιρείας

«Αυτό ήταν ένα όνειρο που βρισκόταν στα σκαριά εδώ και καιρό», δήλωσε ο Brodin στους Financial Times. «Βρισκόμαστε σε μια θέση στην IKEA όπου μπορούμε να κάνουμε πιο προηγμένα και ωραία πράγματα. Υπάρχει εξάλλου μεγάλη εμπιστοσύνη στην εταιρεία που εξελίσσεται με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας».

IKEA: Μετασχηματισμός ενόψει

Η νέα αυτή αγορά δεν είναι κάτι που προέκυψε ελαφρά τη καρδία – αποτελεί μέρος του ευρύτερου μετασχηματισμού της ΙΚΕΑ τα τελευταία χρόνια, καθώς από ένα κατάστημα λιανικής εκτός πόλης, όπου οι πελάτες πρέπει να παραλάβουν και να συναρμολογήσουν μόνοι τους τα έπιπλά τους, μετατρέπεται σε μια επιχείρηση που προσφέρει ηλεκτρονικές πωλήσεις, καταστήματα στο κέντρο της πόλης και υπηρεσίες όπως η συναρμολόγηση.

Ο σουηδικός DIY κολοσσός «έτρεχε» ήδη μια υπηρεσία στο πλαίσιο της οποίας αγόραζε μεταχειρισμένα έπιπλα από τους πελάτες και τα μεταπωλούσε στο κατάστημα. Όμως η νέα πλατφόρμα είναι πιο φιλόδοξη, με στόχο να αντιμετωπίσει την αγορά μεταχειρισμένων επίπλων για πελάτες που πωλούν απευθείας ο ένας στον άλλο – ένας τομέας όπου ο Brodin εκτιμά ότι η ΙΚΕΑ έχει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από ό,τι στις πωλήσεις νέων επίπλων.

Το IKEA Preowned είναι μια υπηρεσία που θα δοκιμαστεί στη Μαδρίτη και το Όσλο μέχρι το τέλος του έτους με στόχο την εξάπλωση της πλατφόρμας αγοραπωλήσεων του σουηδικού κολοσσού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τι πετυχαίνει η πλατφόρμα

Οι πελάτες εισάγουν το προϊόν τους, τις δικές τους φωτογραφίες και την τιμή πώλησης, ενώ η βάση δεδομένων της ΙΚΕΑ με τεχνητή νοημοσύνη προσθέτει τις δικές της διαφημιστικές εικόνες και μετρήσεις. Ο αγοραστής παραλαμβάνει τα έπιπλα απευθείας από τον πωλητή, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να λάβει χρήματα ή ένα κουπόνι από την ΙΚΕΑ με μπόνους 15%.

«Πολύ συχνά υπάρχει μονοπώλιο ή ολιγοπώλιο στις πλατφόρμες που λειτουργούν», δήλωσε ο Brodin, μιλώντας για το eBay ή τις ψηφιακές υπηρεσίες αγγελιών όπως η Gumtree στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Finn στη Νορβηγία. Η Finn έχει 8.700 αντικείμενα από την Ikea καταχωρισμένα μόνο στο Όσλο. Οι πρώτες προσφορές στο ΙΚΕΑ Preowned περιλαμβάνουν μεγάλα αντικείμενα, όπως καναπέδες με τιμή έως 600 ευρώ και ντουλάπες με 450 ευρώ, καθώς και μικρότερα αντικείμενα, όπως μια θήκη για ρολό τουαλέτας με 4 ευρώ.

Οι καταχωρίσεις είναι προς το παρόν δωρεάν, ωστόσο ο Brodin τόνισε πως η ΙΚΕΑ θα μπορούσε σταδιακά να χρεώσει «ένα συμβολικό τέλος», επισημαίνοντας πως «θα επανεξετάσουμε το πλήρες πεδίο εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών. Αν πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να πάρουν έκπτωση στα καταστήματα ΙΚΕΑ, τότε εξελίσσεται σε έναν ακόμη τρόπο να επανασυνδεθούμε με τους πελάτες μας».

Υψηλοί στόχοι

Η ΙΚΕΑ εξάλλου έχει δοκιμάσει στο παρελθόν την πώληση των νέων επίπλων της σε πλατφόρμες τρίτων, όπως η Tmall της Alibaba στην Κίνα, αλλά η πλατφόρμα Preowned σηματοδοτεί την πρώτη της είσοδο σε αγορές μεταχειρισμένων ειδών. Συνδυάζεται επίσης με την επιθυμία του λιανοπωλητή να γίνει «κυκλική και κλιματικά θετική» μέχρι το 2030.

Ο μεγαλύτερος retailer στον κόσμο είχε σχέδιο να αναπτύξει τις ηλεκτρονικές αγορές παγκοσμίως μέσα σε τρία χρόνια το 2020, αλλά η πανδημία τον ώθησε να το επιταχύνει σε έξι εβδομάδες. «Ήταν ζήτημα επιβίωσης για εμάς», εξήγησε στους FT ο Brodin. «Ήμασταν κλειστοί και ο ταχύτατος ψηφιακός μετασχηματισμός μάς έσωσε».

Και τώρα με την νέα πλατφόρμα, η ΙΚΕΑ φιλοδοξεί να προχωρήσει σε ακόμη ένα «σημείο αναφοράς για την επίπλωση του σπιτιού», ενώ αναμένονται και επιπλέον υπηρεσίες και προγράμματα χρηματοδότησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή