
Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έχει εντείνει τον έλγχο για διαφθορά στον χρηματοοικονομικό τομέα της χώρας που έχει παγιδεύσει πολλούς αξιωματούχους. Σε μια αιφνίδια κίνηση την Κυριακή, που μπορεί να σχετίζεται, ή και όχι, ο πρόεδρος της Τράπεζας της Κίνας Λιου Τζιν παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους από την Κυριακή, ανακοίνωσε η τράπεζα.
Η κρατική τράπεζα είπε ότι το συμβούλιο έδωσε έγκριση στον CEO Γκε Χαϊτζιάο να ασκήσει καθήκοντα αναπληρωτή προέδρου, σύμφωνα με αναφορά που δόθηκε στη δημοσιότητα από την τράπεζα την Κυριακή.
Κεντρική Τράπεζα της Κίνας: Διατηρεί σταθερό το επιτόκιο
Ο Λιου, γεννημένος το 1967, διορίστηκε πρόεδρος της τράπεζας τον Απρίλιο του 2021. Προηγουμένως διετέλεσε πρόεδρος της China Everbright Bank από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 και αντιπρόεδρος της China Development Bank από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Νοέμβριο του 2019, ανέφερε το Reuters.
Ο Λιου Τζιν έχει επίσης εργαστεί για την κρατική Industrial and Commercial Bank of China, τον μεγαλύτερο δανειστή παγκοσμίως από άποψη ενεργητικού, ως επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής και επικεφαλής του επαρχιακού υποκαταστήματος Jiangsu.

Εντατικές έρευνες για διαφθορά
Η αποχώρηση του Λιου έπεται εκείνης του πρώην προέδρου της BOC Λιου Λιάνγκε, ο οποίος παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2023 και τέθηκε υπό έρευνα από την αρχή κατά της δωροδοκίας πριν από την παραδοχή της ενοχής για δωροδοκία αξίας άνω των 121 εκατομμυρίων γιουάν, από το 2010 έως το 2023, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Τέθηκε υπό έρευνα από την Κεντρική Επιτροπή Πειθαρχικής Επιθεώρησης τον Μάρτιο του 2023.
Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει εντείνει τους ελέγχους στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κίνας, αξίας 66 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με σαρωτική καταστολή της διαφθοράς και των παραβιάσεων. Τον Απρίλιο, η Κίνα ξεκίνησε νέες έρευνες κατά της διαφθοράς σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους δανειστές της, την κεντρική τράπεζα και τις ρυθμιστικές αρχές, την πρώτη ευρεία έρευνα μετά από σειρά ερευνών το 2021 που είχε αναταράξει τον κλάδο τότε, αναφέρει το Bloomberg.
Περισσότερα από 100 ανώτατα στελέχη έχουν πιαστεί στις έρευνες, με πολλούς να έρχονται αντιμέτωποι με θανατικές ποινές με αναστολή και ένας με εκτέλεση.
Η Τράπεζα της Κίνας ανέφερε μείωση 2,9% σε ετήσια βάση στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου στα 56 δισεκατομμύρια γιουάν. Ο δανειστής έχει προγραμματιστεί να αποδεσμεύσει τα εξαμηνιαία κέρδη του την επόμενη εβδομάδα.


Latest News

Αγοράζουν... καναδικά - Στραπάτσο αμερικανικών εταιρειών μετά τους δασμούς
Το κίνημα «Αγοράστε από τον Καναδά» προκαλεί τριγμούς και μεγάλη ανησυχία στους CEO καταναλωτικών εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ

ΕΚΤ: Στο τραπέζι ο «πάγος» στα επιτόκια στη συνεδρίαση του Απριλίου
Μέλη του δ.σ. που ανήκουν και στα δύο στρατόπεδα, των γερακιών και των περιστεριών φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg

Φεύγει ο επικεφαλής εμβολίων της FDA και οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών γίνονται... συντρίμμια
Ο Μαρκς επέβλεψε την έγκριση των εμβολίων κατά της COVID-19 ως επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA
![Goldman Sachs: Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ - Η ανάλυση της Goldman Sachs [γραφήματα]
Πλέον η Goldman Sachs προβλέπει μικρή ανάπτυξη για το υπόλοιπο του 2025, με ετήσια ανάπτυξη 0,1%, 0% και 0,2% στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα

Συναγερμός για το οικοσύστημα από τον Εμανουέλ Μακρόν
Την ώρα που το Εφετείο καταδίκαζε τη Μαρίν Λεπέν, ο γάλλος πρόεδρος δημιουργούσε Συμβούλιο Οικολογικού Σχεδιασμού

Στο 2,3% ο πληθωρισμός στη Γερμανία - Προσδοκίες για μείωση επιτοκίων
Τα νέα δεδομένα έρχονται σε κρίσιμο σημείο για την Γερμανία, καθώς οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι προ των πυλών

Δασμοί Τραμπ: Πορεία προς την ανεξαρτησία της Ευρώπης λέει η Λαγκάρντ
Η Λάγκαρντ εκτιμά ότι είναι η στιγμή που η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει τη μοίρα στα χέρια της

Στον «πυρετό» των crypto η οικογένεια Τραμπ - Τώρα επενδύει και στην... εξόρυξη
Η εταιρεία Έρικ Τραμπ και Ντόναλν Τραμπ Τζούνιορ μπαίνει στο χώρο εξόρυξης bitcoin

Το 50% των τσιπ κέντρων δεδομένων φέτος θα έχει σχεδιαστεί από την Arm
Οι επεξεργαστές της Arm αποκτούν δημοτικότητα λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας - Οι Amazon, Google, Microsoft σχεδιάζουν τσιπ κέντρων δεδομένων που βασίζονται σε τεχνολογία της Arm

Γιατί η Mediobanca καταγγέλει τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της στην ΕΚΤ
Η ιταλική τράπεζα έχει εκφράσει ανησυχίες ότι οι ενέργειες των δύο δισεκατομμυριούχων μετόχων θα μπορούσαν να τους δώσουν τον έλεγχο τριών μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ιταλία