Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έχει εντείνει τον έλγχο για διαφθορά στον χρηματοοικονομικό τομέα της χώρας που έχει παγιδεύσει πολλούς αξιωματούχους. Σε μια αιφνίδια κίνηση την Κυριακή, που μπορεί να σχετίζεται, ή και όχι, ο πρόεδρος της Τράπεζας της Κίνας Λιου Τζιν παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους από την Κυριακή, ανακοίνωσε η τράπεζα.

Η κρατική τράπεζα είπε ότι το συμβούλιο έδωσε έγκριση στον CEO Γκε Χαϊτζιάο να ασκήσει καθήκοντα αναπληρωτή προέδρου, σύμφωνα με αναφορά που δόθηκε στη δημοσιότητα από την τράπεζα την Κυριακή.

Κεντρική Τράπεζα της Κίνας: Διατηρεί σταθερό το επιτόκιο

Ο Λιου, γεννημένος το 1967, διορίστηκε πρόεδρος της τράπεζας τον Απρίλιο του 2021. Προηγουμένως διετέλεσε πρόεδρος της China Everbright Bank από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 και αντιπρόεδρος της China Development Bank από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως τον Νοέμβριο του 2019, ανέφερε το Reuters.

Ο Λιου Τζιν έχει επίσης εργαστεί για την κρατική Industrial and Commercial Bank of China, τον μεγαλύτερο δανειστή παγκοσμίως από άποψη ενεργητικού, ως επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής και επικεφαλής του επαρχιακού υποκαταστήματος Jiangsu.

Εντατικές έρευνες για διαφθορά

Η αποχώρηση του Λιου έπεται εκείνης του πρώην προέδρου της BOC Λιου Λιάνγκε, ο οποίος παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2023 και τέθηκε υπό έρευνα από την αρχή κατά της δωροδοκίας πριν από την παραδοχή της ενοχής για δωροδοκία αξίας άνω των 121 εκατομμυρίων γιουάν, από το 2010 έως το 2023, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Τέθηκε υπό έρευνα από την Κεντρική Επιτροπή Πειθαρχικής Επιθεώρησης τον Μάρτιο του 2023.

Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει εντείνει τους ελέγχους στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κίνας, αξίας 66 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με σαρωτική καταστολή της διαφθοράς και των παραβιάσεων. Τον Απρίλιο, η Κίνα ξεκίνησε νέες έρευνες κατά της διαφθοράς σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους δανειστές της, την κεντρική τράπεζα και τις ρυθμιστικές αρχές, την πρώτη ευρεία έρευνα μετά από σειρά ερευνών το 2021 που είχε αναταράξει τον κλάδο τότε, αναφέρει το Bloomberg.

Περισσότερα από 100 ανώτατα στελέχη έχουν πιαστεί στις έρευνες, με πολλούς να έρχονται αντιμέτωποι με θανατικές ποινές με αναστολή και ένας με εκτέλεση.

Η Τράπεζα της Κίνας ανέφερε μείωση 2,9% σε ετήσια βάση στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου στα 56 δισεκατομμύρια γιουάν. Ο δανειστής έχει προγραμματιστεί να αποδεσμεύσει τα εξαμηνιαία κέρδη του την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή