Η κεντρική τράπεζα της Κίνας άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, κρατώντας ένα καπάκι στην φρενίτιδα των ομολόγων καθώς παραμένει υπομονετική στη στήριξη της οικονομίας.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρησε το επιτόκιο των μονοετών δανείων της, ή της μεσοπρόθεσμης διευκόλυνσης δανεισμού, στο 2,3%, μετά από μείωση του επιτοκίου κατά 20 μονάδες βάσης τον Ιούλιο. Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα απέσυρε καθαρά 101 δισεκατομμύρια γουάν (14 δισεκατομμύρια δολάρια) από το τραπεζικό σύστημα αυτόν τον μήνα, καθώς 401 δισεκατομμύρια γουάν από τα δάνεια έληξαν στις 15 Αυγούστου.

Σε άνοδο οι ασιατικές μετοχές στην αρχή της νέας εβδομάδας

Η καθαρή απόσυρση «δείχνει ότι η PBOC διατηρεί αρκετά άφθονη και ισορροπημένη ρευστότητα και αποτρέπει την υπερβολική ρευστότητα προκειμένου να περιορίσει τους ταύρους των ομολόγων», δήλωσε στο Bloomberg ο Μπρους Πανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρύτερη Κίνα στην Jones Lang LaSalle.

Η απόφαση υπογραμμίζει την προσεκτική προσέγγιση του Πεκίνου στη στήριξη της οικονομίας, ακόμη και όταν η Κίνα ανέφερε μια σπάνια συρρίκνωση των τραπεζικών δανείων εν μέσω ασθενούς ζήτησης. Η PBOC βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή τόνωσης ανάπτυξης και χαλάρωσης για να περιορίσει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους τους τελευταίους μήνες.

Στην τελευταία ώθησή της για τον περιορισμό των κινδύνων στην αγορά χρέους, η Κίνα ξεκίνησε τεστ αντοχής σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τις επενδύσεις τους σε ομόλογα για να βεβαιωθεί ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε αστάθεια εάν αντιστραφεί το ράλι ρεκόρ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Δευτέρας από εφημερίδα που απηχεί της θέσεις της κεντρικής τράπεζας.

Oι οικονομολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της PBOC μέχρι το τέλος του έτους

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η PBOC επέλεξε να αποστραγγίσει μετρητά μπορεί να είναι ότι η ζήτηση για τέτοια δάνεια είναι χαμηλή. Το κόστος χρηματοδότησης για τις εμπορικές τράπεζες με αξιολόγηση AAA για να αναζητήσουν χρηματοδότηση η μία από την άλλη ήταν 1,96%, πολύ χαμηλότερο από το κόστος για το MLF (Local Flexibility Market).

Έτσι, οι οικονομολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της PBOC μέχρι το τέλος του έτους, ειδικά καθώς η Federal Reserve αναμένεται να ξεκινήσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων της το συντομότερο τον Σεπτέμβριο.

«Πιστεύουμε ότι η PBOC πιθανότατα θα μειώσει την αναλογία υποχρεωτικών αποθεματικών κατά 25 έως 50 μονάδες βάσης για να υποστηρίξει τις αυξανόμενες ανάγκες ρευστότητας και να αντικαταστήσει εν μέρει το ώριμο MLF», δήλωσε ο Xiaojia Zhi, οικονομολόγος στην Credit Agricole. Οι τράπεζες έχουν επί του παρόντος άφθονα μετρητά, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς η λήξη της πολιτική δανείων αυξάνεται σημαντικά τους επόμενους μήνες και ο ρυθμός έκδοσης κρατικών ομολόγων μπορεί να επιταχυνθεί, πρόσθεσε.

Προκειμένου να διατηρήσει άφθονη τη ρευστότητα στο τέλος του μήνα, η κεντρική τράπεζα διέθεσε επίσης 471 δισεκατομμύρια γουάν βραχυπρόθεσμα μετρητά τη Δευτέρα μέσω συμφωνιών αντίστροφης επαναγοράς επτά ημερών, ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή