Οι νέες παραγγελίες για βασικά κεφαλαιουχικά αγαθά στη βιομηχανία των ΗΠΑ μειώθηκαν απροσδόκητα τον Ιούλιο και τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα, υποδηλώνοντας απώλεια δυναμικής στις επιχειρηματικές δαπάνες για εξοπλισμό που επεκτάθηκε στις αρχές του τρίτου τριμήνου.

ΗΠΑ: Στην αντεπίθεση η βιομηχανία τροφίμων για τις κατηγορίες της Κάμαλα Χάρις ότι ευθύνονται για την ακρίβεια

Η έκθεση από το Υπουργείο Εμπορίου τη Δευτέρα ανέφερε επίσης ότι ο μεταποιητικός τομέας συνέχισε να δέχεται πιέσεις εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων. Αν και οι παραγγελίες για βιομηχανικά προϊόντα μεγάλης διάρκειας ανέκαμψαν απότομα τον περασμένο μήνα, για την θετική εξέλιξη ευθύνεται ο κλάδος των αεροσκαφών.

Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης των επενδύσεων σε επιχειρηματικό εξοπλισμό είναι πιθανότατα επαρκής για τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης, όπως εκτιμά το Reuters.

«Η οικονομία δεν έχει χτυπήσει ακόμα χαμηλό», δήλωσε ο Christopher Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της FWDBONDS. «Οι επιχειρηματικές επενδύσεις σε μακροχρόνιες παραγγελίες βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών επιβραδύνθηκαν κάπως στην αρχή του τρίτου τριμήνου, αλλά οι νέες παραγγελίες απέχουν πολύ από το να υποδηλώσουν οικονομική ύφεση για την ευρύτερη οικονομία».

Οι παραγγελίες μη αμυντικών κεφαλαιουχικών αγαθών εξαιρουμένων των αεροσκαφών, που παρακολουθείται στενά ως αντιπρόσωπος για τα επιχειρηματικά σχέδια δαπανών, μειώθηκαν κατά 0,1% τον περασμένο μήνα μετά από μια προς τα κάτω αναθεωρημένη αύξηση 0,5% τον Ιούνιο, δήλωσε το Γραφείο Απογραφής του Υπουργείου Εμπορίου.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι αυτές οι αποκαλούμενες παραγγελίες βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών θα παραμείνουν αμετάβλητες μετά την προηγουμένως αναφερθείσα άνοδο 0,9% τον Ιούνιο. Οι παραγγελίες βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν 0,5% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή μετά τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, που έδειχνε ότι πλησιάζουν οι μειώσεις των επιτοκίων.

Βιομηχανία στις ΗΠΑ: H εικόνα ανά κλάδο

Οι παραγγελίες μηχανημάτων παρέμειναν αμετάβλητες τον Ιούλιο, ενώ αυτές για υπολογιστές και ηλεκτρονικά προϊόντα μειώθηκαν κατά 0,7%. Οι παραγγελίες για ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, συσκευές και εξαρτήματα μειώθηκαν κατά 0,4%. Μειώσεις σημειώθηκαν και στις παραγγελίες για πρωτογενή μέταλλα. Ωστόσο, οι παραγγελίες για μεταλλικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Οι πωλήσεις βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών μειώθηκαν κατά 0,4% αφού παρέμειναν αμετάβλητες τον Ιούνιο. Οι παραγγελίες μη αμυντικών κεφαλαιουχικών αγαθών ανέκαμψαν με 41,9%, ενώ τον Ιούνιο είχαν υποχωρήσει 22,9%. Οι πωλήσεις αυτών των αγαθών αυξήθηκαν 4,7% μετά από αύξηση 6,1% τον Ιούνιο.

Οι επιχειρηματικές επενδύσεις σε εξοπλισμό σημείωσαν διψήφια ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο, με τις δαπάνες για αγαθά να διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 525 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα το 2022 και το 2023. Συνέβαλε στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας κατά 2,8% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου.

Μετά τον υπολογισμό του πληθωρισμού με βάση τα στοιχεία των τιμών παραγωγού, οι οικονομολόγοι εκτίμησαν ότι οι πωλήσεις ήταν κάτω από τον μέσο όρο του δεύτερου τριμήνου. Καθώς το Ινστιτούτο Διαχείρισης Προμηθειών καθώς και οι περιφερειακές έρευνες της Fed για την παραγωγή εξακολουθούν να υποδεικνύουν αδύναμες παραγγελίες, μια συρρίκνωση στις επιχειρηματικές δαπάνες για εξοπλισμό είναι μια πιθανότητα, είπαν οικονομολόγοι.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι οι επενδύσεις σε εξοπλισμό βρίσκονται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για να σημειώσουν ένα μέτριο ετήσιο κέρδος 1,2% το τρίτο τρίμηνο, με τη συνολική αύξηση του ΑΕΠ στο 1,8%,» δήλωσε ο Paul Ashworth, επικεφαλής οικονομολόγος Βόρειας Αμερικής στην Capital Economics.

Εκτίναξη στις παραγγελίες αεροσκαφών

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς μίας ημέρας στο τρέχον εύρος 5,25%-5,50% για περισσότερο από ένα χρόνο. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ την περασμένη Παρασκευή σηματοδότησε επικείμενες μειώσεις επιτοκίων εν μέσω ανησυχιών για την αδυναμία της αγοράς εργασίας.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν ότι η Fed θα ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσης της τον επόμενο μήνα με μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

«Υποψιαζόμαστε ότι έρχεται ανάκαμψη στις κεφαλαιουχικές δαπάνες καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αρχίζει να μειώνει το εύρος στόχων για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων, αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να περάσει η προσαρμογή των χαμηλότερων επιτοκίων στην πραγματική οικονομία», δήλωσε η Nicole Cervi, οικονομολόγος στη Wells Fargo.

«Τα σημερινά δεδομένα επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη τάση ότι οι κατασκευαστές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αδρανείς μέχρι να καρποφορήσει μια χαλαρότερη πολιτική και να υποστηρίξει τη ζήτηση παραγγελιών ευρείας βάσης».

Οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά, είδη που κυμαίνονται από τοστιέρες μέχρι αεροσκάφη που προορίζονται να διαρκέσουν τρία ή περισσότερα χρόνια, αυξήθηκαν κατά 9,9% τον Ιούλιο. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο σε τέσσερα χρόνια και ακολούθησε μια αναθεωρημένη πτώση 6,9% τον προηγούμενο μήνα.

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών είχαν αναφερθεί παλαιότερα ότι μειώθηκαν κατά 6,7% τον Ιούνιο. Ενισχύθηκαν τον περασμένο μήνα με ανάκαμψη 34,8% στις παραγγελίες μεταφοράς μετά από πτώση 20,6% τον Ιούνιο. Αυτό αντανακλούσε μια άνοδο 12,9% στις παραγγελίες αμυντικών αεροσκαφών. Οι παραγγελίες αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 2,6%.

Μετά τον υπολογισμό του πληθωρισμού με βάση τα στοιχεία των τιμών παραγωγού, οι οικονομολόγοι εκτίμησαν ότι οι πωλήσεις ήταν κάτω από τον μέσο όρο του δεύτερου τριμήνου. Καθώς το Ινστιτούτο Διαχείρισης Προμηθειών καθώς και οι περιφερειακές έρευνες της Fed για την παραγωγή εξακολουθούν να υποδεικνύουν αδύναμες παραγγελίες, μια συρρίκνωση στις επιχειρηματικές δαπάνες για εξοπλισμό είναι μια πιθανότητα, είπαν οικονομολόγοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή