![Κίνα: Σταθερή αύξηση των επενδύσεων στο εξωτερικό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_Usa_China_2roads-768x450-1.png)
Η Κίνα ανέφερε σταθερή αύξηση των επενδύσεων της στο εξωτερικό για το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Οι κινεζικές μη οικονομικές άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό (ODI) κατέγραψαν ετήσια αύξηση 16,2% στα 83,55 δισεκατομμύρια δολάρια (75,10 δισεκατομμύρια ευρώ) στο ίδιο επτάμηνο, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, το ποσοστό της αύξησης ήταν μικρότερο από την αύξηση του 16,6% που είχε καταγραφεί στο πρώτο εξάμηνο του 2024.
Διατηρεί σταθερό το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Κίνας
Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024, η συνεργασία στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής και εμπορικής πρωτοβουλίας που προωθεί το Πεκίνο, Μία Ζώνη Ένας Δρόμος (BRI) ενισχύθηκε, καθώς οι επενδύσεις ODI στις χώρες της BRI κατέγραψαν ετήσια αύξηση 7,7% στα 17,94 δισεκατομμύρια δολάρια (16,13 δισεκατομμύρια ευρώ).
Προσέλκυση ξένων επενδύσεων το 2023
Επιπλέον, στη διάρκεια του 2023, μία σειρά πρωτοποριακών θεσμικών καινοτομιών πραγματοποιήθηκαν στις πιλοτικές ζώνες ελεύθερου εμπορίου της Κίνας (FTZs), αποτελώντας έναν ισχυρό μαγνήτη για τις ξένες επενδύσεις και μετατοπίζοντας τη διαδικασία ανοίγματος της δεύτερης μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομίας σε ένα υψηλότερο επίπεδο.
Όταν η HSBC που παρέχει τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες παγκοσμίως ίδρυσε ένα υποκατάστημα της, στην Ειδική Περιοχή Κιν-Γκανγκ εντός της Πιλοτικής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου της Σανγκάης, δεν είχε προηγούμενο πελατολόγιο.
Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε από την αρχή, η HSBC δραστηριοποιήθηκε στο “ανοιχτόμυαλο” περιβάλλον της Λιν-γκανγκ καταγράφοντας αποτελέσματα επί της εφαρμογής καινοτόμων επιχειρηματικών πρακτικών στην αναφερόμενη ελεύθερη ζώνη, δήλωσε ο Τσεν Γιονγκ, διευθυντής του υποκαταστήματος.
Η Ειδική Περιοχή Λιν-γκανγκ εφάρμοσε μία πρότυπη πολιτική χαλάρωσης των χρηματοοικονομικών απαιτήσεων για συγχωνεύσεις και εξαγορές στο εξωτερικό. Η πολιτική αυτή, δεν δημιούργησε μόνο ευκαιρίες για τις εταιρίες, αλλά έφερε δουλειά και στις τράπεζες.
“Η HSBC μπορεί εδώ να εκμεταλλευτεί πλήρως τα δυνατά σημεία της στις διασυνοριακές επιχειρηματικές δραστηριότητες”, τόνισε ο Τσεν.
Έρευνα αντι-ντάμπινγκ στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά γαλακτοκομικά προϊόντα
Τέλος, η έρευνα αντι-ντάμπινγκ της Κίνας στα εισαγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπιστεί με ανοιχτό και διαφανή τρόπο επί τη βάσει της κινεζικής νομοθεσίας και των κανονισμών, σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου (MOC).
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ίδιου υπουργείου, Χε Γιαντόνγκ δήλωσε ότι η έρευνα ενεργοποιήθηκε αντιδρώντας σε μία αίτηση της εσωτερικής κινεζικής βιομηχανίας, επισημαίνοντας ότι η έρευνα είναι ουσιαστικά διαφορετική από την έρευνα αντι-ντάμπινγκ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κινεζικά ηλεκτροκίνητα οχήματα, καθώς η ευρωπαϊκή έρευνα ενεργοποιήθηκε χωρίς να την έχουν αιτηθεί κράτη-μέλη της ΕΕ ή η ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Τραμπ 2.0: Γιατί αναθεωρούν οι οικονομολόγοι – Καμπανάκι για την ανάπτυξη το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump3-scaled-1-600x396.jpg)
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.
![Συνάλλαγμα: Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς – Τι φέρνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/trader-wall-768x512-1-600x400.jpg)
Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς συναλλάγματος – Τι φέρνει ο Τραμπ
Μετά από πολλά χρόνια «ηρεμίας», οι traders στην αγορά συναλλάγματος βιώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους την αδρεναλίνη των γρήγορων κινήσεων
![Ζιμπάμπουε: Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mosi-oa-tunya-gold-coin.jpg)
Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων της Ζιμπάμπουε
Τα νομίσματα έχουν γίνει ανάρπαστα από θεσμικούς επενδυτές και απλούς πολίτες
![AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/Northvolt-600x343.jpeg)
AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt
Τα AP Funds είχαν επενδύσει 5,8 δισ. σουηδικές κορώνες (531 εκατ. δολάρια) σε μετοχές και μετατρέψιμο χρέος της Northvolt
![Βραζιλία: Διαψεύδονται οι φήμες για επιβολή φόρου στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/HADDAH-FERNANDO-22_BRZ.jpg)
Διαψεύδεται ότι η Βραζιλία θα επιβάλει φόρους στις αμερικανικές Big Tech
Η Βραζιλία είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εισαγωγών χάλυβα από τις ΗΠΑ, καθώς και κορυφαία αγορά για πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας
![Capital Economics: Ο κόσμος κρέμεται από τις ιδιοτροπίες ενός ανθρώπου… του Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-09T093133Z_1921782028_RC2WQCA1BVCO_RTRMADP_5_RUSSIA-USA-TRUMP-PUTIN-600x400.jpg)
Capital Economics: Ο κόσμος κρέμεται από τις ιδιοτροπίες ενός ανθρώπου… του Τραμπ
Σύμφωνα με την Capital Economics, ο λιγότερο από ένας μήνας της νέας κυβέρνησης Τραμπ και ο κόσμος ήδη αισθάνεται ότι έχουν γραφτεί αρκετά για το εμπόριο, τους δασμούς και τις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ
![Ινδία: Ρεκόρ εξαγωγών αμυντικού υλικού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_india_defence2-600x352.png)
Ρεκόρ εξαγωγών αμυντικού υλικού απο την Ινδία
Οι εξαγωγές αμυντικών εξοπλισμών της Ινδιας θα ξεπεράσουν το ρεκόρ των 210 δισεκατομμυρίων ρουπιών (2,4 δισ. δολάρια) για πρώτη φορά
![Δασμοί Τραμπ: Ο «εγκέφαλος» πίσω από τον σχεδιασμό [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_robert_lighthaizer-600x352.png)
Ο «εγκέφαλος» των δασμών του Τραμπ [γράφημα]
Ως εμπορικός αντιπρόσωπος του Τραμπ καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, επέβαλε δασμούς έως και 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από πολλές χώρες
![Merck: Σε συνομιλίες για την εξαγορά της αμερικανικής Springworks Therapeutics](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/merck-600x395.jpg)
Η γερμανική Merck σε συνομιλίες για την εξαγορά της αμερικανικής Springworks Therapeutics
Οι συνομιλίες ανάμεσα στη γερμανική Merck και την αμερικανική εταιρεία είναι προχωρημένες - Η Springworks Therapeutics έχει κεφαλαιοποίηση 4 δισ.δολ.
![Δασμοί: Τι συνέβη το 2018 όταν ο Τραμπ επέβαλε στο χάλυβα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/2025-01-28T023537Z_35028622_RC2PICAJLSKD_RTRMADP_5_USA-TRUMP-1200x800-1-600x400.jpg)
Οι πρώτοι δασμοί Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο- Το πλήγμα στο μπέρμπον
Πώς απάντησε η ΕΕ στους δασμούς Τραμπ το 2018